Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΛΗΣ







Κατάλοιπα του 21ου αιώνα

26 Απριλίου -  26 Μαΐου  2012


Η «fizz gallery» εγκαινιάζει την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 ατομική έκθεση του Ανδρέα Λόλη με τίτλο “Κατάλοιπα του 21ου αιώνα”.

Χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό υλικό της γλυπτικής, το μάρμαρο, ο Λόλης κατασκευάζει συνθέσεις από σκουπίδια των σύγχρονων πόλεων. Τα γλυπτά του  είναι χαρτόκουτα, παλέτες και  φελιζόλ από μάρμαρο. Μετατρέποντας το πολύτιμο αυτό υλικό σε ευτελές, ο καλλιτέχνης επιδιώκει να κατασκευάσει τα σαρκαστικά μνημεία των σύγχρονων πόλεων.

Η Ξένια Καλπακτσόγλου αναφέρει μεταξύ άλλων για το έργο του Λόλη: Οι όγκοι και τα κενά από τα οποία συντίθενται οι ‘ταλαιπωρημένες’ μαρμάρινες κούτες και τα –επίσης μαρμάρινα– τσαλακωμένα υλικά συσκευασίας υποδηλώνουν το ενδεχόμενο ενός οποιουδήποτε περιεχομένου, ή και εκείνο κανενός περιεχομένου: το ενδεχόμενο της ίδιας της απουσίας. Μέσα από αυτή την αναστροφή ενός οικείου συμβόλου αποτυπώνεται εύγλωττα το κενό και μελετάται με νηφαλιότητα η έλλειψη.(…)  Ο Λόλης επισύρει την προσοχή μας σε αντικείμενα των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει προ πολλού, στα όσα άχρηστα αφήνει ο καπιταλισμός στο πέρασμά του, αλλά ο τρόπος του δεν είναι ούτε πεσιμιστικός ούτε κυνικός. Καταφέρνει να συμπυκνώσει την αίσθηση του αβέβαιου και του φλέγοντος που χαρακτηρίζει καταστάσεις μετάβασης και κρίσης, αφήνοντας την πραγματικότητα να διαποτίσει σιγά-σιγά την αναπαράστασή της.

Ο Ανδρέας Λόλης γεννήθηκε το 1970. Tα πρώτα μαθήματα γλυπτικής τα διδάσκεται από τους δασκάλους του Στέφανο Παπαμιχαήλ και Γρηγόρη Kωστάκη.  Tο 1991 εγκαθίσταται στην Aθήνα. Tο 1995 εισάγεται στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών της Aθήνας. Στα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιείται και ως βοηθός του καθηγητή Θεόδωρου Παπαγιάννη στο προσωπικό του εργαστήριο. Στο διάστημα αυτό, συνεργάζεται και με άλλους γλύπτες, όπως τον Kώστα Δικέφαλο. ο 2002 τελειώνει τις σπουδές του με «άριστα».  Tο 2005 με υποτροφία του I.K.Y. μεταβαίνει για μεταπτυχιακές σπουδές στην Carrara της Iταλίας, όπου τελειώνει με «άριστα» και βραβεύεται. Έχει παρουσιάσει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έχει συμμετάσχει σε συμπόσια Γλυπτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: