Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

O Χάρβεϊ Καϊτέλ στην Αθήνα για το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο



Πέμπτη 31 Μαΐου 2012
Ώρα έναρξης: 7 μμ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30



Ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός φθάνει στην Αθήνα – σε ένα ταξίδι αστραπή – για να τιμήσει τον αξέχαστο φίλο και συνεργάτη του, Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ – που όλοι θαυμάσαμε στην ταινία ‘Το βλέμμα του Οδυσσέα’ θα μετάσχει στο αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο που διοργανώνει το Megaron Plus αύριο Πέμπτη 31 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής.



«Το βλέμμα του Οδυσσέα», ταινία του 1995, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου (σε συνεργασία με τον Τονίνο Γκουέρα και τον Πέτρο Μάρκαρη) και πρωταγωνιστές τον Χάρβει Καϊτέλ, την Μάγια Μόργκενστερν και τον Ερλαντ Γιόζεφσον παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών και απέσπασε τα βραβεία: Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, FIPRESCI Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών και Felix των Κριτικών ταινίας της χρονιάς, 1995.



O Χάρβεϊ Καϊτέλ, γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1939 στην Νέα Υόρκη. Στην λαμπρή σταδιοδρομία του περιλαμβάνονται επίσης πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις ταινίες Κακόφημοι Δρόμοι (Mean Streets, 1973) και Ο Ταξιτζής (Taxi Driver, 1976) σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε, Οι Μονομάχοι (The Duellists, 1977) και Θέλμα & Λουίζ (Thelma & Louise, 1991), Reservoir Dogs (1992) και Pulp Fiction (1994) του Κουέντιν Ταραντίνο και Μαθήματα Πιάνου (The Piano, 1993) σε σκηνοθεσία της Τζέιν Κάμπιον.




Εκτός από τον Χάρβεϊ Καϊτέλ που θα μιλήσει για την προσωπικότητα και την μοναδική εμπειρία της συνεργασίας του με τον μεγάλο έλληνα δημιουργό, για τις ταινίες και το σπουδαίο ταξίδι του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην ελληνική ιστορία θα μιλήσουν, ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λιάκος, η διδάκτωρ φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ειρήνη Στάθη, η οποία με τη διδακτορική της διατριβή ερεύνησε τον «Χώρο και τον χρόνο στον κινηματογράφο του Θ. Αγγελόπουλου» και ο ομότιμος καθηγητής της αρχαίας κλασσικής φιλολογίας Δημήτρης Μαρωνίτης. Τους ομιλητές θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. Θα μεταδοθεί επίσης βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου του φεστιβάλ των Καννών, Ζιλ Ζακόμπ.



Προβολές



-Το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο περιέχει επίσης, μια δική του ερωτική επιστολή προς την πόλη του, «μια γέρικη πόλη τεσσάρων χιλιάδων χρόνων», όπως λέει ο ίδιος, την τηλεοπτική ταινία «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», φτιαγμένη το 1983, για την ελληνική δημόσια τηλεόραση και την Trans World Film. Στο διάρκειας 43’ φιλμ που φέρει την υπογραφή του μεγάλου έλληνα δημιουργού, στη σκηνοθεσία και το σενάριο, περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις ταινίες ‘Ο θίασος’, ‘Οι κυνηγοί’ και ‘Ο Μεγαλέξαντρος’. Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Αρβανίτη, ενώ ακούγονται κείμενα του Κώστα Ταχτσή, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Τάσου Λειβαδίτη και μουσικά θέματα των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Λουκιανού Κηλαϊδόνη και Διονύση Σαββόπουλου.

-Θα γίνει επίσης προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Λιγούρη ‘Theo Angelopoulos: The Dust of Time’.



Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Art Remedy



Εγκαίνια Τετάρτη 6 Ιουνίου, ώρα 8 μ.μ.
Η τέχνη ανέκαθεν αποτελούσε μια αναλγητική και  θεραπευτική δίοδο, έναν σημαντικό μεσάζοντα  για την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης, με αποτέλεσμα την απαλλαγή αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων τόσο του δημιουργού, όσο και του ‘αποδέκτη’ της. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα φανταστικό κόσμο, όπου τοποθετεί όλη του την ψυχική ενέργεια. Αυτή η δημιουργία μιας άλλης πραγματικότητας, μοιάζει πολλές φορές με παιχνίδι μέσα από το οποίο ο καλλιτέχνης απελευθερώνεται, όπως ακριβώς όταν ήταν παιδί.
               
Η νέα σειρά έργων της εικαστικού Σοφίας Παπαθανάση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη στις 6 Ιουνίου στην αίθουσα τέχνης ART ZONE 42, υιοθετεί αυτή τη φιλοσοφία αναφορικά με τη θεραπευτική ιδιότητα της τέχνης, φέρνοντας στο νου συμβολισμούς για τις απλές χαρές της ζωής και εικόνες από παιδικές μνήμες.

Η εικαστικός αναφέρει σχετικά με τα έργα που πρόκειται να παρουσιαστούν στην τέταρτη ατομική της έκθεση υπό τον τίτλο ‘Art Remedy’ :

‘Αποτύπωσα τα θέματα στο χαρτί και τον καμβά σαν σκέψεις, σαν ιστορίες, με χαρακτηριστικά σχεδιαστικά σύμβολα να παρεμβάλλονται, προσθέτοντας το φανταστικό στοιχείο στο έργο. Αυτόματα γεννήθηκε μια δική μου οπτική για τον κόσμο, για τις απλές ομορφιές που αγνοήσαμε, για τη μαγεία του ονείρου που ξεχάσαμε, για τη δύναμη που βρίσκεται στη δημιουργία, στην ελπίδα, στη θέληση.
Διαβάζοντας τα έργα, ο καθένας μπορεί να φτιάξει τις δικές του ιστορίες, πέρα από τη δική μου.  Είναι μια πρόσκληση να ταξιδέψουμε μ’ αυτές, να εκφραστούμε, να εξωτερικεύσουμε έτσι τυχόν προβληματισμούς. Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη λύση… Άλλωστε οι ψυχές των ανθρώπων επικοινωνούσαν πάντοτε μέσω της τέχνης, σε μια λειτουργία προοδευτική των συναισθημάτων, των αξιών, της αυτογνωσίας. Ειδικά σε δύσκολους καιρούς και χρόνους όπως τώρα, η λειτουργία αυτή γίνεται ακόμα και θεραπευτική, αν την αφήσουμε να μας συμπαρασύρει!’

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μεγάλων διαστάσεων παράλληλα με πρωτότυπα ζωγραφικά σχέδια από το βιβλίο με τίτλο ‘Στο Χαμογελαστό Βασίλειο’ των εκδόσεων ‘Εν Πλω’, με κείμενα και εικονογράφηση της Σοφίας Παπαθανάση, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα τον Οκτώβριο του 2012.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά στον χώρο της γκαλερί ART ZONE 42, στα οποία οι συμμετέχοντες θα παίρνουν μέρος σε ένα διαδραστικό παιχνίδι αυτογνωσίας, φιλοτεχνώντας τους δικούς τους φανταστικούς κόσμους. Τα εργαστήρια θα εκτελούνται με την καθοδήγηση της εικαστικού Σοφίας Παπαθανάση.
Ημέρες και ώρες εργαστηρίων :  Παρασκευή 8/6, 15/6 και 22/6, ώρα 7:00 – 8:00 μ.μ. και Σάββατο 9/6, 16/6 και 23/6 , ώρα 12:00 – 1:00 μ.μ.  Για συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων τηλεφωνικά στο 210 7259549, ή με email στο info@artzone42.gr

Η Σοφία Παπαθανάση – Βγόντζα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Αποφοίτησε αριστούχος το 2007 από το ΣΤ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής  της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε Ζωγραφική με καθηγητή τον Τ. Πατρασκίδη και Γλυπτική με τον καθηγητή Ν. Τρανό. Επίσης σπούδασε Φωτογραφία στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1998. Παρακολούθησε σεμινάρια παιδικής τέχνης και εικονογράφησης καθώς και εικαστικής θεραπείας (art therapy). Εικονογράφησε πάνω από δέκα παιδικά βιβλία και έχει φιλοτεχνήσει σκηνικά παιδικών θεατρικών παραστάσεων. Παράλληλα ασχολείται με την εκμάθηση ζωγραφικής σε παιδιά. Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις, εκ των οποίων η μια πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί ART ZONE 42 το 2010 με τίτλο ‘ Σε χρόνο Παραμυθητικό’ και έχει εκθέσει σε αρκετές ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές και πολιτιστικούς οργανισμούς.

«Μαγείρεψέ το και πρόσφερέ το!» Διαγωνισμός μαγειρικής σε συνεργασία με το «Μπορούμε»





Κάτι μαγειρεύεται στο Δ.Ε.Π.Ε.!

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Ελλάδας (Δ.Ε.Π.Ε.) μαγειρεύει, επιβραβεύει και προσφέρει μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μπορούμε»!

Την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012, στις 19.00 επίδοξοι μάγειρες και μαγείρισσες καλούνται να φέρουν οποιοδήποτε φαγητό μαγειρεύουν καλύτερα (κατσαρόλας, φούρνου, ψητό, ατμού, τηγανιτό) στον πολυδραστικό χώρο-εφαλτήριο του Δ.Ε.Π.Ε. «Πασάγιο 8» (Θεραπειών 8, Κολωνός), να αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή μας και το καλύτερο να βραβευτεί με ένα ξεχωριστό δώρο!

Ο διαγωνισμός μας θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς τα φαγητά όλων των διαγωνιζομένων θα προσφερθούν σε συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη μέσω του «Μπορούμε» (www.boroume.gr), το οποίο καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα.

Δηλώστε σήμερα συμμετοχή, περάστε ένα όμορφο απόγευμα και υποστηρίξτε με την παρουσία σας τη δράση αυτή που θα έχει και αίσια κατάληξη!

Όροι διαγωνισμού:
1.                               Συμμετέχει οποιοσδήποτε επιθυμεί ανεξαρτήτως ηλικίας.
2.                               Οι ανήλικοι υποψήφιοι θα πρέπει να συνοδεύονται απαραιτήτως από ένα κηδεμόνα την ημέρα του διαγωνισμού.
3.                               Ο κάθε υποψήφιος συμμετέχει με ένα μόνο φαγητό της επιλογής του –κατσαρόλας, φούρνου, ψητό, τηγανιτό.
4.                               Ο κάθε υποψήφιος φέρνει το μίνιμουμ δύο (2) κανονικές μερίδες συσκευασμένες σε τάπερ ή αλουμινένια σκεύη μιας χρήσης, τα οποία δε θα επιστραφούν.
5.                               Το δώρο θα δοθεί επιτόπου στη νικήτρια/νικητή.
6.                               Το κόστος συμμετοχής ανά υποψήφιο είναι δέκα (10) ευρώ.
7.                               Οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρευρεθούν στο χώρο «Πασάγιο 8», Θεραπειών 8 Κολωνός, μισή ώρα νωρίτερα τουλάχιστον.
8.                               Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 210 5150050 ή στο e-mail:dephellas@yahoo.gr ή κάντε κλικ εδώ.



Με τη συνεργασία



 ------------------------------------------------------------------------------


Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Ελλάδας

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Ελλάδας (Δ.Ε.Π.Ε.) είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους Έλληνες πολίτες μέσα από ένα ευρύ φάσμα ποικιλόμορφων δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους σε κάθε επίπεδο.

Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, που κατανοούν ότι μέσα από την προσωπική δράση επέρχεται και η συλλογική.

Με στόχο την ενημέρωση και την κατάρτιση που αποτελεί αφορμή για δράση, σε καλούμε να πάρεις θέση και να συμβάλλεις με το δικό σου μοναδικό τρόπο.

Είμαστε εδώ να σε ακούσουμε και να δράσουμε μαζί!


«Πασάγιο 8»*

Ο πολυδραστικός χώρος «Πασάγιο 8» αποτελεί το εφαλτήριο της σκέψης και της δράσης του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Ελλάδας.

Στο «Πασάγιο 8» οι τέχνες, οι κοινωνικές ευαισθησίες, η επιμόρφωση και ό,τι ενώνει και ενεργοποιεί τον άνθρωπο συναντιούνται σε ένα χώρο, στον οποίο σε καλούμε για να τον κάνεις δικό σου.

Μέσα από τη δική σου δράση θα πάρει πνοή και θα αποτελέσει τη βάση για θέατρο, μουσική, εικαστικά, χορό, ποίηση αλλά και σεμινάρια, bazaars, παρουσιάσεις, κοινωνικές ενέργειες προσφοράς και εθελοντισμού και οποιαδήποτε άλλη δράση βάζει σε «κίνηση» τους πολίτες, εμάς.

Περιμένουμε τις ιδέες σου, τη δική σου ενεργή συμμετοχή και δράση για ό,τι μπορείς να φανταστείς και έως τώρα δεν ήξερες που και πώς να υλοποιήσεις.


