Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ήπειρος πρωτοπορεί και καινοτομεί (θεατρικά)

Την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση, με πλήρη σχεδιασμό και καινοτομικά χαρακτηριστικά ετοιμάζει η Περιφέρεια Ηπείρου για ένταξη και χρηματοδότηση από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.


Πέντε αρχαία θέατρα, μία επώνυμη διαδρομή, έργα ανάδειξης και πρόσβασης σε συνδυασμό με την προβολή των τοπικών προιόντων, αποτελούν τα βασικά της χαρακτηριστικά.

Το πιο σημαντικό δε είναι ότι γίνεται όλη η κατάλληλη προετοιμασία ώστε το έργο να πάει ως «γέφυρα» στη νέα προγραμματική περίοδο, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην χαθεί ούτε μία μέρα.

Ορισμένα από τα σημεία της πρότασης αυτής παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε το σωματείο «Διάζωμα» στην Πρέβεζα, τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου όσο και από στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής.

Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που ξεδιπλώνεται σε επίπεδο χώρας και για την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση καθώς καλύπτει όλη την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά κι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νέου προγράμματος.

Ουσιαστικά πετυχαίνει και συνδυάζει τον πολιτισμό, τις υποδομές, τα τοπικά προϊόντα, το περιβάλλον και την ενέργεια.

«Είναι μία πρόταση με αρχή και τέλος. Σταματά την αποσπασματική αντιμετώπιση χώρων ή έργων και για πρώτη φορά περνάμε στην ολιστική αντιμετώπιση. Είναι σημαντικό ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την πλήρη στήριξη από το Διάζωμα, όπως επίσης έχουμε στήριξη κι από τα αρμόδια υπουργεία» επεσήμανε μιλώντας στο Epiruspost.gr ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.

Οι πέντε αρχαιολογικοί χώροι που αποτελούν τους πυλώνες της πρότασης είναι της Δωδώνης, της Γιτάνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης και της Αμβρακίας.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που παραβρέθηκε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος, στην Αρχαία Δωδώνη και την Πρέβεζα τόνισε με έμφαση την ανάγκη να συνδυαστεί ο πολιτισμός με την οικονομία και οι αρχαιολογικοί χώροι να αποτελέσουν μέρος της σύγχρονης καθημερινότητας.

Αυτό λοιπόν θα επιχειρήσει να κάνει πράξη η Ήπειρος και αποτελεί σίγουρα το μεγαλύτερο και σημαντικότερο εγχείρημα των τελευταίων ετών το οποίο εμπεριέχει και ένα συγκεκριμένο όραμα για την περιοχή.

epiruspost

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: