Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

TANGO GRECO@BADMINTON



Κύκλος συναυλιών
«Θέματα της Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Τραγουδιού»
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μιχάλης Κουμπιός

TANGO GRECO
Τα ωραιότερα ελληνικά τανγκό
από την παλιά Αθήνα έως τις μέρες μας

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

Τραγουδούν: 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ,
ΕΛΕΝΗ ΒΟΥΔΟΥΡΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Την ATHENS CHAMBER ORCHESTRA
διευθύνει ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης

Συμμετέχουν:
Ζωή Τηγανούρια (ακορντεόν)
Δημήτρης Μαργιολάς (μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο)

Χορεύουν βραβευμένοι χορευτές της ομάδας Academia del Tango


Όταν το 1930 φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα ο «βασιλιάς του τανγκό» Εντουάρντο Μπιάνκο, η Αθήνα «τανγκοκρατείται». Η έλευση ενός κορυφαίου ξένου εκπροσώπου του αργεντίνικου τανγκό αποτέλεσε μέγα κοσμικό γεγονός. Ο Μπιάνκο θα ενσωματώσει στην ορχήστρα του τον Μιχάλη Σουγιούλ και θα παίξουν μαζί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας...
 
Η σειρά συναυλιών «Τα θέματα της Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Τραγουδιού», που διευθύνει ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, μας παρουσιάζει τα ωραιότερα ελληνικά τανγκό. Από την παλιά Αθήνα έως τις μέρες μας. Γιατί πάντα πολλά παλιά τραγούδια θα συνυπάρχουν με τα νέα, καθώς ό,τι εντέλει πλησιάζει την Τέχνη, κινείται έξω από το χρόνο.

Τα τανγκό συνθετών όπως οι: Αττίκ, Κώστας Γιαννίδης, Μιχάλης Σουγιούλ, Χρήστος Χαιρόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Καραΐνδρου, Σταμάτης Κραουνάκης κ.ά. θα ερμηνεύσουν τέσσερις εξαίσιες και ιδιαίτερες φωνές. Η Γλυκερία, ο
Χρήστος Θηβαίος, η μέτζο σοπράνο Ελένη Βουδουράκη και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, ενώ μία ομάδα βραβευμένων χορευτών της Academia del tango θα τα χορέψουν.
 
Το τανγκό είναι ένας παγκόσμιος ρυθμός που από τη γέννηση του, αγαπά να ταξιδεύει.
Το τανγκό πιθανολογείται ότι έχει τις ρίζες του στους αφρικανικούς ρυθμούς. Είναι ρυθμοί που έκαναν μεγάλα ταξίδια κι έτσι εξελίχθηκαν, άλλαξαν. Έφτασαν στην Ισπανία με τους Άραβες κατακτητές για να μεταναστεύσουν αργότερα στην Αμερικανική ήπειρο. Έτσι δημιουργήθηκαν το danzon και η habanera στην Κούβα και το Tango στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή.

Γύρω στο 1870 το τανγκό εξαπλώνεται τόσο στην Ουρουγουάη όσο και στην Αργεντινή και γύρω στο 1890 εγκαθίσταται οριστικά στο Μπουένος Άιρες, ξεκινώντας από τα κακόφημα μπαρ, κυρίως από αυτά των σφαγείων, όπου οι γκαούτσος (οι Νοτιοαμερικανοί καουμπόυς) του δίνουν την ιδιοσυγκρασία τους και την προσωπική τους νοσταλγία.

Αρχικά είναι απαγορευμένος, παράνομος και χορεύεται από άντρες, όχι όμως με ερωτικές διαθέσεις, αλλά επιθετικές, καθώς είναι άντρες ζωσμένοι με μαχαίρια που χορεύουν σε ένα εμπόλεμο κλίμα. Το τανγκό θα δραπετεύσει όμως από τις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Άιρες και θα φτάσει στο κοσμοπολίτικο Παρίσι όπου εξευρωπαΐζεται και εξελίσσεται σε ερωτικό, αριστοκρατικό χορό.

Το τανγκό από το Παρίσι εξαπλώνεται γρήγορα σ’ όλη τη γηραιά Ήπειρο και φυσικά τα κύματα του δεν αργούν να «χτυπήσουν» όλη την Ελλάδα. Ακόμα και στα πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου, σαντουροβιόλια, κλαρίνα και λαούτα αλλά και η Κρητική λύρα αποδίδουν τη μελαγχολική σκέψη που χορεύεται. Βέβαια, αυτό που έπαιζαν οι ελληνικές παραδοσιακές ορχήστρες, δεν ήταν παρά ο απόηχος της μεγάλης μόδας των αθηναϊκών σαλονιών. Εκεί, όπου τα τανγκό ήταν βασικό συστατικό στα κοσμικά τσάγια (τέϊα) και τις χοροεσπερίδες. Το τανγκό στο πέρασμα των χρόνων μπήκε και στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι...

Στο Tango Greco θα ακουστούν τα σπουδαιότερα ελληνικά τανγκό, από την δεκαετία του ’30 έως τις μέρες μας.


H μουσική παράσταση Tango Greco πραγματοποιείται με τη στήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» στο πλαίσιο της Πανελλαδικής εκστρατείας της με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» για την ενημέρωση, την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου. Η ΑΚΟΣ στέλνει το μήνυμα: «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου».


Info
Θέατρο Badminton
Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων:  10/ 15/ 20/ 25 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ

Προπώληση: 210 8840600 | www.abcd.gr | www.viva.gr 13855 | καταστήματα Public
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: