Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Το επίμονο πάθος για την αρχαία ελληνική σκέψη


Η οικουμενική ελληνίδα
Jacqueline de Romilly
Το επίμονο πάθος για την αρχαία ελληνική σκέψη

Συμπόσιο για την κορυφαία γαλλίδα ελληνίστρια
στο Megaron Plus

Στα ελληνικά και γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012
Ώρα έναρξης 6.00 μμ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4.30

Πέρασε πολύ περισσότερο χρόνο από τη μακρόχρονη ζωή της με τον Θουκυδίδη, τον Περικλή και τον Αλκιβιάδη από όσο με τους σύγχρονούς της, όπως έλεγε η ίδια και μέχρι την τελευταία στιγμή της, άρρωστη και σχεδόν τυφλή, δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τη μοίρα της χώρας που υπήρξε το μεγάλο και σταθερό πάθος της. Ένα χρόνο μετά το θάνατό της, το Megaron Plus, μας καλεί να μνημονεύσουμε αυτή τη σπουδαία γυναίκα-παράδειγμα, που δεν επέτρεψε στη σύγχρονη πραγματικότητα να κλονίσει  την εμπιστοσύνη της στην αναγεννητική δύναμη της «ελληνικότητας» και την αντοχή της ελληνικής κλασικής σκέψης.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έλληνες και Γάλλοι πανεπιστημιακοί συναντιούνται στην Αθήνα για να μας μυήσουν στο σύμπαν της Jacqueline de Romilly και να μας θυμίσουν ότι η κορυφαία αυτή ιστορικός και ελληνίστρια ανακάλυπτε αδιάκοπα στους αρχαίους συγγραφείς και στα δημόσια πρόσωπα της εποχής, τα εργαλεία για να ερμηνεύσει το σύγχρονο κόσμο. Στο συμπόσιο θα μιλήσουν: ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σπύρος Φλογαϊτης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Marc Fumaroli της Γαλλικής Ακαδημίας, η Monique Trédé-Boulmer, διευθύντρια του Κέντρου Αρχαίων Μελετών της  École Normale Supérieure,  και ο Paul Demont καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris-IV), διευθυντής της Σχολής «Αρχαίοι και Μεσαιωνικοί Κόσμοι» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νικολέτα Γιαντζή, επίκουρος καθηγήτρια Ευρωπαϊκής και Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Για την Jacqueline de Romilly (1913-2010)  το ταξίδι για την Κλασσική Ελλάδα άρχισε τυχαία: στα 15 της χρόνια η μητέρα της, η συγγραφέας Ζαν Μαλβουαζέν, της χάρισε ένα αντίτυπο του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Τα υπόλοιπα 82 χρόνια της ζωής της τα πέρασε παρέα με τον πολυπληθή αρχαίο ελληνικό κόσμο και τα θαύματά του και έβρισκε διαρκώς σε αυτή την μακρινή εποχή τις απαντήσεις για τους καιρούς που ζούσε.

Κόρη του Μαξίμ Νταβίντ, καθηγητή φιλοσοφίας και θύματος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ζακλίν Νταβίντ και αργότερα Ρομιγί από τον γάμο της με τον εκδότη Μισέλ Βορμ ντε Ρομιγί (παντρεύτηκαν το1940 και χώρισαν το 1973), εβραία από πατέρα και από σύζυγο, άρχισε αργά την ακαδημαϊκή της καριέρα, αφού το καθεστώς του Βισί της απαγόρευσε να ενταχθεί στην εκπαίδευση. Μετά τον  πόλεμο  δίδαξε για λίγα χρόνια στο Λύκειο Θηλέων στις Βερσαλλίες και από εκεί στο Πανεπιστήμιο της Λίλης και λίγο αργότερα στη Σορβόννη και από το 1973 στο Κολέγιο της Γαλλίας, η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στον κορυφαίο αυτόν γαλλικό θεσμό και  στη συνέχεια στην Γαλλική Ακαδημία, η δεύτερη γυναίκα μέλος της μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

Περισσότερα από 20 βιβλία είναι οι καρποί της αφοσίωσής της στην αρχαία ελληνική γραμματεία και στον αρχαίο δημόσιο βίο. Βιβλία για τα κλασικά κείμενα, το αρχαίο θέατρο, τους τραγικούς, τον Όμηρο, τους Σοφιστές, τα προβλήματα της αθηναϊκής δημοκρατίας, την ηπιότητα της αρχαίας ελληνικής σκέψης, την εξέλιξη των νόμων στα κλασικά κείμενα. Από τον Θουκυδίδη, που υπήρξε η μόνιμη σχέση της ζωής της,  στον Αλκιβιάδη, που την συνεπήρε με τη σχεδόν μυθική περιπέτεια της ζωής του έως τον Περικλή και το απόγειο της Αθήνας, η Ρομιγί κατοικεί τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και αποκαλύπτει την διαχρονική ουσία του. Στα «Μικρά μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών» μας θυμίζει: «Στη συγκλονιστική διαδρομή από τον 15ο στον 21ο αιώνα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: μας αφήνει άναυδους η δύναμη των Ελλήνων να επιβιώνουν και να ξεχωρίζουν μέσα από άπειρες κρίσεις και ανατροπές».

Στο κύκνειο έργο της, «Το ανθρώπινο μεγαλείο στον  αιώνα του Περικλή», δημοσιευμένο λίγους μήνες πριν από το θάνατό της, η οικουμενική «ελληνίδα» Ρομιγί, στέλνει ένα μήνυμα-οδηγό στις σκοτεινές μέρες της ευρωπαϊκής κρίσης και μιλάει για την Αχίλλειο Πτέρνα της σύγχρονης δημοκρατίας: «Στην πολιτική, η διαφάνεια χωρίς σθεναρή ηθική, χωρίς την ηθική ακεραιότητα που καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις, δεν αρκεί».    

Ελληνίδα πολίτης με προεδρικό διάταγμα από το 1995 και «πρέσβης του ελληνισμού» από το 2000, η Ρομιγί γεννήθηκε εβραία, βαπτίστηκε καθολική το 1940, ασπάστηκε επίσημα τον καθολικισμό το 2008 και λίγο πριν πεθάνει στα 97 της χρόνια, δήλωσε στην εφημερίδα «Φιγκαρό»: «Ήμουν Εβραία στην Κατοχή, τελειώνω τη ζωή μου μόνη, σχεδόν τυφλή, χωρίς παιδιά και χωρίς οικογένεια. Η ακαδημαϊκή μου ζωή όμως, υπήρξε από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία, αυτή που είχα ευχηθεί στον εαυτό μου».  


Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: