Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013



                                    





FORUM
Μουσική – Τέχνη - Επιστήμη

Στα όρια της γλώσσας:
μουσική και ποίηση


Στο πλαίσιο της νέας, διεπιστημονικής σειράς ομιλιών, Μουσική – Τέχνη – Επιστήμη

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, 18:00
Είσοδος Ελεύθερη

Ομιλητές:


Πηνελόπη Ταμπακάκη, λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας

Πάνος Βλαγκόπουλος, επίκουρος καθηγητής μουσικολογίας

Ηλίας Γιαννόπουλος, διδάκτωρ μουσικολογίας
Αίθουσα Διδασκαλίας, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
(στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

Πρόκειται για μια νέα σειρά τεσσάρων διεπιστημονικών ομιλιών με θέμα τη μουσική και τη σχέση της με αδελφές τέχνες και επιστήμες. Σκοπός των ομιλιών αυτών που θα έχουν τη μορφή forum είναι να αναδείξουν σημεία σύγκλισης των ανθρωπιστικών σπουδών και να φέρουν σε διάλογο την τέχνη με την επιστήμη. Κατά παράδοση συναφείς, με τη μουσική και τη μουσικολογία, τέχνες και θεωρητικές επιστήμες, όπως η λογοτεχνία και η θεωρία της λογοτεχνίας, η αρχιτεκτονική, οι παραστατικές τέχνες και η φιλοσοφική αισθητική εξετάζονται στις εκλεκτικές τους συγγένειες από ειδικούς από το χώρο της επιστήμης και της θεωρίας της τέχνης.

Στη δεύτερη από αυτές η λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πηνελόπη Ταμπακάκη, ο επίκουρος καθηγητής μουσικολογίας, Πάνος Βλαγκόπουλος και ο διδάκτωρ μουσικολογίας, Ηλίας Γιαννόπουλος θα αναφερθούν σε διάφορες όψεις και ιστορικούς σταθμούς της σχέσης των δύο τεχνών από την πλευρά των ποιητών και των συνθετών, και υπό το πρίσμα της πολιτισμικής μελέτης, της μουσικής ανάλυσης και της φιλοσοφικής αισθητικής.

Επιμέλεια σειράς: Ηλίας Γιαννόπουλος.
Είσοδος ελεύθερη

Βιογραφικά σημειώματα ομιλητών
Πηνελόπη Ταμπακάκη: Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε φιλολογία και μουσική (βιολί). Η διδακτορική της διατριβή (King’s College London) πάνω στη σχέση του Σεφέρη με τη μουσική βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα (Hellenic Foundation) ως η καλύτερη διδακτορική διατριβή στο Ηνωμένο Βασίλειο για το έτος 2007 στην κατηγορία των νεοελληνικών σπουδών. Κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τον τίτλο Η «μουσική ποιητική» του Γιώργου Σεφέρη. Μια μελέτη της σχέσης της μοντερνιστικής ποίησης με τη μουσική (Δόμος, 2011) και συμπεριλήφθηκε στη μικρή λίστα του περιοδικού Διαβάζω, στην κατηγορία του δοκιμίου. Σύντομα θα κυκλοφορήσει σε αγγλική έκδοση. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική υπότροφος Hannah Seeger Davis στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Princeton, και ως επισκέπτρια λέκτορας στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατέχει τη θέση George Seferis Research Associate στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και στο Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του King’s College London.
Πάνος Βλαγκόπουλος. Σπούδασε Νομικά και Mουσικολογία. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στη μουσική ιστοριογραφία της Ars nova στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπό την επίβλεψη της Irmgard Lerch-Καλαβρυτινού. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Αθήνα, την Οξφόρδη και τη Βιένη. Έχει μεταφράσει κείμενα του Pierre Boulez (Σύγχρονη Μουσική Σκέψη), του Ulrich Michels (Άτλας της Μουσικής), της Lydia Goehr (Το Φανταστικό Μουσείο των Μουσικών Έργων ) και του Nelson Goodman (Γλώσσες της Τέχνης), καθώς και το κεφάλαιο περί μουσικής στην ελληνική συνοπτική έκδοση της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης). Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα για την ανακατασκευή της αρχαίας υδραύλεως (Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών). Έχει διδάξει θέματα ιστορίας της μουσικής και ανάλυσης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας και τη Schola Cantorum της Βασιλείας. Διετέλεσε Υπεύθυνος Προσκτήσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» από το 1995 έως το 2003. Από το 2002 είναι διδάσκων ΠΔ 407 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου τον Μάρτιο του 2003 εξελέγη Λέκτορας και το 2009 επίκουρος καθηγητής. Είναι διευθυντής της επιστημονικής επιθεώρησης «Μουσικός Λόγος» και της σειράς «Μνημεία Νεοελληνικής Μουσικής», καθώς και του διαρκούς Σεμιναρίου για την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Μουσική, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μουσική της Ars nova και τον ελληνικό μουσικό μοντερνισμό του 20ού αιώνα. Μιλά Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά.
Ηλίας Γιαννόπουλος. Είναι πτυχιούχος πιάνου του Ωδείου Αθηνών και κάτοχος Magister Artium στη μουσικολογία και τη φιλοσοφία (Πανεπιστήμιο Albert-Ludwigs Freiburg i. Br). Είναι αριστούχος διδάκτορας μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1999 ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό της Μουσικής Βιβλιοθήκης ‘Λίλιαν Βουδούρη’, από το 2003 ως υπεύθυνος ανάπτυξης της συλλογής. Από τον Οκτώβριο του 2012 διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς και εκδοτικούς φορείς της χώρας ως ομιλητής και συγγραφέας εισαγωγικών σημειωμάτων και άρθρων (ΟΜΜΑ, Ελληνικό Φεστιβάλ, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Πολιτιστική Ολυμπιάδα κ.ά.). Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, μεταξύ άλλων στο συνέδριο Philosophy of Art στο Inter-University Center του Dubrovnik και της Society for European Philosophy στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Manchester. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Μουσικολογία και της διεπιστημονικής International Society for the Study of Time (ISST).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: