Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

4η Διάσκεψη Αράβων και Ευρωπαίων Συγγραφέων στην Αλγερία 25/26 Ιανουαρίου

Διάσκεψη συγγραφέων στην Αλγερία
 «Πολλαπλές ταυτότητες» είναι ο τίτλος της 4ης Διάσκεψης Αράβων και Ευρωπαίων Συγγραφέων στην Αλγερία, 25/26 Ιανουαρίου, που εγκαινιάστηκε σήμερα και διοργανώνεται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρέσβειρα της Ε.Ε. στην Αλγερία, Ισπανίδα Λάουρα Μπαέζα.
Ο τίτλος «Πολλαπλές ταυτότητες» είναι από το ομώνυμο έργο του γνωστού Λιβανέζου συγγραφέα Αμίν Μααλούφ. Στη διήμερη Διάσκεψη λαμβάνουν μέρος είκοσι συγγραφείς από την Αλγερία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, την Αγγλία και την Ελλάδα.
Όλοι οι προσκεκλημένοι συγγραφείς έχουν διπλές και τριπλές ταυτότητες και γλώσσες και έχουν ασχοληθεί στο έργο τους με το θέμα της ταυτότητας, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Άραβες συγγραφείς λόγω της επιβαρυμένης πολιτιστικής τους ιστορίας με την επιβολή στις πατρίδες τους της κουλτούρας και της γλώσσας αποικιοκρατικών χωρών (Γαλλίας, Αγγλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας).
Από τους γνωστότερους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος είναι οι Γαλλοαλγερινοί Ανουάρ Μπενμαλέκ, Χαμίντ Γκριν και Αμίν Ζαούι, ο Άγγλος Κρις Στιούαρτ και ο Ρουμάνος Βαλέριου Στάνκου. Την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία ταυτόχρονα εκπροσωπεί η Ελληνίδα συγγραφέας των Εκδόσεων Πατάκη Ελένη Τορόση. Οι ομιλίες των συγγραφέων αφορούν θέματα διπλής και τριπλής ταυτότητας, γλώσσας και διακρίσεων.
Η Ελένη Τορόση θα αναφερθεί στο θέμα της γραφής σε δύο γλώσσες, στις δυσκολίες της μετάφρασης και της επιλογής μεταξύ δύο πολιτισμών. Καλεσμένος την περασμένη χρονιά ήταν ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: