Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη  μακρινή Σαμοθράκη, μέσα σε μουσική οικογένεια. Με τον ερχομό της  στην Αθήνα ξεκινά η αναζήτησή της  στα μουσικά μονοπάτια, τα οποία την οδήγησαν μετά από τρία χρόνια στο ακορντεόν και λίγα χρόνια μετά, στη σύνθεση. Έτσι, ως συνθέτης δίνει πολλά τραγούδια και ως ακορντεονίστα ηχογραφεί σε εκατοντάδες δίσκους και συνεργάζεται συναυλιακά συνθετικά και δισκογραφικά με καλλιτέχνες όπως: Δ.Γαλάνη, Γ.Νταλάρα, Χ.Αλεξίου, Μαρινέλλα, Ε.Αρβανιτάκη, Μ.Χατζηγιάννη, Μ.Φραγκούλη, Ν.Παπάζογλου, Α.Ρέμο, Μ.Λιδάκη, Τ.Τσανακλίδου, Α.Καγιαλόγλου, Μ.Κανά, A.Moυτσάτσου, Ο.Περίδη, Π.Θαλασσινό, Α.Κετιμέ, Ζ.Σαπουντζάκη, Β.Παπακωνσταντίνου, Γ.Ανδρεάτο, Κ.Μακεδόνα, Χ.Δάντη, Λ.Αλκαίου, Δ.Μπάση κ.α.
2006: Μετά από μια επιτυχημένη πορεία συνεργασιών της ως μουσικοσυνθέτης, δισκογραφικά και συναυλιακά, με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ανακαλύπτει νέα μονοπάτια έκφρασης στα είδη της παγκόσμιας μουσικής, δημιουργεί το δικό της group, τους Senso Latino και έκτοτε κάνει δεκάδες  εμφανίσεις με latin tango jazz άρωμα σε Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2006: Ανοίγει τις συναυλίες του James Brown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα, Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη).
Τον ίδιο χρόνο συνέθεσε τη μουσική του ελληνοτουρκικού ντοκιμαντέρ Burgas που γυρίστηκε στα Πριγκηποννήσια και φιλοξενήθηκε από τα τούρκικα ΜΜΕ.

AYΓΟΥΣΤΟΣ 2006: Στα πλαίσια της καλοκαιρινής περιοδείας της σε όλη την Ελλάδα, δίνει συναυλία στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σαμοθράκη, με special guest τον Chico Freeman.

          
2007: Αυτή τη χρονιά δίνει και το πρώτο  δείγμα της δουλειάς της με το double disc «Libertango», και ακολουθεί ο ολοκληρωμένος πρότυπος ορχηστρικός δίσκος «Tanguera». Και τα δύο γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.
Φθινόπωρο 2007:  Συμμετέχει ως support με το group της, στην μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία του Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Συμμετέχει  ως soloist σε δίσκους όπως ο δίσκος Syrna του Μ.Κουμπιού, κομμάτια του οποίου μπαίνουν στη συλλογή «Buddha Bar ΙΧ», στο «Foux Bijoux» του Γ.Καζαντζή, στο «Carte Postale» του Ν.Μαυρουδή αντίστοιχα. Στη συλλογή της Compact Disc Club, «Last tango in Athens» φιλοξενούνται τα κομμάτια “Άσε με να φύγω” και “Libertango”.

Οι διασκευές της στα κομμάτια “Άσε με να φύγω” και «My all” συναντώνται στις συλλογές «El Pecado» και «Chilln΄ in Mykonos» αντίστοιχα. Tέλος, δική της σύνθεση με τίτλο Greek Mountains φιλοξενείται στη συλλογή «The spirit of the Greek mountains», καθώς και το τραγούδι “Θα ταξιδεύω”, που έχει ερμηνεύσει η Δήμητρα Γαλάνη, βρίσκεται στη συλλογή «Mediterranean voices».

Παράλληλα εξακολουθεί να δίνει τραγούδια ως συνθέτης «Εστουδιατίνα ΙΙ: Δάκρυ στο γυαλί»-ερμηνεύτρια: Αρετή Κετιμέ - «Στα ρεύματα του κόσμου»-ερμηνευτής: Μιχάλης Τζουγανάκης.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2ΟΟ8: Κυκλοφορεί η τρίτη της δισκογραφική δουλειά «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο». Πρόκειται για το soundtrack του ομώνυμου σήριαλ στο οποίο υπογράφει η ίδια την μουσική, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την παραγωγή. Τους στίχους στο τραγούδι των τίτλων υπογράφει ο ηθοποιός και σεναριογράφος Χάρης Ρώμας και τραγουδά ο Β.Παπακωσταντίνου.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008: Συνεργάζεται με την ηθοποιό Αγγελική Δαλιάνη στην παράσταση «Το Ασχημόπαπο», σκηνοθετημένη από τον Μιχάλη Κουμπιό, που περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, με πρεμιέρα στο θέατρο Badminton. 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009: πραγματοποιεί συναυλία στο Mέγαρο Mουσικής Αθηνών.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009: Δέχεται πρόταση από τη μεγάλη διεθνή κατασκευαστική εταιρία μουσικών οργάνων ROLAND για να συνεργαστεί στην προώθηση του V-Accordion. Ξεκινά έτσι την συνεργασία της με την εμφάνισή της στην Διεθνή Έκθεση Μουσικής στην Φρανκφούρτη.

ΜΑΙΟΣ 2009: πραγματοποιεί με τo γκρουπ της, επιτυχημένες εμφανίσεις  στο Ηalf Note jazz club.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2009: εκπροσωπεί την Ελλάδα στο 5ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ακορντεόν στο Ικάλινεν της Φινλανδίας όπου της αποδίδεται τιμητικό δίπλωμα από διάσημους ακορντεονίστες όπως Frank Marocco, Rengo Ruggieri, Frederic Deschamps, Kevin Friedrich, Mika Vayrynen, Jorgen Sundeqvist, Kimmo Mattila (artistic director). Το Φεστιβάλ είχε δίωρη τηλεοπτική πανευρωπαϊκή κάλυψη και δεκάδες άρθρα στα φινλανδικά Μ.Μ.Ε.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009: κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά και το διαδίκτυο το τέταρτο διπλό προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «Zoe 06/09», από την ΖΟΕ MUSIC Ltd. η οποία στην προσπάθεια της για μια ουσιαστική συμβολή στην κοινωνική συνείδηση εκτός από τη μουσική προσφορά συμφώνησε με τον κοινωφελή ανθρωπιστικό οργανισμό Αctionaid να διαθέσει 1 ευρώ από την πώληση κάθε δίσκου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009: πραγματοποιεί εμφανίσεις σε συνεργασία με τον Κώστα Χατζή και τον Θανάση Πολυκανδριώτη.

Συνεργάστηκε με τους ΟΝΙRΑΜΑ και το Συγκρότημα AKCENT στο MAD Secret Concert.    
  
''ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ  ΩΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ''
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
1999 - Το  στοίχημα - Ανδρεάτος Γεράσιμος –
2000 - Καλημέρα  Θεία, Σαμοθρακίτικοι σκοποί -Δημήτρης  Τηγανούριας
2000 - Η  μια ζωή μεσ' την άλλη - Δημήτρης  Υφαντής
2000 - Του  έρωτα το φως - Κώστας Μακεδόνας
2001 - Όλα  αρχίζουν εδώ - Ελένη Πέτα
2001 - Το  δωμάτιο - Χρήστος Δάντης
2002 - Ζωντανές  ηχογραφήσεις στο Ζυγό 2001 & 2002 - Γαλάνη Δήμητρα & Τσανακλίδου  Τάνια
2003 - Μπάσης  Δημήτρης
2004 - Έτη  φωτός - Κώστας Μακεδόνας
2004 - Σύρνα  - Κουμπιός Μιχάλης
2005 - Buddha Bar IX
2005 - Σύνορα ανοιχτά - Γρηγόρης Πετράκος
2005 - Ως  και τα παραθύρια σου - Σαμοθρακίτικοι  χοροί και τραγούδια Νο2 με  τον Δημήτρη Τηγανούρια
2006 - Carte postale - Μαυρουδής Νότης
2006 - Libertango Ζωή Τηγανούρια
2006 - Yorgos Kazantzis/Faux Bijoux
2006 - Δάκρυ στο γυαλί - Εστουδιαντίνα II Νέας Ιωνίας
2007 - Τanguera - Ζωή Τηγανούρια
2007 - Chillin in Μykonos Music Center 2007
2007 -  El pecado Remmezzo Mykonos
2008 - Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο
2008 - Στα ρεύματα του κόσμου - Τζουγανάκης Μιχάλης
2008 - The Spirit of the Greek Mountains
2009 - Mediterranean Voices
2009 -ΖΟΕ 06/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: