«Τα ελληνικά τέρατα»


Η Beetroot Design Group, το γραφείο οπτικής επικοινωνίας από τη Θεσσα­λονίκη, που απέσπασε την υψηλότερη διάκριση στο χώρο του επικοινωνιακού design παγκοσμίως (red dot Agency of the Year) και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση The Greek Monsters by Beetroot| Τα Ελληνικά Τέρατα της Beetroot η οποία ύστερα από την τεράστια επιτυχία της σε πολ­λές Ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Η έκθεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της βράβευσης της Beetroot Design Group, για το «σταθερά υψηλό επίπεδο» του συνόλου του έργου της, με το red dot Communication Design Award – Agency of the Year για το 2011, μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο επικοινωνιακό design διεθνώς.
Με αφορμή την εξαιρετικά σημαντική ελληνική πρωτιά, το Μουσείο Μπενάκη θα φιλοξενήσει «Τα ελληνικά τέρατα» στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, από τις 27 Απριλίου έως τις 29 Ιουλίου του 2012.
Η έκθεση αποτελείται από εγκαταστάσεις, γλυπτά, ειδώλια, στένσιλ ζωγραφι­κά γκράφιτι υπό μορφή σύγχρονων ζωφόρων αλλά και «αόρατα» τέρατα που γίνονται αντιληπτά μέσω της τεχνολογίας, όλα εμπνευσμένα από την πλούσια ελληνική μυθολογία και σχεδιασμένα σε έναν νέο-μελανόμορφο ρυθμό. Τα εκθέματα συμπληρώνονται από υπομνήματα, στα οποία αντί να παρατίθε­νται πληροφορίες για την προέλευση, την ιστορία ή την κατασκευή τους, θα παρουσιάζονται πρωτότυπα ποιήματα για τη φιλοσοφία ή την πρακτική που συμβολίζουν.

Με «Τα ελληνικά τέρατα» η Beetroot, επιχειρεί να αντιστρέψει με χιούμορ την κακή πολιτικό-οικονομική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα οικουμενικές φιλοσοφικές βάσεις και πρα­κτικές του σύγχρονου design. Χρησιμοποιώντας τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας με το διττό τους χαρακτήρα τόσο ως θύτες όσο και ως θύματα, τα «ελληνικά τέρατα» λειτουργούν ως τα πλέον σύγχρονα σύμβολα ενά­ντια στο ρατσισμό, την απλοποίηση και τον αποκλεισμό.
Σε μια δύσκολη για την Ελλάδα πολιτικό-οικονομική εποχή, «Τα ελληνικά τέρατα» είναι η πιο ξεκάθαρη αντιστροφή του «Φοβού τους Δαναούς…», εφόσον η αρνητική πρώτη εντύπωση κυοφορεί τελικά δημιουργία, αποφα­σιστικότητα και έργο.
Η έκθεση The Greek Monsters by Beetroot | Τα Ελληνικά Τέρατα της Beetroot στοχεύει στο να φωτίσει την πιο θετική πλευρά της σύγχρονης Ελλάδας.
Το νου σας στα Τέρατα!
Πλαίσιο κειμένου: Μουσείο Μπενάκη  Ωράριο λειτουργίας 
Κτήριο οδού Πειραιώς  Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00 
Πειραιώς 138, 210 3453111  Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00 
www.benaki.gr  Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά

Σχόλια