*Πασάγιο το πέρασμα, η διάβαση στη γλώσσα των σιδηροδρόμων. Η διάβαση Πασάγιο 8 βρίσκεται στον Κολωνό (150 μ. από το Μετρό Αττική), στο χαρακτηριστικό σημείο όπου συναντιόταν με τη γραμμή 8 του Τραμ ως τα τέλη του 1960.
Ο πολυδραστικός χώρος «Πασάγιο 8» βρίσκεται δίπλα στο κομβικό αυτό χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής, επί της οδού Θεραπειών 8.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ


IANIS XENAKIS evryali



Ο Ιάννης (Γιάννης) Ξενάκης (29 Μαΐου 1922[1]4 Φεβρουαρίου 2001) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, διεθνώς γνωστός ως “Iannis Xenakis”
Ο Ξενάκης εφαρμόζει ακόμα ένα πλήθος από μαθηματικές θεωρίες στο έργο του, όπως:
  • Η θεωρία των συνόλων, όπως την εφάρμοσε στο έργο του Έρμα για πιάνο. Όλη η έκταση του πιάνου θεωρείται ως σύνολο Α με τρία υποσύνολα, με αποτέλεσμα να προκύπτει ποικιλία ακουσμάτων
  • Η θεωρία των παιγνίων. Στα έργα που εφαρμόζει τη θεωρία αυτή (Duel και Στρατηγική), υπάρχουν δύο μαέστροι που αντιδρούν ο ένας στις επιλογές του άλλου. Είναι τα μόνα έργα του Ξενάκη στα οποία υπάρχει το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.
  • Η Άλγεβρα Μπουλ, σε συνδυασμό με τη θεωρία των συνόλων. Η θεωρία αυτή χρησιμοποιείται στα έργα Έρμα και Εόντα και ονομάζεται από τον Ξενάκη «Συμβολική μουσική».
  • Φόρμες οργανικής εξέλιξης - δενδροειδείς διακλαδώσεις, όπως αυτές εφαρμόστηκαν στα έργα Eυρυάλη (για πιάνο) και Eρίχθων (κοντσέρτο για πιάνο).
Ανάμεσα στις θεωρίες, τις οποίες χρησιμοποίησε ο Ξενάκης περιλαμβάνονται: Ο τύπος του Πουασόν (για τις πυκνότητες των ηχητικών στοιχείων), η κινητική θεωρία των αερίων και ο νόμος των Μάξγουελ-Μπόλτσμαν-Γκάους (για τις κλίσεις των glissandi), η έννοια της χρυσής τοµής και η ακολουθία Φιμπονάτσι (για τις μορφολογικές σχέσεις «εντός χρόνου»), οι νόμοι των συνεχών πιθανοτήτων (για διάρκειες, εντάσεις και άλλες μουσικές παραμέτρους «εκτός χρόνου»), αλγοριθµικές διαδικασίες, κίνηση Mπράουν κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό ασχολήθηκε και με την ηλεκτρονική μουσική (συγκεκριμένη μουσική, musique concrète), αλλά σε ελάχιστα έργα του.

Όταν οι καλλιτέχνες επικοινωνούν, η απόσταση στο χώρο και στο χρόνο καταργείται.


Η ταινία του Βασίλη Βαφέα «Κοσμικό Ανατομείο», που γυρίστηκε το 1994, βασισμένη στο ομώνυμο δρώμενο του  αγαπημένου του σουρεαλιστή εικαστικού Γρηγόρη Σεμιτέκολο θα προβληθεί στο Centre for Contemporary Arts (CCA) στη Γλασκώβη στις 31. 5. 2012, στα πλαίσια μιας έκθεσης αφιερωμένης στον Άγγλο γλύπτη και video maker Rob Kennedy. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης ο Kennedy επέλεξε να προβληθούν κάποιες ταινίες που αγαπάει, όπως η ταινία του Godard με τίτλο «Film Socialism” , η ταινία του William Greaves με τίτλο «Symbiopsychotaxiplasm» και το «Κοσμικό Ανατομείο»  του δικού μας Βασίλη Βαφέα με αγγλικό τίτλο «The Cosmic Dissecting Room Show”.

Η ταινία είναι ένα παιχνίδι με το χώρο και το χρόνο, που αφηγείται την πορεία του καλλιτέχνη από την εσωτερική αγωνία, στην έμπνευση, στην έκφραση και τέλος στην επικοινωνία με το κοινό. Παρακολουθεί τον Γρηγόρη Σεμιτέκολο ο οποίος διανύει μια φάση ψυχολογικής και καλλιτεχνικής αναζήτησης και  αρνείται να ζωγραφίσει. Έτσι, αποφασίζει να παρουσιάσει ένα καλλιτεχνικό δρώμενο, όχι όμως στον παγωμένο χώρο μιας γκαλερί για ένα υποψιασμένο και συγχρόνως κορεσμένο κοινό,  αλλά στους κατοίκους ενός ακριτικού νησιού. Έτσι με αφορμή τη διοργάνωση του δρώμενου του, θα βιώσει κοινές εμπειρίες με τους βαρκάρηδες και τους ψαράδες, θα ανακαλύψει την ποίηση της καθημερινότητας τους και αντλώντας ενέργεια από αυτήν την ώσμωση, θα μετουσιώσει την αγωνία του σε δράση και θα καταλήξει στην παρουσίαση του δρώμενου που θα το παρακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι του λιμανιού.
Η ταινία είχε προβληθεί το 1994 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη μορφή πολυθεάματος.

Για το πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης επισκεφθείτε το:
http:/www.cca.glasgow.com
ή τηλεφωνήστε στο 210-3218590



Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

FACE 2 FACE live


Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ


1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΉΣ


Το 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ-ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ   πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο 2012, στον πολυδραστικό χώρο «Πασάγιο 8» που αποτελεί το εφαλτήριο της σκέψης και της δράσης του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Ελλάδας (Δ.Ε.Π.Ε).
Καλούμε τους σύγχρονους δραματουργούς, να παρουσιάσουν τα έργα τους, μπροστά σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και λάτρεις του θεάτρου.
Τα βραβεία θα περιέχουν χρηματικά ποσά και δώρα καθώς και την προβολή των βραβευμένων συγγραφέων και ηθοποιών.

Η πίστη μας, στο ταλέντο των νέων Ελλήνων συγγραφέων και η ανάγκη μας, να αναδείξουμε τον πλούτο, της πολιτιστικής μας συνέχειας, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από τα μεγαλεία του παρελθόντος, μας ώθησε στη δημιουργία του Φεστιβάλ.
Σκοπός μας, είναι να τιμήσουμε, ανεξαρτήτου ηλικίας, όλους εκείνους που αντέχουν να σκέφτονται, να δημιουργούν με τις λέξεις κι αυτές τις λέξεις να τις κάνουν πράξη. Πράξη θεατρική. Δίνοντάς της πνοή, δηλαδή ζωή. Και γεννώντας χαρακτήρες, να μετατρέπουν τους εαυτούς τους, σε μικρούς «Θεούς».
Στόχος μας, να προβάλλουμε όσο το δυνατό, περισσότερους συγγραφείς με τις θεατρικές ομάδες τους.

Η υποβολή αιτήσεων πρέπει να γίνει έως  10/6/2012.

Για αναλυτικές πληροφορίες μπείτε στο: 
ή στείλτε μας e-mail στο: dephellas@yahoo.gr
ή  τηλεφωνήστε στο: 210 5150050

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Ελλάδας

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Ελλάδας (Δ.Ε.Π.Ε.) –http://dephellas.wordpress.com- είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους Έλληνες πολίτες μέσα από ένα ευρύ φάσμα ποικιλόμορφων δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους σε κάθε επίπεδο.

Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, που κατανοούν ότι μέσα από την προσωπική δράση επέρχεται και η συλλογική.

Με στόχο την ενημέρωση και την κατάρτιση που αποτελεί αφορμή για δράση, σε καλούμε να πάρεις θέση και να συμβάλλεις με το δικό σου μοναδικό τρόπο.



Το «Πασάγιο 8»*

Ο πολυδραστικός χώρος «Πασάγιο 8» αποτελεί το εφαλτήριο της σκέψης και της δράσης του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Ελλάδας.

Στο «Πασάγιο 8» οι τέχνες, οι κοινωνικές ευαισθησίες, η επιμόρφωση και ό,τι ενώνει και ενεργοποιεί τον άνθρωπο συναντιούνται σε ένα χώρο, στον οποίο σε καλούμε για να τον κάνεις δικό σου.

Μέσα από τη δική σου δράση θα πάρει πνοή και θα αποτελέσει τη βάση για θέατρο, μουσική, εικαστικά, χορό, ποίηση αλλά και σεμινάρια, bazaars, παρουσιάσεις, κοινωνικές ενέργειες προσφοράς και εθελοντισμού και οποιαδήποτε άλλη δράση βάζει σε «κίνηση» τους πολίτες, εμάς.

Περιμένουμε τις ιδέες σου, τη δική σου ενεργή συμμετοχή και δράση για ό,τι μπορείς να φανταστείς και έως τώρα δεν ήξερες που και πώς να υλοποιήσεις.


*Πασάγιο= το πέρασμα, η διάβαση στη γλώσσα των σιδηροδρόμων. Η διάβαση Πασάγιο 8 βρίσκεται στον Κολωνό (150 μ. από το Μετρό Αττική), στο χαρακτηριστικό σημείο όπου συναντιόταν με τη γραμμή 8 του Τραμ ως τα τέλη του 1960.
Ο πολυδραστικός χώρος «Πασάγιο 8» βρίσκεται δίπλα στο κομβικό αυτό χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής, επί της οδού Θεραπειών 8.


Η Ζωή Τηγανούρια στην Ευρώπη “…ό,τι χωρίζει η πολιτική – το ενώνει η μουσική…”


Η Ζωή Τηγανούρια, η ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης από την Σαμοθράκη, εξέπληξε για μία ακόμη φορά με το ακορντεόν της – όχι μόνο τον απόδημο Ελληνισμό – αλλά και τους Γερμανούς φίλους της ποιοτικής μουσικής.

~ Στις 26 Απριλίου 2012, πραγματοποίησε συναυλία με το τρίο της στο Gasteig του Μονάχου, στην αίθουσα Carl-Orff-Saal (αντίστοιχης με το δικό μας Μέγαρο Μουσικής), και παρέσυρε το Γερμανικό κοινό και τους εκεί απόδημους  Έλληνες σε επαναλαμβανόμενα χειροκροτήματα, παίζοντας Ελληνική Παραδοσιακή μουσική – και όχι μόνο…
Ήταν από τις ελάχιστες φορές όπου – σύμφωνα με τους ιθύνοντες της αίθουσας – το Γερμανικό κοινό χειροκροτούσε ρυθμικά σε Ελληνικούς Παραδοσιακούς ρυθμούς, παρέα με τον απόδημο Ελληνισμό του Μονάχου… απόδειξη ότι, για τον απλό κόσμο, ό,τι χωρίζει  η πολιτική – το ενώνει η μουσική

~ Δύο μέρες αργότερα, η Ζωή Τηγανούρια παρευρέθηκε στο Λουξεμβούργο, για συναυλία  μαζί με το γκρουπ της, αλλά και προσκεκλημένη ως σολίστ από την ΦιλαρμονικήL’ Harmonie Municipale Bascharage”, και πραγματοποίησαν από κοινού συναυλία στα πλαίσια του κονσέρτου με τίτλο Waves of Music” που φιλοξενείται στην πόλη Käerjeng. Μετά το πέρας της συναυλίας, της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από τον ιδρυτή της Φιλαρμονικής, για την εκπροσώπηση της χώρας μας στο ετήσιο αυτό γεγονός.

~ Στις 6 Μαΐου, την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, η μουσικοσυνθέτης  εκπροσώπησε την Ελλάδα  στην Παγκόσμια Ημέρα του Ακορντεόν, η οποία πραγματοποιήθηκε  διαδικτυακά και συμμετείχαν διάσημοι ακορντεονίστες από όλο τον κόσμο. Από τις 87 συμμετοχές η Ελλάδα ήταν σε επισκεψιμότητα μεταξύ των 10 πρώτων χωρών.  

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε πολλές εκδηλώσεις στο εξωτερικό, η Ζωή Τηγανούρια αποδεικνύει ότι, ο πολιτισμός και οι τέχνες είναι το όχημα για ένα καλύτερο κόσμο, γεμάτο αγάπη και ειρήνη για όλους μας

Παρακάτω τα σχετικά links:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.286628518097448.64388.100002509076500&type=1 Από τη συνέντευξη της στο περιοδικό ELLMON του Μονάχου! Ύστερα από τη συναυλία  στο Gasteig Munchen- Carl Orff Saal στις 26/04/2012 Μια συνέντευξη του εκδότη του περιοδικού Γρηγόρη Γιάκη: http://www.ellmon.de/

6/05/2012.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fnKXOR9t9qk Στο Λουξεμβούργο, για συναυλία στις 28/04/2012  μαζί με το γκρουπ της.

