Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

"Το έλλειμμα της ηγεσίας"

Συζήτηση για το πιο δραματικό
και επείγον θέμα των ημερών
Megaron Plus
σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012
Ώρα έναρξης 7.00μμ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30

Οι πολίτες αισθάνονται φόβο και ανασφάλεια, αποθαρρύνονται από την αβεβαιότητα, εξοργίζονται από την έλλειψη προοπτικής και έχουν πάψει να πιστεύουν ότι οι ηγέτες τους φροντίζουν τις υποθέσεις και τα συμφέροντά τους.

Οι πολιτικοί επιμένουν στις προσεγγίσεις τους και απομονώνονται όλο και περισσότερο ενώ  η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν δεν είναι το έλλειμμα πόρων, αλλά το έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Για αυτήν την εκρηκτική συνθήκη, κοινή σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, το Megaron Plus σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη διοργανώνει Συζήτηση την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής. Θα μιλήσουν ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής του Μάνατζμεντ στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χρίστος Παπαδημητρίου, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Συντονιστής της συζήτησης είναι ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.Ο κόσμος σήμερα δεν είναι οργανωμένος σε στρατόπεδα επιρροής και είναι πολύ περισσότερο δικτυωμένος και αλληλεξαρτώμενος από όσο ήταν στο παρελθόν. Οι αναφορές στο παλιό πρότυπο του ισχυρού ηγέτη- προστάτη-κηδεμόνα είναι μια άσκηση νοσταλγίας και όχι στρατηγικής. Η νέα εποχή αναζητάει την πολιτική ηγεσία που θα δημιουργήσει νέους θεσμούς και μια νέα προσέγγιση της πραγματικότητας.

Τα πολιτικά συστήματα του δυτικού κόσμου είναι ηλικιωμένα και έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικά δυσλειτουργικό και δύσκαμπτο  τρόπο διεκπεραίωσης. Αναλώνονται σε μια ακατάπαυστη αντιπαράθεση για τετριμμένα θέματα –η πολιτική ως θέατρο- με ελάχιστη ουσία, στρατηγική και δράση. Οι πολιτικοί είναι πλέον εκπαιδευμένοι για κομματικές αντιπαραθέσεις, για ρητορική χωρίς αντίκρισμα και όχι για να λύνουν προβλήματα. Το σύστημα οδηγήθηκε σε τοξική παράλυση και οι επαναστάσεις των τελευταίων δεκαετιών εκφυλίστηκαν.

Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα εξοπλίζουν τους πολίτες με αμεσότερα εργαλεία πληροφόρησης και ανάλυσης, με μεγαλύτερες δυνατότητες αμφισβήτησης της αυθεντίας και γίνεται ευκολότερα σαφές σε αυτούς ότι κάτι λείπει, ένα σχέδιο που να εμπνέει και να προσδιορίζει το μέλλον και όχι απλώς οδικοί χάρτες ισοσκελισμού των προϋπολογισμών.

Μια διάχυτη ανησυχία στο λυκαυγές μιας τεράστιας ανατροπής των προτύπων δεν βρίσκει τις απαντήσεις που χρειάζεται στις σημερινές πολιτικές ηγεσίες, οι ηγέτες που θα μπορούν να δουν πέρα από τον ορίζοντα και να σκεφτούν στρατηγικά για το που πρέπει να είμαστε σε δέκα χρόνια από σήμερα, παραμένουν σε απόλυτη έλλειψη.

Γύρω από αυτούς τους άξονες θα περιστραφεί η εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που το Megaron Plus έχει οργανώσει για την φετινή χρονιά, για να συμβάλει στο διάλογο για τα μεγάλα θέματα της εποχής.Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: