Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Μανώλης Μητσιάς: «Σταθμοί και Δρομολόγιο»

Συναυλία-οδοιπορικό στο ελληνικό τραγούδι
από έναν ιδανικό ερμηνευτή των μεγάλων Ελλήνων συνθετών και των κορυφαίων ποιητών μας


Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Ιανουαρίου, ώρα 8:30μμ
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης


«Εν αρχή ην ο Λόγος». Αυτός ο κανόνας καθόρισε την καριέρα του Μανώλη Μητσιά, καταξιώνοντάς τον ως ιδανικό ερμηνευτή των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και των κορυφαίων ποιητών μας. Αμέτρητων τραγουδιών που συνθέτουν τη σύγχρονη ελληνική έντεχνη και λαϊκή δημιουργία - υπογεγραμμένων απ’ τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Θάνο Μικρούτσικο, Σταμάτη Κραουνάκη, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλο, Χρήστο Λεοντή κ.ά. σε στίχους των Γιώργου Σεφέρη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καρούζου, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Λίνας Νικολακοπούλου κ.ά. - που ο ίδιος σφράγισε με τη χαρακτηριστική δωρικότητα της φωνής του και τη σεμνή προσωπικότητά του.

Αυτές λοιπόν, οι πολυταξιδεμένες μελωδικές αποσκευές του Μανώλη Μητσιά στην ελληνική οικουμενικότητα των πέντε ηπείρων, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 65 δίσκων του, θα ανοίξουν στη σκηνή του Μεγάλου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, «για να διακονηθούν ξανά μέσω της μουσικής έκφρασης και της εκφοράς λόγου, έννοιες που διατρέχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τον ελληνικό πολιτισμό, όπως η αρμονία, η αισθητική, το μέτρο και το κάλλος». Το πρόγραμμα της συναυλίας-οδοιπορικού στο ελληνικό πεντάγραμμο από τον Μανώλη Μητσιά εμπλουτίζεται και συμπορεύεται με παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του που ο Μακεδόνας ερμηνευτής έχει εντάξει στο ρεπερτόριό του από το ξεκίνημα της πορείας του στο τραγούδι. Τον Μανώλη Μητσιά συνοδεύουν επί σκηνής τα περίφημα «Χάλκινα της Γουμένισσας», 8μελής Λαϊκή Ορχήστρα και η τραγουδίστρια Νάνα Μπινοπούλου. Παίζουν οι μουσικοί: Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Γιώργος Μπεχλιβάνογλου (κλασική κιθάρα), Παναγιώτης Σαμαράς (ακουστική κιθάρα), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο),  Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσο), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς, κρουστά) και Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο) ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση.

Οι συναυλίες του Μανώλη Μητσιά  εντάσσονται στη Σειρά Ειδικές Εμφανίσεις
Ο Μανώλης Μητσιάς ξεκινά τη συναυλία του στο Μέγαρο έτσι όπως περίπου ξεκίνησε η πολυδιάστατη και πλούσια πορεία του στο ελληνικό πεντάγραμμο - από μικρή ηλικία υπήρξε ερμηνευτής βυζαντινών ύμνων και παραδοσιακών τραγουδιών: μ’ένα περίφημο τραγούδι «της τάβλας» με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη), το «Φίλοι μ’καλωσορίσατε». Για να μεταπηδήσει, αμέσως μετά, σε τραγούδια-σταθμούς του  σύγχρονου έντεχνου ελληνικού τραγουδιού όπως το «Αύριο πάλι» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Δήμου Μούτση (από το δίσκο «Ένα χαμόγελο» του 1969), συνθέτη που του χάρισε την πρώτη μεγάλη επιτυχία της καριέρας του, το «Ελευσίνα» (σε στίχους Βασίλη Ανδρεόπουλου) - που ακολουθεί – κι εμπιστεύτηκε στη φωνή του τα μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη «Κι αν ο αγέρας φυσά» και «Πες της το μ’ένα γιουκαλίλι» (στην «Τετραλογία» του το 1975) και του Γκάτσου («Ρήτορες» στο δίσκο «Δρομολόγιο», 1979).

Η συνεργασία-σταθμός του τραγουδιστή με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον ποιητή Νίκο Γκάτσο αποτυπώνεται και στα δύο μέρη της συναυλίας: με τον «Τσάμικο» και τον «Γιάννη τον Φονιά» (από τον κύκλο τραγουδιών «Αθανασία», 1976), το «Χρόνε νυχτοπούλι παγερό» και το «Πώς να κρατήσω το φως που βασιλεύει» (από τον «Χειμωνιάτικο ήλιο», 1986), όπως και τη «Μικρή Ραλλού» (από «Της Γης το Χρυσάφι», 1970).

Ο Μανώλης Μητσιάς περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του τις κορυφαίες δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη:  «Κράτησα τη ζωή μου» και «Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές», σε στίχους Σεφέρη, από τον κύκλο τραγουδιών «Επιτάφιος-Επιφάνια, 1964» όπως και το «Στα περβόλια» από «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» του 1962. Τραγούδια που φέρουν την δική του σφραγίδα της πρώτης εκτέλεσης: «Τραγούδι του παλιού καιρού» (στ.: Ν. Γκάτσος-μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος, από το δίσκο «Αργοναύτες» του 1998) και «Κι όλο πηγαίνω στις πηγές» (στ.: Νίκος Καρούζος-μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος, 1991). Όπως και την «Πιρόγα (Ερωτικό)» του Θάνου Μικρούτσικου (στίχοι Αλκη Αλκαίου, από το «Εμπάργκο» του 1982), συνθέτη του «Αμλετ της Σελήνης» (στ.: Μάνος Ελευθερίου, από τον ομώνυμο δίσκο του 2002) που επίσης θα ακουστεί. Ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά Σταύρο Ξαρχάκο («Χαμένος ήχος» σε στίχους Κώστα Κινδύνη), Λουκιανό Κηλαηδόνη («Ήρθατε σαν κύματα» σε στίχους Γκάτσου, από την «Κόκκινη Κλωστή» του 1972, «Μη χτυπάς» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, από το δίσκο του 1970 «Η πόλη μας»), Σταμάτη Κραουνάκη («Ποτέ» σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου που πρωτοερμήνευσε στο δίσκο «Εξ αδιαιρέτου», το 1984), Χρήστο Λεοντή, συνθέτη του λυρικού «Λούζεται η αγάπη μου» σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (από το δίσκο του 1974 «Αχ Έρωτα»).

Τιμώντας το χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί - «αθεράπευτος χρυσοθήρας της ουσίας» - ο Μανώλης Μητσιάς αποδεικνύει με τις συναυλίες του στο Μέγαρο την αφοσίωσή του «στις έννοιες που διατρέχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τον ελληνικό πολιτισμό, όπως η αρμονία, η αισθητική, το μέτρο και το κάλλος», ερμηνεύοντας με τον ίδιο σεβασμό παραδοσιακά Μακεδονίτικα («Γαλάζια περιστέρα», «Τώρα που στήσαν το χορό», «Αμυγδαλιές», «Αννούλα», «Μήλο μου κόκκινο»), μελοποιημένη ποίηση («Ομνύει» του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική Κριστέλλας Δημητρίου) αλλά και σύγχρονους στιχουργούς όπως τον Λευτέρη Παπαδόπουλο («Σαλονίκη» σε μουσική Ανδρέα Πρέζα) και τη Λίνα Νικολακοπούλου («Πάρτυ» και «Αγγελοι» σε μουσική Kiki Lesendric).

Ο Μανώλης Μητσιάς γεννήθηκε το 1946 στα Δουμπιά Χαλκιδικής. Από παιδί ασχολήθηκε με βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακή μουσική, ενώ διετέλεσε ψάλτης. Αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές κι εκεί έγινε μέλος της χορωδίας της Λέσχης Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος ενώ παράλληλα δημιούργησε μία μπουάτ στην οποία και ξεκίνησε την πορεία του στο τραγούδι. Ο Μανώλης Μητσιάς υπήρξε πρωτεργάτης των καλλιτεχνικών ρευμάτων στις δεκαετίες του 60’ και 70’ ενώ φυλακίστηκε για την πολιτική του δράση από τη δικτατορία. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά έγινε το 1969, με πρώτη του επιτυχία το τραγούδι «Ελευσίνα». Στη σαραντάχρονη καριέρα του έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες (Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο, Βασίλη Τσιτσάνη, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Μάριο Τόκα, Άκη Πάνου, Δήμο Μούτση, Χρήστο Λεοντή, Χρήστο Νικολόπουλο, Ηλία Ανδριόπουλο, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Σταμάτη Κραουνάκη, Σταμάτη Σπανουδάκη κ.ά.), έχει τραγουδήσει στίχους και ποίηση των Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Λίνας Νικολακοπούλου κ.ά, ενώ ερμήνευσε και έργα του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Έχει ηχογραφήσει 65 προσωπικούς δίσκους κι έχει περιοδεύσει  σ’ όλο τον κόσμο εμφανιζόμενος σε ιστορικά θέατρα και μεγάλα φεστιβάλ (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Καλλιμάρμαρο στάδιο, Μέγαρο Μουσικής, Lincoln Center, Carnegie Hall, Albert Hall, Royal Theatre, κλπ).

Η ονομασία Χάλκινα της Γουμένισσας δόθηκε για πρώτη φορά στην μπάντα χάλκινων πνευστών του Αλέξανδρου Ζώρα – μπάντα που ακολουθεί την παράδοση της ένταξης των χάλκινων πνευστών στις λαϊκές παραδοσιακές ορχήστρες στην περιοχή της κεντροδυτικής Μακεδονίας - σε μια συνεργασία με την Δήμητρα Γαλάνη στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Από τότε το σχήμα έχει καθιερωθεί λαμβάνοντας μέρος σε συναυλίες με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Μανώλης Μητσιάς, σε μουσικές εκδηλώσεις, σε διεθνή αλλά και εγχώρια φεστιβάλ με χορευτικά συγκροτήματα. Τα Χάλκινα του Αλέξανδρου Ζώρα με βασικό πυρήνα την οικογένεια Ζώρα και σε συνεργασία με διάφορους άλλους μουσικούς, έχουν εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους όπως το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής. Έχουν ηχογραφήσει πολλές παραγωγές και έχουν εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.



Οι τιμές των εισιτηρίων για τις συναυλίες είναι 14,00 (Φοιτητικά) - 25,00 – 35,00 – 50,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη).
Ειδικές τιμές: € 7,50 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), € 9,50 (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: