Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η Πίνδος υποδέχεται το 27ο Πανελλήνιο Αντάµωµα Βλάχων

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4636703
Το πρώτο τριήµερο του Ιουλίου στο Μέτσοβο θα συγκεντρωθούν χιλιάδες άνθρωποι. Δεν θα είναι η πρώτη φορά αλλά η 27η. Κοινό στοιχείο τους: η βλάχικη καταγωγή. Γι’ αυτό και στόχος του Πανελλήνιου Ανταµώµατος Βλάχων είναι, όπως εξηγεί και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας, η συνεύρεση στα πατρογονικά µέρη της Πίνδου και η γνωριµία των διαφορετικών οµάδων των ελλήνων Βλάχων µεταξύ τους.
Τα βλάχικα είναι κληρονοµιά της υπερχιλιετούς λατινόφωνης Ρωµιοσύνης. Είναι µια άλλη, λατινογενής αλλά όχι ξένη γλώσσα στην πατρίδα µας. Τα βλάχικα είναι το σύνολο των βλάχικων προφορικών διαλέκτων (νεολογισµοί: αρωµουνική, αρµάνικη, κουτσοβλαχική, βλάχικη) στον χώρο της Νότιας Βαλκανικής.
Είναι μόνο προφορική. Σύµφωνα και µε τους ειδικούς γλωσσολόγους, είναι το σύνολο των διαλέκτων µίας µη οµογενοποιηµένης και µη κωδικοποιηµένης προφορικής γλώσσας. Η γλώσσα αυτή παραµένει µέχρι σήµερα προφορική.∆εν έχει αποκτήσει ενιαία µορφή κοινώς αποδεκτή από όλες τις οµάδες των βλαχόφωνων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις βαλκανικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: