Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ψηφιοποίηση 250.000 παλιών βιβλίων

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο συμφώνησαν να φέρουν εις πέρας η Βρετανική Βιβλιοθήκη και η Google: Την ψηφιοποίηση περίπου 250.000 βιβλίων της Βιβλιοθήκης, που έχουν γραφεί μεταξύ του 1700 και του 1870, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το αυθεντικό Πολωνικό Σύνταγμα του 1791 και κάποια φεμινιστικά φυλλάδια σχετικά με την Μαρία Αντουανέτα.
Όπως ανακοίνωσε η Google, σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιοποίησης και τα 250.000 βιβλία θα είναι διαθέσιμα δωρεάν στους ερευνητές, αλλά και στο κοινό, μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google, αλλά και μέσα από την ιστοσελίδα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.
Φυσικά, η ψηφιοποίηση αυτή μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, αφού η Βρετανική Βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 150 εκατομμύρια βιβλία και εφημερίδες, όμως σίγουρα είναι μία καλή αρχή για τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Εξάλλου η Google, που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος της ψηφιοποίησης, έχει ήδη ψηφιοποιήσει περίπου 13 εκατομμύρια βιβλία, σε συνεργασία με 40 βιβλιοθήκες απ’όλο τον κόσμο.
indexonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: