Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Επέτειος Bloomsday (16 Ιουνίου)

Bloomsday είναι μια επέτειος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου στο Δουβλίνο και αλλού για να γιορτάσουν τη ζωή του ιρλανδού συγγραφέα Τζέιμς Τζόις και να ξαναζήσουν τα γεγονότα στο μυθιστόρημα του "Οδυσσέας", τα οποία έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα στο Δουβλίνο το 1904.
Η ημέρα περιλαμβάνει μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων   αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα.. Λάτρεις τις επετείου συχνά φορούν Εδουαρδιανά κουστούμια  για να γιορτάσουν την Bloomsday.   Σκληροπυρηνικοί θιασώτες κάνουν μαραθώνιους ανάγνωσης  του συνόλου του μυθιστορήματος, κάποιοι από τους οποίους διαρκούν  μέχρι 36 ώρες. 
Η πρώτη γιορτή έλαβε χώρα το 1954 και ένα  σημαντικό   φεστιβάλ διήρκεσε 5 μήνες (ReJoyce Δουβλίνο 2004).   Την Κυριακή του 2004, πριν από την 100η «επέτειο» των φανταστικών γεγονότων που περιγράφονται στο βιβλίο, 10.000 άνθρωποι στο Δουβλίνο συμμετείχαν σε ένα ελεύθερο, ανοιχτό, πλήρες ιρλανδικό πρωινό στην οδό O'Connell που αποτελείτο από λουκάνικα, φέτες, τοστ, φασόλια  και   πουτίγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: