Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

“30 χρόνια blues!”



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 & ΣΑΒΒΑΤΟ 9ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
BLUES WIRE
“30 χρόνια blues!”
Opening act: Gregg Giarelis' Blues Ensemble (8/3) & Daddy's Work Blues Band (9/3)

Οι Blues Wire συμπληρώνουν φέτος 30 χρόνια στη μουσική σκηνή του τόπου μας. Με μια σειρά συναυλιών κι έναν καινούργιο δίσκο στα σκαριά, γιορτάζουν αυτή την επέτειο και ξεκινούν από το Half Note για δύο βραδιές, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαρτίου, παρουσιάζοντας υλικό από την δισκογραφία τους, γνωστά -και μη- κομμάτια του κλασσικού μπλουζ ρεπερτορίου και καινούργια δικά τους ακυκλοφόρητα τραγούδια.

Oι BLUES WIRE αποτελούν μια μοναδική περίπτωση για την Ελληνική πραγματικότητα. Έχουν χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο συγκρότημα του είδους όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένα σχήμα που διατηρείται για 30 χρόνια, είναι κάτι σπάνιο για τα παγκόσμια δεδομένα, πόσο μάλλον για τα ελληνικά, με την επισήμανση πως η μουσική είναι η δουλειά τους και όχι κάποιου είδους χόμπι ή παράλληλη ενασχόληση.

Στο ενεργητικό τους έχουν πάνω από 10 δίσκους, αμέτρητες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεκάδες εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και το σπουδαιότερο, μια πλειάδα συνεργασιών με κορυφαία ονόματα του είδους αλλά και την εκτίμηση και αποδοχή των συναδέλφων τους.

Δημιουργήθηκαν το 1983 από τους Ηλία Ζάικο και Σωτήρη Zήση και οι αρχικές εμφανίσεις τους πραγματοποιήθηκαν ως BLUESGANG. Mε το όνομα αυτό ηχογράφησαν τους 3 πρώτους δίσκους τους – μεταξύ αυτών και ο πρώτος μπλουζ δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας – και συνέχισαν ως το 1986 όταν και μετονομάστηκαν σε BLUES WIRE.

Έκτοτε με θαυμαστή συνέπεια και αφοσίωση συνεχίζουν μια πορεία μέσα και ανάμεσα στα μπλουζ, προσθέτοντας πινελιές προσωπικού ύφους με αποτέλεσμα μια κατάθεση με άποψη, άμεσα αναγνωρίσιμη και σεβαστή.

Στη διαδρομή αυτή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν – και ν’ ανοίξουν συναυλίες τους – μυθικά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής (Buddy Guy, Albert King, John Mayall, Otis Rush) αλλά και να επισκεφτούν πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Γαλλία, Iταλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία κ.α.).

Σήμερα οι BLUES WIRE συνεχίζουν καθοδηγούμενοι από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους με αποτέλεσμα ένα γκρουπ με πίστη, ωριμότητα και ήθος, που κοσμεί την ελληνική μουσική σκηνή.

ΣΥΝΕΡΑΣΙΕΣ (μεταξύ άλλων): John Hammond/ Louisiana Red/ Katie Webster/ Carey Bell/ Dave Kelly/ Angela Brown/ Larry Garner/ Dick Heckstall Smith/ Al Copley/ Guitar Shorty/ Johnny Mars/ Ann Rabson/ Eddie Burns/ Sherman Robertson / Dr Feelgood.

Οι BLUES WIRE είναι οι:
Ηλίας Ζάικος: κιθάρα, φωνή
Σωτήρης Ζήσης: μπάσο
Γιάννης Κανάλης: φυσαρμόνικα, φωνή
Νίκη Γουρζουλίδου: τύμπανα

ΕΓΡΑΨΑΝ – ΕΙΠΑΝ

·         Οι Blues Wire είναι το καλύτερο συγκρότημα του είδους στην Ευρώπη.Τους αξίζει ν’ ακουστούν από μεγαλύτερα ακροατήρια. KATIE WEBSTER
·         Δεν τους λείπει ούτε η αυθεντικότητα ούτε το καλό γούστο. INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE
·         Η άποψη των BluesWire είναι σίγουρα εφάμιλλη ή και καλύτερη απ’ όσες "λευκές" προχείρως μπορώ να θυμηθώ. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΖΑΖ & JAZZ
·         Ο Ηλίας Ζάικος είναι μια κινητή εγκυκλοπαίδεια της μπλουζ κιθάρας. MESSAGERO VENETO- ΙΤΑΛΙΑ
·         Σκληροί, δεμένοι, σίγουροι. EΛEYΘEPOTYΠIA

 

ΔIΣKOΓPAΦIA

DIG IT! (1984) – file under BLUESGANG
ON A SECOND THOUGHT (1985) - file under BLUESGANG
FIVE LIVE (1985) - file under BLUESGANG
WHO’S CALLING? (1987)
TRULY INTERNATIONAL (1989) with the International Blues Duo
BULLDOG BOOGIE (1993)
OFF THE BOX (1996) solo EZ
STEADY GIG (1999)
BETWEEN SPIRIT AND TIME (2000) solo EZ
FENCE (2001)
LIVE AT THE GALLERY (2002) The Lo-fi kings
LIVE! (2003)
JIMI JAM (2004) solo EZ
TWO SHOWS - DVD (2006)
ΤΑΚΕ ΜΥ ΗΑΝD ΤΟ ΤΗΕ SΚΥ (2007)

video
Τη συναυλία των Blues Wire «ανοίγουν» οι Gregg Giarelis' Blues Ensemble την Παρασκευή 8 Μαρτίου και οι Daddy's Work Blues Band  το Σάββατο 9 Μαρτίου.

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 22:30
ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€ στο μπαρ/ τραπέζι: 10, 15€

Half Note Jazz Club Τριβωνιανού 17, Μετς / www.halfnote.gr
Κρατήσεις: 210 9213310  ǀ viva.gr– 13855 

Δεν υπάρχουν σχόλια: