Κυριακή 22 Απριλίου 2012

«David di Donatello»

Η ταινία που σάρωσε στα τελευταία «David di Donatello» με εφτά βραβεία – ανάμεσα τους εκείνο της καλύτερης ταινίας - το Noi Credevama (Εμείς Πιστεύαμε ) του Μάριο Μαρτόνε έρχεται στην οθόνη του κινηματογράφου ΕΛΛΗ (Ακαδημίας 64), την Κυριακή, στις 6.30μ.μ.
Ο Μάριο Μαρτόνε έκανε μια ιστορική – πολιτική τοιχογραφία της Ιταλίας, μια ελεγεία πάνω στην επανάσταση με θέμα την ένωση της χώρας από τον Τζουζέπε Γκαριμπάλντι.  Μαθηματικός από τη Νάπολι, ήταν σκηνοθέτης άλλου τύπου ταινιών με έμφαση στο ψυχαναλυτικό στοιχείο μια κι έχει ασχοληθεί με την ψυχανάλυση όπως και με τα μαθηματικά. Με το «Εμείς πιστεύαμε» έβγαλε μια άλλη πλευρά του και συγκέντρωσε εξαίρετους ηθοποιούς ανάμεσα τους και τον Τόνι Σερβίλο, που τον είχε επιλέξει για πρωταγωνιστή της «άλλης θάλασσας» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.
 Με αφορμή την ιστορία τριών νέων η ταινία αφηγείται την πορεία  οργάνωσης της επανάστασης από τις συνωμοσίες για την εκδίωξη των Βουρβόνων ως την εξέγερση. Μια εξέγερση που έγινε σημείο αναφοράς για τις μεγάλες παγκόσμιες επαναστάσεις και εξεγέρσεις. Και μια ταινία που έχει θέση στο σήμερα και, όπως λέει ο καλλιτεχνικής διευθυντής του Φεστιβάλ, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, «συγκινεί καταρχήν ως κινηματογράφος που σε μεθά και σε ταξιδεύει και κατά δεύτερο λόγο σαν παλμός σε αυτά που ζούμε σήμερα. Μακάρι ο επαναστατικός της ξεσηκωμός να περάσει σε όλους τους θεατές για τις ταπεινώσεις που ζουν αυτό τον καιρό, ειδικά όταν οι επαναστάτες του Γκαριμπάλντι θα τραγουδούν  τον ύμνο εκείνο που καλούσε τον κόσμο όλοι μαζί να βάλουν φωτιά στο δυναμίτη, στο όνομα του κόκκινου πουκάμισου, σύμβολου του Γκαριμπάλτι και των συντρόφων του»
Kι επειδή η εξέγερση είναι γιορτή...μετά την  προβολή της ταινίας ο Γρηγόρης Ψαριανός φέρνει στα decks του bar Shakeaspeare ... τα τραγούδια της επανάστασης
Αναλυτικές πληροφορίες καθώς επίσης και trailer - φωτογραφίες των ταινιών & των παράλληλων εκδηλώσεων του Tutto Italia θα βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:


Δεν υπάρχουν σχόλια: