Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Μάρτιος στο Μέγαρο



 



συνεχίζεται με μουσική, θέατρο, όπερα
συζητήσεις και διαλέξεις

Μια γαλάζια πεταλούδα, ο Μπλάουλι,  πέταξε από τη Βιέννη στην Αθήνα για να διδάξει στους μικρούς φίλους του Μεγάρου μουσική. Μια πόλη που μόνον η παιδική φαντασία μπορεί να πλάσει  - το Μπλομπτέρ, η εικαστική πρόταση του Κέντρου Πομπιντού του Παρισιού– λειτούργησε στο Φουαγιέ του Ισογείου για ενάμιση μήνα. Το Μegaron Plus φιλοξένησε εκδηλώσεις που συζητήθηκαν (για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ελληνικό σινεμά, τη γλώσσα και τη νόηση). Ο Ανταμ Μπάντα έδωσε ένα μοναδικό ρεσιτάλ βιολιού, ο Γιώργος Νταλάρας με την Νόα έδωσαν δύο συναυλίες που κέρδισαν το κοινό ενώ από την ΜΕΤ μεταδόθηκε ζωντανά ένας συγκλονιστικός Πάρσιφαλ με τον Γιόνας Κάουφμαν….


Η συνέχεια για τον πρώτο μήνα της Ανοιξης στο Μέγαρο επιφυλάσσει πολλές και ελκυστικές προτάσεις: το περιπετειώδες μουσικοθεατρικό ταξίδι, που έχει κατακτήσει τους πιτσιρικάδες, στο  Νησί των Θησαυρών συνεχίζεται μέχρι το τέλος Απριλίου. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης συμπράττει μοναδικά με τους έλληνες  Rising Star, το Κουαρτέτο εγχόρδων ‘Τετρακτύς’, η οργανίστα του Μεγάρου Ουρανία Γκάσιου δίνει ένα σπάνιο ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου με τη συμμετοχή του διάσημου οργανίστα και δασκάλου της Νίκολας Κύναστον ενώ στον αξέχαστο έλληνα πιανίστα Αρη Γαρουφαλή είναι αφιερωμένη συναυλία με τη συμμετοχή διακεκριμένων μαθητών και συναδέλφων του. Σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου  το ολοκαίνουριο έργο του Άλαν Μπένετ «Άνθρωποι» θα διασκεδάσει και θα συγκινήσει το κοινό ενώ από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης θα μεταδοθεί η γνωστότερη όπερα του Ρικάρντο Ζαντονάι, ‘Φραντζέσκα Ντα Ρίμινι’.
Το MEGARON PLUS συνεχίζει δυναμικά με μια εκδήλωση που έχει νομικό και συγγραφικό ενδιαφέρον αφιερωμένη στον εμβληματική προσωπικότητα του Τρύφωνα Κουταλίδη. Για το  «Πώς θα ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας;», ένα επίκαιρο ερώτημα που αφορά κάθε Έλληνα, συζητούν η Αννα Διαμαντοπούλλου, ο πρέσβης ε.τ. Ιωάννη-Αλέξιος Ζέπος, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Λουκάς Τσούκαλης, με συντονιστή τον Αλέξη Παπαχελά. Στο πεδίο της αρχαιολογίας φιλοξενείται η διάλεξη του Προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου και Καθηγητή Αρχαιολογίας, Βασίλειου Λαμπρινουδάκη, με θέμα το μεγαλύτερο θεραπευτήριο του Ελληνικού και Ρωμαϊκού κόσμου, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Τέλος στον δημοφιλέστατο τομέα της αρχιτεκτονικής ανήκουν δύο διαλέξεις ξένων αρχιτεκτόνων, του πορτογάλου Μανουέλ Άϊρες Ματέους και του ισπανού Χοσέ Σέλγας. Οι διάσημοι αρχιτέκτονες - που έρχονται στην Αθήνα με την ιδιότητα του μέλους της διεθνούς κριτικής επιτροπής που θα αξιολογήσει τις υποβαλλόμενες εργασίες Ελλήνων φοιτητών από σχολές αρχιτεκτονικής της Ελλάδας και του εξωτερικού στην πρώτη διοργάνωση του GREAT που συνδιοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής με την ΑΓΕΤ Ηρακλής μέλος του ομίλου Lafarge – θα παρουσιάσουν το έργο τους.


Πιο αναλυτικά και ανά ημερομηνία, οι εκδηλώσεις:

Παιδικό Θέαμα
Απογευματινή παράσταση (Ώρα έναρξης 15:00)
Σάββατο 16 Μαρτίου
Σάββατο 23 Μαρτίου
Σάββατο 30 Μαρτίου

Πρωινή παράσταση (Ώρα έναρξης: 11:30)
Κυριακή 17 Μαρτίου
Κυριακή 24 Μαρτίου
Κυριακή 31 Μαρτίου

Η παράσταση θα παίζεται κάθε σαββατοκύριακο μέχρι τέλος Απριλίου
Νέος εκθεσιακός  Χώρος

Το νησί των θησαυρών

Χορηγοί Επικοινωνίας: MEGA, ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ATHENS VOICE, ΣΚΑΙ 100,3, GALAXY, KOSMOS, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, NET 105.8, SKAI.GR,
CULTURENOW.GR, MONOPOLI.GR, INFOKIDS.GR

Πειρατές, μονοπόδαροι ναυτικοί με παπαγάλους στο ώμο, χάρτες θησαυρών και τροπικά νησιά περιμένουν στο Μέγαρο, χιλιάδες πιτσιρίκια που κατακλύζουν τις καθημερινές με τα σχολεία τους, και το Σαββατοκύριακο με τους γονείς τους, τη νέα παιδική σκηνή που κατέκτησε την Αθήνα. Η ανταπόκριση των νεαρών θεατών δικαιώνει την επιλογή του Μεγάρου να προτείνει φέτος, μια νέα άρτια μουσικοθεατρική παραγωγή που απευθύνεται με σεβασμό στο παιδί, με γνώμονα το υψηλό καλλιτεχνικό κριτήριο αλλά και το φθηνό εισιτήριο.
Ένα ανεξάντλητο υλικό για παιχνίδι και όνειρα, το ‘Νησί των Θησαυρών’ φιλοδοξεί να γίνει ένα σημείο αναφοράς για το παιδικό θέατρο και να προσελκύσει περί τους 50.000 μικρούς θεατές που καλούνται μέχρι το τέλος Απριλίου να παρακολουθήσουν μια συναρπαστική περιπέτεια με ‘οδηγούς’ δέκα ηθοποιούς – που ο καθένας τους έχει γράψει μια σημαντική πορεία στο θέατρο – που παίζουν μουσική, τραγουδούν και παρασύρουν τους μικρούς τους φίλους σε μια διασκεδαστική περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές.
Η παράσταση ταξιδεύει μέσα από ‘κάμερες’ αλλά και στο χώρο,  καλώντας τα παιδιά να ακολουθήσουν τη δράση σε δύο διαφορετικά επίπεδα (ορόφους) του Νέου Εκθεσιακού Χώρου. Με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου, οι ηθοποιοί κινούνται ανάμεσα στα παιδιά, ανεβαίνουν στους μεγάλους πάγκους, τραγουδούν και παίζουν ζωντανά αλλά και μέσα από live προβολές σε οθόνες, ξεκινούν τη μεγάλη περιπέτεια μαζί με τα παιδιά στο πάνω όροφο και τα συναντούν στο δεύτερο μέρος στο … καράβι. Οι ηθοποιοί σαλπάρουν σε ένα γιγαντιαίο καράβι, που δεν είναι άλλο από τη τεράστια σκάλα που ενώνει τους δύο χώρους, και φθάνουν στο νησί, μαζί με τα παιδιά, για τη συνέχεια της συναρπαστικής περιπέτειας.
Με υλικό το αξεπέραστο κλασσικό αριστούργημα του Robert Louis Stevenson καθώς και έναν μεγάλο αριθμό αυθεντικών πειρατικών τραγουδιών και έντεχνης μουσικής από τον 18ο αιώνα, «Το νησί των θησαυρών» του Μεγάρου Μουσικής είναι ένα πρωτότυπο θέαμα, μια παράσταση που απευθύνεται σε μικρούς θεατές και υπόσχεται αληθινή περιπέτεια. Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέσγουελ οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, η ενορχήστρωση-μουσική διδασκαλία του Κορνήλιου Σελαμσή και η κινησιολογία της Αμάλια Μπένετ. Παίζουν οι ηθοποιοί Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κλίνης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Σταύρος Σβίγγος.

Το βιβλίο αυτό εκτός από αιώνια φήμη στον συγγραφέα του, χάρισε για πάνω από έναν αιώνα ανεξάντλητο υλικό για  παιχνίδι και  όνειρα στα παιδιά όλου του κόσμου και το μυστικό της αδιαμφισβήτητης γοητείας του είναι ότι εμπλέκει τους μικρούς σε μια περιπέτεια που μοιάζει για «μεγάλους» ενώ παρασύρει τους ενήλικους στον φανταστικό κόσμο της παιδικής τους ηλικίας. Έχει μεταφερθεί 17 φορές στον κινηματογράφο, 24 στο θέατρο, 11 στην τηλεόραση, έχει γίνει 3 φορές computer game και λίγοι είναι εκείνοι που δεν ενηλικιώθηκαν μέσα  από τις σελίδες του, τις περιπέτειες, την ατμόσφαιρα, τους χαρακτήρες και τη δράση του και δεν ταξίδεψαν για έναν δικό τους θησαυρό.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: €12,00 (Γενική είσοδος)
Ειδικές κρατήσεις εισιτηρίων για σχολεία
Πληροφορίες στα τηλ.: 210.86.68.572 & 210.86.58.902
Τηλέφωνο & φαξ: 210.86.65.144


Megaron Plus
Πέμπτη 12 Μαρτίου (Ώρα έναρξης: 19:00)

Alain Prochiantz:
Τι είναι έμβια ύλη;
Διάλεξη

 

Η προγραμματισμένη διάλεξη του καθηγητή της έδρας μορφογενετικών διαδικασιών του Collège de France, Alain Prochiantz αναβάλλεται και θα ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Megaron Plus της περιόδου 2013-2014.








Γέφυρες- Γνωριμία με την κλασική μουσική
Τετάρτη 13 Μαρτίου (Ώρα έναρξης 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ο Γιάννης Βακαρέλης συμπράττει με νέους σολίστ: Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς

Χορηγός ΓΕΦΥΡΕΣ:
ALPHA BANK

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΜΕGA, ΕΡΤ, MAD, LIFO, PEPPER ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΚΟSMOS, NAFTEMPORIKI.GR, CLICKATLIFE.GR CULTURENOW.GR

Ένας από τους πλέον καταξιωμένους έλληνες πιανίστες, ο Γιάννης Βακαρέλης, επιστρέφει στο Μέγαρο για μία συναυλία μουσικής δωματίου σε συνεργασία με το Κουαρτέτο Τετρακτύς, το ελληνικό κουαρτέτο που κατέκτησε τις Ευρωπαϊκές Αίθουσες ως Rising Star 2011-2012. Ο διεθνούς φήμης ερμηνευτής και οι Γιώργος και Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Ali Başeğmezler (βιόλα) και Δημήτρης Τραυλός (τσέλο) θα παρουσιάσουν το Κουαρτέτο για έγχορδα σε ρε ελάσσονα «Ο θάνατος και η κόρη» αρ. 14 του Φραντς Σούμπερτ και το Κουιντέτο για πιάνο αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 81 του Αντονίν Ντβόρζακ. Η συναυλία του Γιάννη Βακαρέλη και του Κουαρτέτου Εγχόρδων Τεκτρακτύς εντάσσεται στην Ενότητα  «Γνωριμία με την κλασική μουσική» της επιτυχημένης Σειράς «Γέφυρες», που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο Μέγαρο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου με στόχο την εξοικείωση του κοινού με συνδυαστικές μορφές τέχνης.

Μπαρόκ
Πέμπτη 14 Μαρτίου (Ώρα έναρξης: 20:30)
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Ουρανία Γκάσιου,
Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου

Χορηγός: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ATHENS VOICE, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS, CULTURENOW.GR

Το εντυπωσιακό και επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο της Αίθουσας Χρήστου Λαμπράκη, θα ηχήσει και πάλι, καθώς η παλαιά υπότροφος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής και νυν οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής και της Γαλλικής Προτεσταντικής εκκλησίας του Λονδίνου, Ουρανία Γκάσιου, θα δώσει ένα μοναδικό ρεσιτάλ με έργα Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Γκέοργκ Μπεμ. Την πολυβραβευμένη σολίστ (Βραβείο Διαγωνισμού του St. Maurice της Ελβετίας, Eric Thiman της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, της Λέσχης Φίλων Jose Carreras κ.ά.) θα «προλογίσει» ο δάσκαλός της, Νίκολας Κύναστον με το εκπληκτικό έργο Τοκάτα και Φούγκα, BWV 565 του Γ.Σ.Μπαχ.

Megaron Plus
Πέμπτη 14 Μαρτίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

ΤΡΥΦΩΝ Ι. ΚΟΥΤΑΛΙΔΗΣ

Χορηγοί MEGARON PLUS:
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
 ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge
ΚΙΚΠΕ - ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου
EUROBANK
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΊΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΟΡΗΣ & ΣΕΣΙΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ
POLEMBROS SHIPPING LTD.

Χορηγοί Eπικοινωνίας MEGARON PLUS: ΕΡΤ, KOSMOS, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, NET 105.8, CULTURENOW.GR

Σε μια εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού και διεθνούς νομικού κόσμου, τον Τρύφωνα Κουταλίδη, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής.  Ενταγμένη στο φόρουμ ιδεών Megaron Plus η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη.
Ο Τρύφων Ι. Κουταλίδης, δικηγόρος, με σημαντικό συγγραφικό έργο, νομικό και μη, αρθρογράφησε για χρόνια στο ΒΗΜΑ με το ψευδώνυμο Παπινιανός(από τον  ρωμαίο αναμορφωτή του δικαίου τον οποίο δολοφόνησε ο Καρακάλας το 212 μ.Χ.) για όλα σχεδόν τα σημαντικά θέματα της οικονομικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας. Για το έργο και την προσωπικότητά του θα μιλήσουν, με το συντονισμό και τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο δικηγόρος κ. Λεωνίδας Γεωργόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Αθανάσιος Λασκαρίδης καθώς και, από τη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, ο Νίκος Κορίτσας και ο Νίκος Πιμπλής.








Megaron Plus

Τετάρτη 20 Μαρτίου, ώρα έναρξης: 19.00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Διάλεξη Μanuel Aires Mateus  

Χορηγοί Eπικοινωνίας GREAT: H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΔΟΜΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟ, UNIVERSITY PRESS, PEPPER 96,6, RED 96,3, ARCHISEARCH.gr, CLICKATLIFE.GR, CULTURENOW.GR, Monopoli.gr, Reporter.gr

 

Ο Μανουέλ Άϊρες Ματέους, του αρχιτεκτονικού γραφείου Aires Mateus e Associados, μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια, συστήνεται στο κοινό του Megaron Plus και μιλά για τo έργο του, την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής. Τη διάλεξη προλογίζει  ο επιμελητής της έκθεσης GREAT 2013 – Tα Πρώτα τους Κτίρια, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Έργα-«γλυπτά». Στέρεα, ομοιογενή ως προς τη χρήση των υλικών και την καθαρότητα της φόρμας τους. «Φορείς ζωής» που λειτουργούν ως «συνέχεια» του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και «σε συνάφεια» με το αστικό, εξυπηρετώντας λειτουργικούς σκοπούς. Κτίρια που γεννήθηκαν «για να αντέξουν στο χρόνο». Λέξεις-κλειδιά στη δημιουργική σύλληψη και την αρχιτεκτονική φιλοσοφία του Μανουέλ Άϊρες Ματέους.

Ο Μανουέλ Άϊρες Ματέους έρχεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του μέλους της διεθνούς κριτικής επιτροπής που θα αξιολογήσει τις υποβαλλόμενες εργασίες Ελλήνων φοιτητών από σχολές αρχιτεκτονικής της Ελλάδας και του εξωτερικού στην πρώτη διοργάνωση του GREAT. Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής (Νίκο Κτενά, Χοσέ Σέλγας και Λουθία Κάνο) που πραγματοποιείται μέσα στον Μάρτιο για το σκοπό αυτό, καθώς και της επερχόμενης έκθεσης (εγκαίνια 20/5/2013) που θα φιλοξενήσει τις καλύτερες εργασίες σε μορφή μακετών.

Ο πολυβραβευμένος Πορτογάλος αρχιτέκτονας, μαθητής των Γκοντζάλο Μπίρνε και Αλβάρο Σίζα και συνιδρυτής, μαζί με τον αδελφό του, αρχιτέκτονα Φρανθίσκο Άϊρες Ματέους, του γραφείου Aires Mateus e Associados, θα αναφερθεί στη μακρόχρονη δραστηριότητά του και την εμπειρία του πάνω στον σχεδιασμό μιας αρχιτεκτονικής λιτότητας (με πέτρα, γήινες υφές, αίθρια κ.ά), ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον. Μιας αρχιτεκτονικής που συνεχίζει την παράδοση του μοντέρνου – των Λε Κορμπυζιέ και Μις φαν ντερ Ρόε – σε έργα μικρής αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας (ιδιωτικές κατοικίες σε επιβλητικά μεσογειακά τοπία, δημόσια κτίρια ενταγμένα σε ιστορικούς χώρους κλπ).

Το GREAT – Greek Architectural Talent είναι μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge, για την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Με την πρωτοβουλία αυτή, εκτείνεται περαιτέρω ο διάλογος που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus και ο Όμιλος Lafarge με τη συνεργασία για την αναζήτηση λύσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κατασκευαστικές προκλήσεις και υπηρετούν το αρχιτεκτονικό όραμα. Το GREAT εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και την καινοτομία που πηγάζει από αυτό και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα


Οι Σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν
Τετάρτη 20 Μαρτίου (Ώρα έναρξης 20:30)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Lilia Bοyadjieva,
Ρεσιτάλ πιάνου

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΚΟSMOS, CULTURENOW.GR

Το προγραμματισμένο για την Τετάρτη 20 Μαρτίου ρεσιτάλ της πιανίστα Λίλια Μπογιατζίεβα αναβάλλεται για λόγους υγείας της διακεκριμένης καλλιτέχνιδος.
Το ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.


Megaron Plus

Τετάρτη 21 Μαρτίου, ώρα έναρξης: 19.00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Διάλεξη Χοσέ Σέλγας του αρχιτεκτονικού γραφείου SelgasCano 

Χορηγοί Eπικοινωνίας GREAT: H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΔΟΜΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟ, UNIVERSITY PRESS, PEPPER 96,6, RED 96,3, ARCHISEARCH.gr, CLICKATLIFE.GR, CULTURENOW.GR, Monopoli.gr, Reporter.gr

 

Ο Χοσέ Σέλγας, του αρχιτεκτονικού γραφείου SelgasCano, μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια, θα συναντήσει το κοινό  του Megaron Plus, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, και θα μιλήσει για το έργο και τη φιλοσοφία της δουλειάς του. Τη διάλεξη προλογίζει ο επιμελητής της έκθεσης GREAT 2013 – Tα Πρώτα τους Κτίρια, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Σπάνια δίνει διαλέξεις. Τόσο ο ίδιος, ο Χοσέ Σέλγας, όσο και η Λουθία Κάνο, η συνιδρύτρια του μικρού – από πρόθεση – αλλά υπερδραστήριου αρχιτεκτονικού γραφείου SelgasCano, προτιμούν αντί να εστιάζουν στο προσωπικό τους έργο, να επικεντρώνουν τη δουλειά τους στην έρευνα της κατασκευαστικής διαδικασίας και των σταδίων που μεσολαβούν από την παραγωγή των υλικών μέχρι την τελική τους εγκατάσταση. Από αυτήν και μόνο την άποψη, η διάλεξη του εμπνευσμένου αρχιτέκτονα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αποτελεί για τους φίλους του Μegaron Plus μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθούν μαζί του και να εμβαθύνουν στη φιλοσοφία της δουλειάς του.

Ο Χοσέ Σέλγας έρχεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του μέλους της διεθνούς κριτικής επιτροπής που θα αξιολογήσει τις υποβαλλόμενες εργασίες Ελλήνων φοιτητών από σχολές αρχιτεκτονικής της Ελλάδας και του εξωτερικού στην πρώτη διοργάνωση του GREAT. Θα ανέβει στο βήμα του Megaron Plus για να αναφερθεί στα κίνητρα και τη γόνιμη διαδικασία της δικής του αρχιτεκτονικής θεώρησης: ενός έργου χαρακτηριστικού για τη «φωτεινότητά» του η οποία ενισχύεται από τη χρήση ανάλαφρων και ημιδιαφανών υλικών (plexiglass και πολυανθρακικά) και μιας παλέτας έντονων όσο και παστέλ χρωμάτων.
Ο Χοσέ Σέλγας, γεννημένος το 1965, αποφοίτησε το 1992 από την Ανώτατη Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης και το 1993 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο SelgasCano μαζί με τη Λουθία Κάνο. Το διάστημα 1994-1995 συνεργάστηκε με τον Φραντσέσκο Βενέτσια στη Νάπολη ενώ τα έτη 1997-1998 του δόθηκε υποτροφία για να σπουδάσει στην Ισπανική Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Ρώμη. Οι SelgasCano εργάζονται στη Μαδρίτη. Είναι ένα μικρό γραφείο που θέλει να παραμείνει σε αυτό το μέγεθος. Δεν έχουν διδάξει σε πανεπιστήμια και τείνουν να μην δίνουν διαλέξεις ώστε να αποφεύγουν να εστιάζουν στα έργα τους. Έχουν επικεντρώσει τη δουλειά τους στην έρευνα της κατασκευαστικής διαδικασίας την οποία αντιλαμβάνονται ως μια συνεχή καταγραφή του μέγιστου δυνατού αριθμού των στοιχείων που παρεμβάλλονται από το στάδιο της κατασκευής μέχρι εκείνο της εγκατάστασης. Έχουν εκθέσει έργο τους στο ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη, στη Μπιενάλε της Βενετίας, στη GA Gallery στο Τόκιο, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τόκιο και στο Design Museum του Λονδίνου. Στα πρόσφατα project τους συγκαταλέγονται η κατασκευή των Συνεδριακών Κέντρων και των Αιθουσών Διαλέξεων στην Καρθαγένα και την Πλασένθια της Ισπανίας όπως και του Factory Youth Movement στη Μέριδα.

Megaron Plus
Πέμπτη 21 Μαρτίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
 Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

«Πώς θα ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας;»

Στο πλαίσιο του κύκλου δημοσίων συζητήσεων με τίτλο
«Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές»

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
Κίνηση Πολιτών
Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς

Χορηγοί MEGARON PLUS:
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
 ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge
ΚΙΚΠΕ - ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου
EUROBANK
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΊΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΟΡΗΣ & ΣΕΣΙΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ
POLEMBROS SHIPPING LTD.

Χορηγοί Επικοινωνίας MEGARON PLUS: ΕΡΤ, KOSMOS, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, NET 105.8, CULTURENOW.GR

«Πώς θα ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας;». Πέντε διακεκριμένοι ομιλητές, πολιτικοί, επιστήμονες, άνθρωποι των Γραμμάτων και δημοσιογράφοι με πλούσια επαγγελματική εμπειρία κι ενεργό παρουσία εντός κι εκτός συνόρων, η πρώην Υπουργός και πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρέσβης ε.τ. και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος, ο γνωστός συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Λουκάς Τσούκαλης, θα συναντηθούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη σημασία και την πολυπλοκότητα αυτού του ζητήματος, να μιλήσουν, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, για τους τρόπους αντιμετώπισής του αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Πρόκειται για μια ακόμη δημόσια συζήτηση – την έκτη κατά σειρά στο φετινό κύκλο δημόσιων συζητήσεων του Megaron Plus υπό τον γενικό τίτλο «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» - που στοχεύει στην ενίσχυση του προβληματισμού και στην παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων απαραίτητων για τον εκσυγχρονισμό  της χώρας μας.  

NTLIVE
Πέμπτη 21 Μαρτίου (Ώρα έναρξης: 21:00)
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Με αγγλικούς υπότιτλους  
Σε συνεργασία
με την Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο

Το Μέγαρο Μουσικής ενταγμένο στο δίκτυο των αιθουσών του ΝΤ LIVE (National Theatre Live), με τη βοήθεια της υψηλής ευκρίνειας τεχνολογίας, προσφέρει τη μοναδική εμπειρία της παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων, διασυνδέοντας το κοινό της Αθήνας με το θεατρικό κέντρο της Ευρώπης, μέσω του περίφημου Εθνικού Θέατρου του Λονδίνου. Το ΝΤ LIVE πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

National Theatre Live:
“People”

Προκλητικό, διασκεδαστικό, συγκινητικό και  οργισμένο, το καινούργιο έργο του Άλαν Μπένετ “People” («Άνθρωποι»), είναι μια δήλωση εναντίον της βιομηχανίας της διάσωσης της εθνικής κληρονομιάς, του κακόγουστου μάρκετινγκ της ιστορίας, της προσπάθειας να μεταμορφωθεί κάθε είδους εμπειρία σε εμπόρευμα και της εμμονής να αποκτήσουν τα πάντα μια τιμή.
Ο ίδιος ο Μπένετ στον πρόλογο της έκδοσης του έργου λέει ότι πρόκειται για «ένα θεατρικό για την Αγγλία»,  για  τη χώρα που στα χρόνια του 80 πήρε στροφή και από τότε, «καθετί πρέπει να  έχει μια τιμή και αν δεν έχει τιμή, δεν έχει αξία».
Ένας σαραβαλιασμένος, φεουδαρχικός πύργος του 15ου αιώνα κατοικείται από μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα, πρώην διάσημο μοντέλο. Η αδελφή της επιμένει να δώσουν τον πύργο  στον Οργανισμό Εθνικής Κληρονομιάς και να μετατραπεί σε μνημείο, εκείνη όμως αντιστέκεται. Προτιμά πιο εκκεντρικές λύσεις και αρνείται να εμπορευματοποιήσει την οικογενειακή και προσωπική της ιστορία και να την προσφέρει ως θέαμα σε περαστικούς τουρίστες.  Από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής, το πρώην μοντέλο, περιφέρεται μέσα στον πύργο που καταρρέει με σκοροφαγωμένες γούνες, τριμμένα ρούχα και πάνινα παπούτσια. Αντιμετωπίζει αγέρωχα τα μοναχικά γηρατειά της και μιλάει με χιούμορ και σπιρτάδα, σχεδόν σαν εκπρόσωπος του συγγραφέα: νοσταλγεί μια Αγγλία όπου το παρελθόν είχε ουσία, δεν εξιδανικευόταν και δεν έβγαινε στην αγορά, έναν κόσμο όπου όλα –και η ίδια- μπορούσαν να καταρρέουν φυσικά και ήσυχα. Όσο για το μέλλον του πύργου, προτιμάει να τον νοικιάζει για να γυρίζονται πορνό ταινίες, «τουλάχιστον το συνεργείο φτιάχνει και τον  καυστήρα».
Ο πιο διάσημος και πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας της Βρετανίας, συναντιέται για άλλη μια φορά με τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου και σκηνοθέτη, Νίκολας Χάιτνερ σε μια παραγωγή ζωντανή και ευχάριστη, με τα εξαιρετικά σκηνικά του Μπομπ Κρόουλι και τη χαρισματική ερμηνεία της  βραβευμένη με Ολίβιε, Φράνσις ντε λα Τουρ, στο ρόλο της μαραμένης καλλονής, Ντόροθι Στάκπουλ. Οι  «Άνθρωποι», είναι η τέταρτη συνεργασία του Άλαν Μπένετ και του Νίκολας Χάιτνερ. Προηγήθηκαν η τεράστια επιτυχία του «History Boys», που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, «Η Τρέλα του Βασιλιά Γεωργίου» και το «The Habit of Art».


Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Τετάρτη 27 Μαρτίου (Ώρα έναρξης: 20:30)

 Αφιέρωμα στον Άρη Γαρουφαλή

Ανηψιός αλλά και μαθητής του Άρη Γαρουφαλή, ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης σημειώνει τα παρακάτω για τη συναυλία αφιέρωμα στον σπουδαίο έλληνα πιανίστα:
 «Ο δάσκαλος Άρης Γαρουφαλής μπορούσε να συγχωρήσει πολλά στους μαθητές του. Περισσότερα απ’ όσα ίσως εμείς μπορούσαμε τότε να φανταστούμε. Όπως ποτέ δεν συγχωρούσε –τουλάχιστον από εκείνους στις ικανότητες των οποίων πίστευε λίγο παραπάνω- την ανασφάλεια και το δισταγμό. Ανασφάλεια και δισταγμό απέναντι σε μία ιδιαζόντως στριφνή παρτιτούρα, ένα πολύ δεξιοτεχνικό πέρασμα, μία απαιτητική συναυλία, μία ξαφνική πρόκληση υπό ασφυκτική πίεση χρόνου.
Έτσι, στην αυθόρμητη σκέψη του Θανάση Αποστολόπουλου, για μία συναυλία μαθητών, συνεργατών και οικείων του Άρη Γαρουφαλή την ίδια μέρα που εκείνος επρόκειτο να δώσει ρεσιτάλ στην αίθουσα Μητρόπουλος, ανταποκριθήκαμε όλοι όχι απλά χωρίς δισταγμό αλλά με ειλικρινή συγκίνηση και θέρμη. Κι αυτό γιατί όλοι μας ξέρουμε καλά πως η μουσική πράξη δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσεις την μνήμη ενός ανθρώπου και πιανίστα, όπως ο Άρης Γαρουφαλής· είναι ο μόνος.»
Στη συναυλία ερμηνεύουν οι: Τίτος Γουβέλης, Θανάσης Αποστολόπουλος, Γιώργος Δεμερτζής, Μάιρα Μηλολιδάκη, Δημήτρης Παπαθεοδώρου, Λήδα Μασούρα και Νίκος Γκίνος.



Megaron Plus
Πέμπτη 28 Μαρτίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
 Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Βασίλειος Λαμπρινουδάκης
«Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου:
Τόπος φροντίδας σώματος και ψυχής»

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Σωματείο Διάζωμα

Χορηγοί MEGARON PLUS:
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
 ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge
ΚΙΚΠΕ - ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου
EUROBANK
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΊΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΟΡΗΣ & ΣΕΣΙΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ
POLEMBROS SHIPPING LTD.

Χορηγοί Eπικοινωνίας MEGARON PLUS: ΕΡΤ, KOSMOS, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, NET 105.8, CULTURENOW.GR

Η Επίδαυρος δεν είναι μόνο οι παραστάσεις στο θέατρο του Πολυκλείτου. Είναι κι ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος με τον ναό του Ασκληπιού και τις εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου του: την έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Ο τόπος όπου, για τους Ελληνες, γεννήθηκε η ιατρική. Τόπος κάτι παραπάνω από γνώριμος στον Ομότιμο Καθηγητή της Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. του Σωματείου «Διάζωμα» (που δραστηριοποιείται ως προς τη φροντίδα των αρχαίων θεάτρων), Βασίλειο Λαμπρινουδάκη, ο οποίος από το 1974 διευθύνει τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα και κυρίως προεδρεύει, από το 1984, της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο άνθρωπος που εδώ και πολλά χρόνια συντονίζει τα έργα συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων της Επιδαύρου και των δύο ιερών τα οποία έχουν οδηγήσει στη ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του αρχαιολογικού χώρου, θα είναι ο ομιλητής μιας ξεχωριστής διάλεξης με θέμα «Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου: Τόπος φροντίδας σώματος και ψυχής». Στην άκρως επιμορφωτική ομιλία του, ο καθηγητής δεν θα περιοριστεί μόνο στο σπουδαίο, σύγχρονο έργο της αναστήλωσης και της ανάδειξης των μνημείων της Επιδαύρου. Δημιουργώντας μια νοητή γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα της λειτουργίας του Ασκληπιείου, θα αναφερθεί λεπτομερώς στην ανάπτυξη της ιαματικής λατρείας του Απόλλωνος και του Ασκληπιού στον χώρο, στο χαρακτήρα της ίασης ανθρώπων ή καταστάσεων που αυτό προσέφερε και τα βασικά κτίρια που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του ιερού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: