Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

O Δημήτρης Κοντογιάννης και η Ναταλία Ρασούλη τραγουδούν Ρασούλη

Ο Ρασούλης έφυγε, τα τραγούδια του μένουν
O Δημήτρης Κοντογιάννης και η Ναταλία Ρασούλη τραγουδούν Ρασούλη
ΣΤΑΔΙΟΥ 24 - ΑΘΗΝΑ
Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012, 22:00
Ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η Ναταλία Ρασούλη τραγουδούν Ρασούλη, στο cafe του ΙΑΝΟΥ.
Συμμετέχουν:
Γιώργος Μαγκλάρας, βιολί
Αγγέλικα Παπανικολάου, πιάνο - ακκορντεόν
Παύλος Μπερμπερίδης, μπουζούκι
Είσοδος 10€
Πληροφορίες/ κρατήσεις: 210 3217810
Άφιξη 21.30
Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από το ianosradio.gr
Ευτυχώς οι δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού είναι πολλοί. Λίγοι είναι αυτοί που με το έργο τους αλλάζουν το τραγούδι, το εμπλουτίζουν και το αναδιαμορφώνουν. Σ’ αυτούς τους λίγους ανήκει ο Μανώλης Ρασούλης, ο οποίος ξαφνικά και πρόωρα έφυγε από τη ζωή.
Στη μεταπολίτευση, όταν το ελληνικό τραγούδι βρισκόταν ακόμα στον αστερισμό της έντονης πολιτικοποίησης βγαίνοντας από τα ασφυκτικά όρια της εφτάχρονης δικτατορίας, ωρίμαζαν οι συνθήκες για μια ριζική ανανέωσή του. Άνανέωση που πρωτοεκδηλώθηκε με τον καλύτερο τρόπο με την «Εκδίκηση της γυφτιάς» και «Τα δήθεν». Τραγούδια που αφενός ενσωμάτωναν τις επιρροές από τη λαϊκορεμπέτικη παράδοση, που ήταν ακόμα ενεργή, με έναν εντελώς σύγχρονο τρόπο, μουσικά και ερμηνευτικά, και αφετέρου χτίζονταν πάνω σε ένα στίχο με καινούργια γλώσσα, ευρηματικές λέξεις, διαφορετικά νοήματα, ασυνήθιστες εκφράσεις, χιούμορ και δηκτικό σχολιασμό. Άυτός ο στίχος έβαλε το ελληνικό τραγούδι σε ένα νέο αυλάκι, δια χειρός Μανώλη Ρασούλη.
Άκολούθησαν οι δίσκοι «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει», ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Δημήτρη Κοντογιάννη, «Τα τραγούδια της Χαρούλας», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» και πολλά άλλα με ευφάνταστες μουσικές του Νίκου Ξυδάκη, του Νίκου Παπάζογλου, του Χρήστου Νικολόπουλου, του Μάνου Λοϊζου, της Βάσως Αλαγιάννη, του Πέτρου Βαγιόπουλου κ.α. Ο στίχος του Μανώλη Ρασούλη άλλαξε το ελληνικό τραγούδι για πάντα. Σ’ αυτή τη μικρή επανάσταση, συμμετείχε, από την αρχή, και ο Δημήτρης Κοντογιάννης που όχι ερμήνευσε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Ρασούλη σε πρώτη εκτέλεση («Το κοτλέ παντελονάκι», «Με ιπτάμενο δίσκο» κτλ), αλλά ήταν και μέλος της ομάδας που ξεκίνησε την επανάσταση, μαζί με το Νίκο Ξυδάκη, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Διονύση Σαββόπουλο κ.α. Άλλά και η Ναταλία Ρασούλη δεν ήταν μόνο κόρη του Μανώλη, αλλά και συνεργάτης του στο πάλκο, όταν είχαν πάρει την υπόθεση της παρουσίασης των τραγουδιών του στις πλάτες τους.
Τώρα, χωρίς τον Μανώλη, αλλά πιστοί στο πνεύμα του, ο Δημήτρης, που έχει τραγουδήσει τα περισσότερα τραγούδια του σε δίσκους, και η Ναταλία δημιούργησαν ένα συγκρότημα, με τη συμμετοχή εξαίρετων μουσικών, μεταξύ των οποίων και ο βιολιστής Γιώργος Μαγκλάρας, ο οποίος παίζει στις πρώτες αυθεντικές ηχογραφήσεις των τραγουδιών του Ρασούλη και του Ξυδάκη, στην «Εκδίκηση της γυφτιάς», και «Τα δήθεν», για να παρουσιάσουν σε ένα δίωρο πρόγραμμα, όλα αυτά τα αριστουργήματα του νέου ελληνικού
τραγουδιού: «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», «Υδροχόος», «Αχ, Ελλάδα σ’ αγαπώ», «Τρελλή κι αδέσποτη», «Στη ρωγμή του χρόνου», «Ολα σε θυμίζουν» κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: