Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Δώδεκα εικαστικοί συνομιλούν με 12 ποιητές στο «Μελίνα Μερκούρη»

Με τη φράση του Πλούταρχου ότι «η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση ενώ η ποίηση είναι ζωγραφική που μιλά», ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας, εγκαινίασε χθες βράδυ την έκθεση «12 Εικαστικοί συνομιλούν με 12 Ποιητές», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, έως 15 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Μελίνα».


Δώδεκα καταξιωμένοι εικαστικοί με μακρόχρονη παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα, συνομιλούν με 12 καταξιωμένους ποιητές, που οι πρώτοι έχουν επιλέξει, είτε γιατί οι στίχοι τους αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για τα δημιουργήματά τους, είτε γιατί ανακάλυψαν εκ των υστέρων σε αυτούς εκλεκτικές πνευματικές συγγένειες.

«Είναι μια συνομιλία που ξεκινάει από την αρχαιότητα. Είμαστε πολύ τυχεροί που η ιστορικός Τέχνης Λήδα Καζαντζάκη έκανε αυτή τη δουλειά και οργανώθηκε έτσι αυτός ο διάλογος μεταξύ της εικαστικής εικόνας και του ποιητικού λόγου» συμπλήρωσε ο κ. Χουλιάρας.

«Είναι μία έκθεση που έχουμε στόχο να την καθιερώσουμε και ειδικά σε μία εποχή κρίσης όπως είναι η σημερινή, είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί η μία τέχνη κοντά στην άλλη, όπως οφείλουν να κάνουν και οι πολίτες » είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά.

Στην έκθεση, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη, συνομιλούν οι ακόλουθοι εικαστικοί και ποιητές: Γιάννης Βαλαβανίδης - Άγγελος Σικελιανός, Κλεοπάτρα Δίγκα - Τζουζέππε Ουνγκαρέτι, Γιάννης Καστρίτσης – Γουέγκ Γουάι, Κυριάκος Κατζουράκης - Νίκος Καββαδίας, Κλειώ Μακρή - Πάμπλο Νερούντα, Χρόνης Μπότσογλου - Λευτέρης Πούλιος, Γιώργος Λαζόγκας – Νάνος Βαλαωρίτης, Παυλίνα Παμπούδη - Τ.Σ. Έλιοτ, Ρένα Παπασπύρου - Πολ Ελυάρντ, Γιάννης Στεφανάκης - Γιώργος Σαραντάρης, Μάριος Σπηλιόπουλος - Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τζερμιάς - Σοφοκλής.

«Η έκθεση αναδεικνύει μια ποιητική προσέγγιση του κόσμου από καλλιτέχνες που προέρχονται από δύο διαφορετικές μορφές έκφρασης. Φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους, τα χρώματα και τις μορφές που δίνουν υπόσταση στην ανθρώπινη ύπαρξη, ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς σαν τους σημερινούς. Σε καιρούς όπου η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης διαφόρων και διαφορετικών διεργασιών και οι καλλιτέχνες είναι όπως και οι ποιητές –κατά τον Σέλλευ-«οι ιεροφάντες…καθρέφτες μιας γιγαντιαίας σκιάς που το μέλλον ρίχνει πάνω στο παρόν» τόνισε η Λήδα Καζαντζάκη.

Στην έκθεση «12 Εικαστικοί συνομιλούν με 12 Ποιητές» είναι χορηγός επικοινωνίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.kerdos.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/30690-%CE%B4%CF%8E%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-12-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B7

Δεν υπάρχουν σχόλια: