Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ανοιχτή επιστολή στον Μέγα Αλέξανδρο, Τα παιδιά του Αχιλλέα, Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα




 Ανοιχτή επιστολή στον Μέγα Αλέξανδρο

Συγγνώμη που ανοίγω τη σημερινή μου επιστολή με μια κάπως ωμή, σχεδόν κεραυνοβόλα δήλωση – αλλά πώς θα μπορούσα να κάνω αλλιώς; Ας πούμε ότι έχω και καλά και κακά νέα.
Να αρχίσω από τα κακά; Είσαι νεκρός! Τα καλά;
Είσαι ο πατέρας ενός αγοριού!
Έτσι απευθύνεται στον Μέγα Αλέξανδρο ο Πιερ Μπριάν, στην έκτη από τις επτά επιστολές του που έχουν ως παραλήπτη τον μεγάλο στρατηλάτη.

Ηθελημένα απαλλαγμένη από την οπτική μιας αυστηρά επιστημονικής πραγμάτευσης, αυτή η «Ανοιχτή επιστολή» γεννήθηκε από χρόνια στοχασμού πάνω σε ένα θέμα που ανέκαθεν γοήτευε και προκαλούσε διαμάχες: πώς διαμορφώθηκε στο παρελθόν και πώς ανασκευάζεται σήμερα η ιστορία του Αλέξανδρου; Ο συγγραφέας έχει επιλέξει ένα ύφος ζωντανό, γεμάτο χιούμορ, χωρίς ωστόσο να θυσιάσει στον βωμό της αμεσότητας τη σοβαρότητα και την αντικειμενικότητα. Ιδού πώς εξηγεί ο ίδιος τον στόχο του: «Δίκαια ή άδικα (θα το δούμε) σκέφτηκα ότι μέσα από αυτή την ανοιχτή επιστολή θα μπορούσα να σε βοηθήσω να φέρεις στην επιφάνεια τις αναμνήσεις σου, και από την πλευρά μου να καταφέρω να εκθέσω τις αμφιβολίες μου, τις περιπλανήσεις μου, και τις πεποιθήσεις μου επίσης, επιτρέποντας σε εκείνες και εκείνους που θα τη διαβάσουν να σε δουν καθαρότερα μέσα από τα ερωτήματα που συζητάμε με τόση φλόγα και πάθος. Γιατί εσύ άνοιξες μια νέα σελίδα της ιστορίας. Και αυτή εδώ η αλληλογραφία δεν μπορεί να είναι απλώς η αφήγηση του μυητικού ταξιδιού ενός νεαρού άνδρα σε αναζήτηση νοήματος».

«Ο Μπριάν είναι ένας από τους καλύτερους ιστορικούς της αρχαιότητας σήμερα».              
                                                                              Tom Holland, Wall Street Journal

«Συνδυάζει βαθιά γνώση, αφηγηματική δεξιοτεχνία και μια εξαιρετική ικανότητα ταύτισης με τον ήρωά του». Le Figaro

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-3573-6  ΣΧΗΜΑ: 14Χ21  ΣΕΛΙΔΕΣ: 272 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012



Τα παιδιά του Αχιλλέα.
Οι Έλληνες στη Μικρά Ασία από την εποχή της Τροίας

Συγγραφέας: John Freely
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

Από την εποχή της Τροίας τα ιστορικά χώματα της Μικράς Ασίας ήταν για τους Έλληνες πατρίδα. Τα «Παιδιά του Αχιλλέα» διηγούνται την επική και εν τέλει τραγική ιστορία της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή, ξεκινώντας από τον Τρωικό Πόλεμο και φτάνοντας μέχρι το 1923, με την καταστρεπτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε τη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Οι κάποτε λαμπρές, τώρα ερειπωμένες, πόλεις που διαδέχονται η μία την άλλη σ’ όλο το μήκος των τουρκικών ακτών του Αιγαίου και της Μεσογείου αποτελούν μνήμες ενός πολιτισμού που δημιούργησε τον πρώτο ελληνικό διαφωτισμό, γεννώντας τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο και τους πρώτους φυσικούς φιλοσόφους. Πάνω από τρεις χιλιετίες οι Έλληνες της Μικρασίας, με τα ρεύματα της ιστορίας να τους σαρώνουν, διατήρησαν την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, υπομένοντας συρράξεις που οι ιστορικοί από την εποχή του Ηρόδοτου αντιμετώπισαν ως μια ατέλειωτη σύγκρουση πολιτισμών μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Σήμερα, η μνήμη της ελληνικής διασποράς από τη Μικρά Ασία ζει στη μουσική των ρεμπέτικων, στα μοιρολόγια-αμανέδες και στην ποίηση του Σεφέρη, και μέχρι τις μέρες μας οι απόγονοι εκείνων των εκπατρισμένων μιλούν με νοσταλγία για την «καθ’ ημάς Ανατολή», τη χαμένη πατρίδα.
Το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού, από το ένδοξο ξεκίνημα μέχρι το πικρό τέλος, μια ιστορία που ο αντίλαλός της εξακολουθεί ν’ αντηχεί διά μέσου των αιώνων και των ηπείρων.

Ο John Freely γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σε ηλικία δεκαεπτά χρόνων κατατάχτηκε στο Ναυτικό των Ηνωµένων Πολιτειών. Υπηρέτησε ως καταδροµέας στην Μπούρµα και στην Κίνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων του Β΄ Παγκοσµίου πολέµου.
Έχει ζήσει στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη, στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη και έχει γράψει πάνω από σαράντα ταξιδιωτικά βιβλία και οδηγούς, στην πλειονότητά τους γύρω από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν μεταξύ άλλων τα βιβλία του «Κωνσταντινούπολη. Από τον Χριστιανισμό στο Ισλάμ» (εκδ. Περίπλους), «Εικόνες από την Πόλη» (με φωτογραφίες του Σεντάτ Πακάι, εκδ. Printa) και «Οι Κυκλάδες» (Εκδ. Πατάκη).


ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-3980-2 ΣΧΗΜΑ: 15Χ24  ΣΕΛΙΔΕΣ: 382 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 20,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Η αλήθεια για το ψέμα στη διεθνή πολιτική σκηνή

Συγγραφέας: John J. Mearsheimer
Μετάφραση: Νίνα Μπούρη


«Είναι, άραγε, η ψευδολογία στην εξωτερική πολιτική μια επονείδιστη και κατακριτέα συμπεριφορά ή ένα χρήσιµο εργαλείο διακυβέρνησης; Πότε είναι καλό να πουν ψέµατα οι ηγέτες στους πολίτες τους; Υπάρχει πολύ ή λίγο ψέµα στη διεθνή πολιτική σκηνή; Ο Τζον Μερσχάιµερ απαντά σε τέτοια εκρηκτικά ερωτήµατα µε την τόλµη και την πρωτοτυπία για τις οποίες έχει αποκτήσει φήµη. Πρόκειται για την οξυδερκή µελέτη ενός από τους πλέον προκλητικούς στοχαστές του κόσµου».
Moisés Naím, Carnegie Endownment for International Peace

Ο Τζον Τζ. Μερσχάιµερ, ένας από τους σηµαντικότερους πολιτικούς επιστήµονες της εποχής µας, µας προσφέρει την πρώτη συστηµατική ανάλυση του ψεύδους ως εργαλείου διακυβέρνησης, κατηγοριοποιώντας τα είδη, τις αιτίες και τα δυνητικά οφέλη και βλάβες. Τo αποτέλεσµα είναι ένα πλούσια ενηµερωµένο και τεκµηριωµένο βιβλίο που θα αλλάξει τις αντιλήψεις µας σχετικά µε το γιατί λένε ψέµατα οι ηγέτες κρατών και οι κυβερνήσεις τους.
Μπορούµε να καταδικάσουµε συλλήβδην τους πολιτικούς; Είναι το ψέµα ο βασικός τρόπος παραπλάνησης των πολιτών;
Καµία διάκριση δεν είναι ίσως πιο σηµαντική από αυτήν ανάµεσα στο ψέµα που απευθύνεται προς µια άλλη χώρα και στο ψέµα που απευθύνει κάποιος ηγέτης στον ίδιο του τον λαό.

«Αυτή η πρωτοποριακή µελέτη της ψευδολογίας στη διεθνή πολιτική είναι γεµάτη εκπλήξεις. Οι ηγέτες µπορούν να πουν ψέµατα ο ένας στον άλλον χωρίς σοβαρές επιπτώσεις, αλλά πολύ σπανιότερα απ’ όσο θα υπέθετε κανείς. Ωστόσο, όταν οι ηγέτες ψεύδονται στους πολίτες τους σχετικά µε την εξωτερική πολιτική, µπορεί να προκληθεί µεγάλη ζηµιά – ιδιαίτερα στις δηµοκρατίες. Ο Τζον Μερσχάιµερ ταξινοµεί τα διάφορα είδη ψεµάτων και ζυγίζει τους κινδύνους που συνιστούν µέσα από µια διορατική και επίκαιρη ανάλυση».
James F. Hoge, Jr., Πρόεδρος
του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων



Δεν υπάρχουν σχόλια: