Η ΛΕΣΒΟΣ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ


ΜΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ
ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ

Το Σάββατο 30 Ιουλίου ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η θεματική Έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη», που δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με τη σύντροφό του ποιήτρια κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και με σκοπό να συνδέσει συμβολικά τη μορφή του με τον προγονικό χώρο του Ελαιοτριβείου – Μουσείου Βρανά στον Παπάδο και να ανιχνεύσει την πνευματική του σχέση με το νησί της καταγωγής του.
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης - που θα στεγαστεί στον υποβλητικό χώρο της ειδικά διασκευασμένης μικρής λαδαποθήκης του βιομηχανικού μνημείου της Γέρας - θα γίνουν μια μέρα νωρίτερα,  το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου 2011,  με προσκεκλημένους τους εκπροσώπους των αρχών και της πνευματικής ζωής του τόπου. Mε την ευκαιρία αυτή, θα αποκαλυφθεί στην είσοδο του μουσείου ένα ορειχάλκινο επίτοιχο ανάγλυφο με τη μορφή του ποιητή που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης καθηγητής Θόδωρος Παπαγιάννης, το οποίο θα υποδηλώνει στο εξής τη σχέση του Ελύτη με το συγκεκριμένο χώρο και με το νησί της Λέσβου.
Θα ακολουθήσει, στο μικρό αίθριο του Ελαιοτριβείου Βρανά, συναυλία με έργα του Γιώργου Κουρουπού πάνω σε  ποίηση  Ελύτη. Επειδή, λόγω του περιορισμένου χώρου του αιθρίου, η είσοδος κατά τη βραδιά των εγκαινίων θα γίνει με προσκλήσεις, η συναυλία αυτή θα επαναληφθεί - με ελεύθερη είσοδο για το κοινό - την επομένη, Σάββατο 30 Ιουλίου, στις 9 το  βράδυ.
Η θεματική έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη», αν και εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει φέτος η Εταιρεία Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος» με αφορμή τα 100χρονα του ποιητή, θα παραμείνει μόνιμα στο χώρο του «Ελαιοτριβείου – Μουσείου Βρανά» για να προβάλει διαχρονικά τα τεκμήρια της καταγωγής του ποιητή και για να φωτίζει - μέσα από συγκεκριμένες αναφορές που εντοπίζονται στο έργο του -  τη σχέση του με τη Λέσβο και με τις, αρχαίες και νεώτερες,  πνευματικές φυσιογνωμίες του νησιού που απασχόλησαν τη σκέψη και το δημιουργικό του έργο.
Οι ενότητες της έκθεσης είναι:
1.       ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ: Λεπτομερές και φωτογραφικά τεκμηριωμένο χρονολόγιο της ζωής και της δημιουργικής πορείας του ποιητή.

2.        Η ΛΕΣΒΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ: Αποδελτίωση των αναφορών του Οδυσσέα Ελύτη στο νησί της καταγωγής του, οι οποίες εντοπίζονται διάσπαρτες στο ποιητικό του έργο.

3.      Ο ΕΛΥΤΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ: Εικονογραφημένη αναφορά στα ταξίδια που, με διάφορες αφορμές,  πραγματοποίησε ο ποιητής στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

4.      ΣΑΠΦΩ: Η πνευματική σχέση του Ελύτη με τη Σαπφώ, όπως ορίζεται από τα κείμενά του, από την απόδοση στα νέα ελληνικά των ποιημάτων της, την οποία πραγματοποίησε, και από τις διαφανογραφίες-σχόλια που φιλοτέχνησε εμπνευσμένος από το έργο της

5.      ΚΡΙΝΑΓΟΡΑΣ: Μεταφρασμένα ποιήματα του Λέσβιου επιγραμματοποιού του 1ου  μ.Χ. αιώνα από τον Οδυσσέα Ελύτη, πλαισιωμένα από σχόλια του ποιητή για τον αρχαίο ομότεχνό του και πέντε εικαστικά έργα του εμπνευσμένα από θέματα του Κριναγόρα.

6.      ΘΕΟΦΙΛΟΣ: Η άποψη του Οδυσσέα Ελύτη για τη μορφή και το έργο του μεγάλου Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου, όπως διατυπώνεται στο εκτενές δοκίμιό του «Ο ζωγράφος Θεόφιλος», πλαισιωμένη από σχετικά φωτογραφικά τεκμήρια.
Παράλληλα, στο χώρο της έκθεσης, σε ειδική μεγάλη οθόνη, θα προβάλλεται σε συνεχή ροή κινηματογραφικό υλικό διάρκειας μιας ώρας, το οποίο αναφέρεται στον Οδυσσέα Ελύτη και περιλαμβάνει  αναγνώσεις ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή, που προέρχονται από την κινηματογραφική του «Αυτοβιογραφία» και παραχωρήθηκαν ευγενικά από το «Αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη», μια δεκαπεντάλεπτη οπτικοακουστική σύνθεση  πάνω στο κείμενο του Ελύτη «Η άλλη Λέσβος», μια ημίωρη κινηματογραφική μονογραφία του εικαστικού έργου του ποιητή, καθώς και ένα σύντομο φωτογραφικό χρονικό της ζωής του που το συνοδεύουν κείμενα της τελευταίας δημιουργικής του περιόδου τα οποία απηχούν την προσωπική του φιλοσοφία.
Η έκθεση, κατά τη  θερινή περίοδο, θα είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Η είσοδος του κοινού, κατά τις ημέρες των τιμητικών εκδηλώσεων  για τον Οδυσσέα Ελύτη (30 και 31 Ιουλίου) θα είναι ελεύθερη.

Σχόλια