Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τραγικό τέλος για τον γκουρού του Ιντερνετ

  Υποστήριζε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών. Από την εφηβική του ηλικία είχε κερδίσει την εκτίμηση των κορυφαίων της πληροφορικής που μιλούσαν για «μεγάλο μυαλό». Κι όταν η ελευθερία του απειλήθηκε, καθώς ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του για hacking κατά του ΜΙΤ, ο επονομαζόμενος και «γκουρού του Διαδικτύου» έβαλε τέρμα στη ζωή του.

Ο Ααρών Σουάρτς, εφευρέτης της υπηρεσίας RSS και συνιδρυτής του κοινωνικού δικτύου Reddit, επέλεξε την αγχόνη ως μέσο για να κόψει το νήμα της ζωής του. Ηταν μόλις 26 ετών. Λαμπερό μυαλό, καταθλιπτικός, πάντα στο κυνήγι μιας πραγματικότητας που δεν αποδεχόταν ή δεν την αγαπούσε. Ηθελε να την αλλάξει, έστω και λίγο. Αν και τόσο νέος, είχε ήδη αποκτήσει εμπειρία και βιώσει επιτυχίες, αντιφάσεις και συγκρούσεις. Μετά τη δημιουργία του RSS, χάρη στο οποίο αυτοματoποιείται η λήψη δεδομένων από ιστοσελίδες, μόλις στα δεκατέσσερά του χρόνια, μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ωστόσο το εγκατέλειψε απογοητευμένος από το περιβάλλον της διανόησης που συνάντησε.
Η ιστορία είναι παρόμοια με εκείνη άλλων ιδιοφυών όπως ο Στιβ Τζομπς. Ο Σουάρτς όμως υπήρξε πιο ευάλωτος. Το μυαλό του έτρεχε γρήγορα, κατεβάζοντας συνεχώς νέες ιδέες, αλλά και παίζοντας ρόλο επαναστάτη του Διαδικτύου.

Ξεκίνησε ως ακτιβιστής του Demanding progress που δίνει μάχες ενάντια σε κάθε μορφή ελέγχου ή εποπτείας του Διαδικτύου. Στη συνέχεια έγινε δεινός χάκερ που είχε παραβεί αρκετές φορές τον νόμο. Συνελήφθη στη Βοστόνη το 2011 με την κατηγορία της κλοπής ψηφιακών αρχείων από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Στη διάρκεια της δίκης του είχε δηλώσει αθώος. Αν καταδικάζονταν, κινδύνευε με φυλάκιση 35 ετών και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Κι αυτό δεν το άντεχε. Ετσι, λίγες εβδομάδες προτού επιστρέψει στο δικαστήριο ίσως να αποφάσισε πως αυτός ο κόσμος είναι πολύ «δεσμευτικός» για κείνον. Απαγχονίστηκε στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν.

«Ο θάνατος του Ααρών δεν είναι απλώς προσωπική τραγωδία. Είναι το προϊόν ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης που περιλαμβάνει εκφοβισμό και διώξεις», έγραψε σε εκτενή επιστολή στο Διαδίκτυο η οικογένειά του.

Πηγή: http://espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=11&artid=1600958

Δεν υπάρχουν σχόλια: