Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

dissonArt ensemble Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη

14 Δεκεμβρίου 2011 20:30 Κεντρική Σκηνή
Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Ιάννη Ξενάκη, το σύνολο dissonArt παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία τόσο στο σχηματισμό όσο και στο χαρακτήρα των έργων.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το απαιτητικό έργο για σόλο κοντραμπάσο Theraps, όπου ο συνθέτης εξερευνά τα όρια του οργάνου, το γεμάτο ενέργεια και δεξιοτεχνία τρίο εγχόρδων Ιkhoor, το σεξτέτο Plekto όπου τα τρία μουσικά επεισόδια (συγχορδίες, ρυθμός, μελωδία) έρχονται σε αντιπαράθεση, το Αnaktoria που αναδεικνύει ένα ευρύ φάσμα ηχητικής υφής μέσω ακραίων δυναμικών, μικροτόνων και αρμονικών και, τέλος, το Kai, από την τελευταία δημιουργική περίοδο της έντονης αφαίρεσης, με έμφαση στην αντίστιξη, την αρμονία και το ρυθμό.
Το dissonArt ensemble ιδρύθηκε στις αρχές του 2005 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και πέρα από τα σύνορά της. Με έναν πυρήνα εννέα βασικών μελών, εξωτερικούς συνεργάτες και ευέλικτη εσωτερική δομή, το dissonArt ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης ορχηστρικών σχηματισμών.
Στο ρεπερτόριο του dissonArt ensemble περιλαμβάνονται έργα αναγνωρισμένων συνθετών, όπως και έργα συνθετών που αξίζουν μεγαλύτερης αναγνώρισης. Παρότι εστιάζει σε όλες τις πτυχές της μουσικής δημιουργίας που αναπτύχθηκαν από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως σήμερα, το dissonArt δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών.
Συνεργασίες με φορείς και ομάδες άλλων μορφών τέχνης, στο βαθμό που αυτές οδηγούν στη δημιουργία νέων και πρωτότυπων έργων, συγκαταλέγονται επίσης ανάμεσα στους βασικούς στόχους του dissonArt. Πέραν τούτου, το σύνολο έχει αναπτύξει και εκπαιδευτική δραστηριότητα, αφενός με την ερμηνεία έργων φοιτητών σύνθεσης στα Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, και αφετέρου με τη διοργάνωση σεμιναρίων, στα οποία διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες προσκαλούνται στο Μουσικό Χωριό του Πηλίου.
Στην έως τώρα καλλιτεχνική του διαδρομή, το dissonArt ensemble έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς όπως ο Beat Furrer, ο Γιώργος Απέργης και ο Αugustino di Scipio.
Για το έτος 2011 το dissonArt είναι ensemble in residence του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Plekto
Theraps
Anaktoria
Ikhoor
Kai

Γιάννης Ανισέγκος: φλάουτο
Αλέξανδρος Σταυρίδης: κλαρινέτο
Κώστας Βαβάλας: φαγκότο
Δημήτρης Γκόγκας: τρομπέτα
Τραϊανός Ελευθεριάδης: κόρνο
Φιλήμονας Στεφανίδης: τρομπόνι
Θοδωρής Πατσαλίδης: βιολί
Γκρέτα Παπά: βιολί
Χαρά Σειρά: βιόλα
Βασίλης Σαΐτης: τσέλο
Λενιώ Λιάτσου: πιάνο
Γιάννης Χατζής: κοντραμπάσο
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά

Διεύθυνση συνόλου: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: