Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

«Σμιλεύοντας το Χρόνο: Τήνος, 30 & κάτι ... χρόνια μετά. Μανιατάκος – Τάγκαλος – Κοζόκος – Παπαδάκης»


Εγκαίνια:  15 Δεκεμβρίου 2011, στις 20:00
Διάρκεια:  15-2-2011 έως 7-1-2012

.
3 + 1  διαφορετικές εικαστικές παρουσίες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε δημιουργικό επίπεδο, όπου οι 3 εξ αυτών (Τάγκαλος – Κοζόκος – Παπαδάκης), ταυτίζονται ουσιαστικά, μόνον στο κοινό τοπικό σημείο της αφετηρίας τους: τη μαθητεία τους στη Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου & μάλιστα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ο καθένας από αυτούς. 
Ο 4ος (Μανιατάκος) δάσκαλός τους, μιας και ο ίδιος δίδαξε Γλυπτική στη Σχολή της Τήνου, όπου διετέλεσε και Διευθυντής, από το 1971 μέχρι το 2001.
Οι τέσσερις παρουσιαζόμενοι μέσα από τα έργα τους καλλιτέχνες δεν έχουν κοινές, ως προς το σκεπτικό τους, ούτε καθηλωτικές μορφολογικές συγγένειες ή άλλα εξωτερικά γνωρίσματα που να τους ομαδοποιούν, γεγονός που θα στερούσε την αυτοδυναμία και την εκφραστική τους ανεξαρτησία.
Η Τέχνη, είναι κατά βάθος μια σιωπηλή, προσωπική και μάλιστα μοναχική πνευματική άσκηση για τον καλλιτέχνη και –συνήθως- και για τον θεατή. Χρειάζεται χρόνος και σκέψη για να γευτεί κανείς τις σύνθετες ποιότητες μιας Τέχνης που ωριμάζει αργά και δεν περιορίζεται σε εύκολες περιγραφές εξωτερικών εντυπώσεων. Η συνύπαρξη στην ίδια Αίθουσα, την ίδια χρονική στιγμή, των τεσσάρων καλλιτεχνών, αναδεικνύει, πρώτα απ΄ όλα, την πολυφωνία της εικαστικής δημιουργίας και κατά δεύτερο λόγο, επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τις πιθανές υπόγειες συγγένειες που συνδέουν μεταξύ τους τα έργα της έκθεσης.
Η επιλογή της συγκεκριμένης έκθεσης, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μόνον τυχαία δεν είναι, μιας και την επιλέξαμε για να γιορτάσουμε τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της Αίθουσας, που άρχισε να λειτουργεί στις 15-12-2007 με την έκθεση «Βήματα Γλυπτικής» αφιερωμένη στο μεγάλο γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο.
Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά και έχοντας εισπράξει την αμέριστη αγάπη, τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή, τόσο του φιλότεχνου κοινού αλλά και όλων των καλλιτεχνών και εικαστικών που μας τιμούν με τη συνεργασία τους, με τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις μας και με την παρουσία τους στο χώρο μας, η έκθεση «Σμιλεύοντας το Χρόνο» έχει  χαρακτήρα επετειακό και ταυτόχρονα γιορταστικό.
Απηχεί μια σφυρηλατημένη σχέση.
Μια επικοινωνία χωρίς όρους και προαπαιτούμενα.
Μια εσωτερικότητα που έρχεται από πολύ μακριά.

Άλλοι ομιλούν με λέξεις και άλλοι με το διαχρονικό αποτύπωμά τους.

Νίκη Βλασσιώτου – Παπαδάκη
Διευθύντρια της Αίθουσας Τέχνης «Καπλανών 5»










Αίθουσα Τέχνης «ΚΑΠΛΑΝΩΝ 5»
Μασσαλίας & Καπλανών 5, Κολωνάκι - Αθήνα, Τ.Κ. 106 80
Τηλ. 210-3390946, fax. 210-3604119 & 6986-217218
E: info@kaplanon5.gr   W: Kaplanon5.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: