Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Urban Environments in Transition: Engaging Young Leaders and Raising Community Awareness through Multimodal Narratives





Διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα


Ίδρυμα Fulbright

Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2012 ξεκίνησε η υλοποίηση του διεπιστημονικού και διαπανεπιστημιακού ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Urban Environments in Transition: Engaging Young Leaders and Raising Community Awareness through Multimodal Narratives.” Το πρόγραμμα αυτό επελέγη μετά από διεθνή διαγωνισμό (“Alumni Engagement Innovation Fund 2012”) μεταξύ 7.000 συμμετεχόντων και 700 προτάσεων ο οποίος διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Εαρινού εξαμήνου 2012 στις Η.Π.Α. Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό αυτό μέσω του Ιδρύματος Fulbright, και ως εκ τούτου  όλα τα μέλη της ομάδας του προγράμματος είναι υπότροφοι του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα ξεκινά με τη λογοτεχνική προσέγγιση του μεταβαλλόμενου αστικού τοπίου και προχωρά σε μια σειρά δραστηριοτήτων όπως συνεντεύξεις, εργαστήρια δημιουργικής γραφής σε συνδυασμό με φωτογραφία, επισκέψεις σε μουσεία, συνομιλία με μη-κερδοσκoπικές οργανώσεις (καλλιτεχνικές, οικολογικές κ.ά), συνεργασία με δημοτικές βιβλιοθήκες και πρωτο-/δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Όλες οι δραστηριότητες στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος αυτού κοινοποιούνται μέσω της χρήσης εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης. Απώτερος σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η σύζευξη των πανεπιστημιακών τμημάτων με την κοινωνία με σκοπό την από  κοινού ευαισθητοποίηση για διάφορα θέματα που αφορούν το αστικό περιβάλλον μέσω μιας σειράς συνεργιών αλλά και πρωτοβουλιών από τους συμμετέχοντες φοιτητές.

Συγκεκριμένα, στις παραπάνω δραστηριότητες συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιανουαρίου 2013 με την οργάνωση συμποσίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Αστικά πεδία σε μετάβαση».

Παράλληλα θα διοργανωθεί έκθεση των αποτελεσμάτων του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο Sotos Art Studio, Σπανδωνή 13, μεταξύ 21-30 Ιανουαρίου 2013.
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 στις 20.00.

Στην Αθήνα η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα,  μεταξύ 28 Ιανουαρίου-8 Φεβρουαρίου 2013.
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 στις 20.00.

Τα εκθέματα αυτά είναι το αποτέλεσμα της συγγραφικής και εικαστικής δημιουργίας μέσω της χρήσης διαφορετικών μέσων και μεθόδων αφήγησης (βίντεο, φωτογραφία, διαδικτυακός κόμβος και λόγος) σε συνεργασία των συμμετεχόντων φοιτητών/τριών στο πρόγραμμα με τους εικαστικούς καλλιτέχνες, συγγραφείς και ακαδημαϊκούς τα ονόματα των οποίων σημειώνονται παρακάτω.

Τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα του προγράμματος είναι:
·         Τατιανή Ραπατζίκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, συντονίστρια της πρότασης.
·         Ζωή Δέτση (Επίκουρη Καθηγήτρια), Γιούλη Θεοδοσιάδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια), Γιώργος Καλογεράς (Καθηγητής) - από το Α.Π.Θ. (Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
·         Κωνσταντίνος Μπλατάνης (Λέκτορας) και Λιάνα Σακελλίου (Καθηγήτρια) - από το Ε.Κ.Π.Α. (Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας).
·         Σώτος Ζαχαριάδης (Εικαστικός), Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (Εικαστικός και Υποψ. Διδ. του Τμήματος Aρχιτεκτόνων Μηχανικών, Παν. Θεσσαλίας), Καμίλο Νόλλας (Φωτογράφος) και Σάκης Σερέφας (Συγγραφέας).


Σύνδεσμοι:
Facebook- project community page: www.facebook.com/UrbanEnvironmentsInTransition
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.: www.enl.auth.gr
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.: www.enl.uoa.gr
Fulbright Foundation στην Ελλάδα: www.fulbright.gr


Με τη συνεργασία:
Tου Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης http://www.mbp.gr/html/gr/index.htm
Του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν/μίου Θεσσαλίας

Υπό την αιγίδα:
Του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: