Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Η Πόλη και οι Πολίτες @ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Η Πόλη και οι Πολίτες
21 Ιανουαρίου 2013 19:00 Μικρή Σκηνή
Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο
Παγκόσμια πόλη
Η κοινωνική συμβίωση στις σύγχρονες πόλεις παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερες περιπλοκές. Κατοικούμε σε πόλεις που επεκτείνονται διαρκώς, την ώρα που η ζωή γίνεται όλο και πιο πολύ ιδιωτική υπόθεση. Οι όγκοι των κτιρίων μεγαλώνουν, αλλά μαζί μεγαλώνει και μία αίσθηση ανασφάλειας που προκαλείται τόσο από την αύξηση της εγκληματικότητας όσο και από την ανεργία και το «ελαστικό» εργασιακό περιβάλλον. Οι δημόσιοι χώροι, όπου υπάρχουν, έχουν χάσει τον παραδοσιακό τους ρόλο ως σημεία συνάντησης και ανθρώπινης επαφής. Στο εσωτερικό των πόλεων οι διαχωρισμοί, οι διακρίσεις, η απομόνωση κάθε είδους είναι μάλλον ο κανόνας, παρά η εξαίρεση.
Για το κατά πόσο όλα αυτά υπονομεύουν την ιδιότητα του πολίτη στο περιβάλλον της σύγχρονης πόλης, κατά πόσο πλήττουν το δημοκρατικό κοινωνικό συμβόλαιο που βασίζει τη συνύπαρξη σε ένα πλέγμα δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και ανθρωπιστικών αρχών, αλλά και για το ποιες είναι οι σύγχρονες προτάσεις για μια ποιοτική αστική διαβίωση, μιλά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μία παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητα των γραμμάτων, ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Ρίτσαρντ Σένετ.
Ο γεννημένος στο Σικάγο Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, είχε προλάβει να κάνει προχωρημένες μουσικές σπουδές –στο τσέλο και τη διεύθυνση ορχήστρας¬- όταν ένας τραυματισμός στο χέρι τον ανάγκασε να τις εγκαταλείψει. Ευτύχησε να έχει καθηγήτρια, στη Νέα Υόρκη, τη Χάννα Άρεντ που τον ώθησε προς την Κοινωνιολογία. Έχει διδάξει στο Χάρβαρντ, το MIT και το Κέιμπριτζ, ενώ υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής, επί μία δεκαετία, του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Διανοούμενος με ευρυμάθεια και πρωτότυπη σκέψη, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους στον κόσμο στοχαστές πάνω στα θέματα της ανάπτυξης των πόλεων, της φύσης της εργασίας στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και της κοινωνιολογίας του πολιτισμού.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, έκανε την πρόβλεψη ότι η σημερινή παγκόσμια κρίση θα μας ακολουθεί για δεκαετίες και υποστήριξε ότι η εικόνα της συνεχούς ανάπτυξης με την οποία συνδέουμε τον καπιταλισμό είναι λαθεμένη, θυμίζοντας τη στασιμότητα σε ΗΠΑ και Βρετανία κατά την περίοδο ανάμεσα στο 1880 και το 1914. 
Το συγγραφικό έργο του Ρίτσαρντ Σένετ είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του Η τυραννία της οικειότητας (Νεφέλη, 1999), Οι χρήσεις της αταξίας (Τροπή, 2003), Η κουλτούρα του νέου καπιταλισμού (Σαββάλας, 2008), Ο ελαστικοποιημένος άνθρωπος (Πεδίο, 2010), Ο τεχνίτης (Νησίδες, 2011).  
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης», το οποίο εντάσσεται στην Πράξη «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Το Έργο σχεδιάστηκε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης - Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: