Παγκόσμια η συγκίνηση για τον Μιχάλη Κακογιάννη


Εκπρόσωποι της Ελληνικής & Κυπριακής Δημοκρατίας
Λογαριασμός για Δωρεές

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, χθες, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011, με βαθειά θλίψη ανακοίνωσε το θάνατο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη,  Ιδρυτή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.  Ο γεννημένος Κύπριος, αλλά αυτοπροσδιοριζόμενος Φιλέλλην, ο πατέρας του διασημότερου Έλληνα, του Ζορμπά και της διασημότερης Ελληνίδας, της Στέλλας, μα περισσότερο, ο σκηνοθέτης που «έβαλε» τον Ευριπίδη στην οθόνη και ταυτόχρονα την Ελλάδα στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου, έφυγε τα χαράματα της 25ης Ιουλίου 2011, σε ηλικία 90 ετών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία  θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, (Σκουφά 34), την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011, στις 16:00.
Ακολούθως, και μετά από επιθυμία του εκλιπόντος, η ταφή θα πραγματοποιηθεί στον περίβολο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, "ως προσωπικότητα που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο Ίδρυμα", δημοσία δαπάνη.

Στην τελετή την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού  κυρία Λίνα Μενδώνη, με τις οποίες ο Μιχάλης Κακογιάννης διατηρούσε και φιλικές σχέσεις. Τον Πρόεδρο και την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κύριος Ανδρέας Δημητρίου.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο η απώλεια του μεγάλου σκηνοθέτη έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση. Πλήθος ανθρώπων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτικού κόσμου, φορείς αλλά και θαυμαστές του έργου του εκφράζουν τη θλίψη τους για το χαμό του Μιχάλη Κακογιάννη. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και μηνύματα φτάνουν από παντού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που αποτέλεσε για τον ίδιο, όνειρο ζωής. Η είδηση του θανάτου του έχει κάνει το γύρο του κόσμου και τα μεγαλύτερα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα διεθνώς έχουν ήδη δημοσιεύσει και συνεχίζουν να δημοσιεύουν αφιερώματα για το μεγάλο δημιουργό, εγκωμιάζοντας το συνολικό έργο του και τις μεγάλες του επιτυχίες.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μετά από πολλαπλά αιτήματα, ανακοινώνει ότι για όλους όσοι θα ήθελαν αντί για στεφάνι να προσφέρουν δωρεά στο ΙΜΚ, ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός είναι:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 
Αριθμός Λογαριασμού 708/296 004-47 
IBAN code GR1701107080000070829600447 
SWIFT code ETHNGRAA  

Απαραίτητη είναι η αναγραφή του ονόματος, της διεύθυνσης και του τηλεφώνου του αποστολέα.

Επίσης, για τους πολυάριθμους φίλους του έχουν ανοίξει βιβλία συλλυπητηρίων τόσο στο σπίτι του, όσο και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1921, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».

Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.   

Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθέτησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έγραψε και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.


Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau  και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.

Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 έγινε η έναρξη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και διεθνώς. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ). Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Μιχάλης Παναγιώτης Κακογιάννης αφήνει πίσω του τις δύο αδελφές του Στέλλα Σουλιώτη και Γιαννούλλα Wakefield, έναν ανιψιό και δύο ανιψιές.


Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Σχόλια