http://www.youtube.com/watch?v=ZGnbSk6hoc8  Στην Φινλανδία  Εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο παγκόσμια Φεστιβάλ ακορντεόν Primus Ikaalinen στις 25/05/2009.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η δίκη του Σωκράτη


25 Μαΐου 2012
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ www.sgt.gr/dikisocrati

Ο Σωκράτης ξαναδικάζεται 2.500 χρόνια μετά, από διακεκριμένους δικαστές και νομικούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Με τη συμμετοχή διαπρεπών νομικών από την Ευρώπη και την Αμερική, ο Σωκράτης θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.
Μπορούν να αμφισβητηθούν τα σύμβολα;
Ο Σωκράτης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα της φιλοσοφίας, με πλήθος μαθητών, φίλων αλλά και εχθρών. Το αποτύπωμά του στην Ιστορία είναι πολύ ισχυρό. Μπορούμε, 2.500 χρόνια μετά το θάνατό του να επανεξετάσουμε την υπόθεση της αθώωσης ή ενοχοποίησής του, υπό το πρίσμα των αιώνων που ακολούθησαν και σύμφωνα με τη σύγχρονη επικρατούσα αντίληψη για τη δικαιοσύνη; Με συναρπαστικές αγορεύσεις και έναν ποταμό επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές, επαναπροσεγγίζεται σήμερα η συμβολή του Σωκράτη, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας αλλά και στη δημόσια ζωή της Αθήνας του 5ου αι. π.Χ.
Το 399 π.Χ. ο Σωκράτης, οδηγήθηκε σε δίκη ενώπιον 500 Αθηναίων πολιτών με τις κατηγορίες της ασέβειας προς τους θεούς της πόλης και της εισαγωγής «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα αλλά και της διαφθοράς των νέων. Καταδικάστηκε σε θάνατο, με 280 ψήφους που τον έκριναν ένοχο και τις 220 ψήφους των πολιτών που πείστηκαν για την αθωότητά του.
Το Μάιο του 2011, σχεδόν 2.500 χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, η δίκη του Σωκράτη επαναλήφθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο και τον αθώωσε.
Σήμερα, η διαδικασία επαναλαμβάνεται στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Με τη γνώση των ιστορικών πηγών να φωτίζει τη σημερινή δικαστική διαμάχη, οι συμμετέχοντες νομικοί διερευνούν τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σωκράτης και τα εξακοντίζουν στο σήμερα. Το κοινό, που θα παρακολουθήσει τη δίκη και θα μπορέσει να αποφασίσει για την τύχη του Σωκράτη, θα διχαστεί και θα προβληματιστεί μπροστά στα πλείστα επιχειρήματα της κάθε πλευράς. Η δίκη, θα παρουσιαστεί και στο διαδίκτυο, μέσω live streaming, από τη διεύθυνση www.sgt.gr/dikisocrati
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της UBS AG.
H δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση.
Δικαστές:
Λόρδος Richard Aikens: Δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία)         
Sophie-Caroline De Margerie: Δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία)
Pierre Delvolvé: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Stephan Gass: Αντιπρόεδρος του Εφετείου της Ελβετίας (Ελβετία)         
Δρ
Giusep Nay: πρώην Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας (Ελβετία)
Loretta Preska: Πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)     
Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη: Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, Πρώην Πρόεδρος της Βουλής
Βασίλειος Ρήγας: πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα)
Σερ
Stephen Sedley: Μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία)
François Terré: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία)
Καθηγητής
Harm Peter Westermann: Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία)

Υπέρ Σωκράτους:
Michael Beloff, QC: Δικηγόρος (Αγγλία)          
Patrick Simon: Δικηγόρος (Γαλλία)

Υπέρ Αθηναίων:
Καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος: Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (Ελλάδα)       
Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου: Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα)


Ώρα έναρξης: 18:30
Κεντρική Σκηνή
Εισιτήρια : 10 € | Μειωμ.: 5 €


Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.
   

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από
Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Τριήμερο Φεστιβάλ στο Φράγμα Μαραθώνα 8,9,10 Ιουνίου 2012



Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η ΕΥΔΑΠ στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και καθιερώνει το Φράγμα του Μαραθώνα ως έναν νέο τόπο συνάντησης πολιτισμού, εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Μετά την επιτυχημένη δράση της το 2010 που διακρίθηκε διεθνώς, ανοίγει ξανά τις πύλες του Φράγματος και γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 8, 9 και 10 Ιουνίου με ακόμα πλουσιότερο πρόγραμμα και ελεύθερη είσοδο!

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

S Εκπαιδευτικό Μέρος

17.00 - 20.15 : «Αποστολή: ο Κύκλος του Νερού». Διαδραστικό παιχνίδι προσομοίωσης του κύκλου του νερού, φυσικού και ανθρώπινου, από το Φράγμα μέχρι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων και την επαναχρησιμοποίησή του. Η «Αποστολή: Ο Κύκλος του Νερού» είναι μια βιωματική περιπέτεια που διαδραματίζεται στο χώρο της βάσης του φράγματος. Μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας 10-13 ετών. Τα παιδιά αναλαμβάνουν μια μυστική αποστολή από τον αρχαίο ναό στη βάση του Φράγματος για να «σώσουν» τον κύκλο του νερού. Για να ολοκληρώσουν τα στάδια της αποστολής τους, πρέπει να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια και να συγκεντρώσουν τα πολύτιμα «νομίσματα νερού». Περιηγούνται στο φυσικό περιβάλλον της βάσης του Φράγματος, διατρέχουν τον κύκλο του νερού, μαθαίνουν για τις πρακτικές εξοικονόμησης - επαναχρησιμοποίησης νερού, για τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Το πρωτοποριακό αυτό παιχνίδι αξιοποιεί δημιουργικά και με μοναδικό τρόπο τις κτηριακές εγκαταστάσεις στη βάση του Φράγματος Μαραθώνα και έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των παιδιών και την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση. Για τα παιδιά όλων των ηλικιών θα υπάρχουν ελεύθερες δραστηριότητες στον προαύλιο χώρο (ζωγραφική, παζλ, δημιουργική απασχόληση).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινάει στις 17:00 και στις 18.30 το απόγευμα. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν είτε ατομικά, είτε συλλογικά (σχολεία, σύλλογοι κλπ), στα τηλέφωνα 210 214 4098, 210 214 4031, 210 749 5421. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τις ελεύθερες δραστηριότητες δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: «Πράκτορες του Πλανήτη» / www.planetagents.org.



20:15 - 20:45 Διάλειμμα

 Ψυχαγωγικό Μέρος


20:45 - 21:45 «Ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά!». Δρώμενο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Φράγμα Μαραθώνα: μια συμβολική δράση, αφιερωμένη στην καθημερινή μας προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα φράγματα μέσα μας και να χτίσουμε με αισιοδοξία νέες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μας και με το περιβάλλον.



Οι θεατές παρακολουθούν τρία εντυπωσιακά βίντεο «περιβαλλοντικής καταστροφής» στις τρεις πλευρές του ναού του Φράγματος. Με πρωταγωνιστή ένα νεαρό άνδρα, τα βίντεο αυτά περιγράφουν εικόνες καταστροφής από το λιώσιμο των πάγων, τις πυρκαγιές των δασών και τη διάβρωση των εδαφών λόγω λειψυδρίας. Ξαφνικά, ο ήρωας εμφανίζεται στην κορυφή του Φράγματος και καταρριχάται, τραβώντας μαζί ένα τεράστιο πλέγμα από ζωντανά φυτά. Το κατεβάζει μέχρι τη βάση του φράγματος και περιτυλίγει με αυτό το ναό, καλύπτοντας τις καταστροφολογικές σκηνές, σε μια κίνηση που συμβολίζει τη δύναμη της αισιοδοξίας που απαιτεί η ανθρώπινη παρέμβαση μπροστά στην οικολογική καταστροφολογία.



Καλλιτεχνικοί συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Αλεξίου

Video: Παύλος Τσιαντός - Δημήτρης Χριστόπουλος

Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Κατασκευές - τεχνική υποστήριξη: Παύλος Τσιαντός, Ρέα Ζέκκου, Κώστας Κλίτσας

Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά

Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Αποστολοπούλου



Ερμηνεία: Αντώνης Στρούζας, Pauline Huguet


  Παράλληλες Δράσεις:



17.00 - 20.00 : Επίσκεψη στο Μουσείο του Φράγματος και στην Υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας των έργων κατασκευής του. Παράλληλη προβολή του βραβευμένου βίντεο από την αντίστοιχη δράση της ΕΥΔΑΠ το 2010 και ενός σπάνιου βίντεο-ντοκουμέντο από την κατασκευή του Φράγματος.



join us on facebook: www.facebook.com/ Marathonas2012 / follow us on twitter: @marathonas2012

facebook event: http://www.facebook. com/events/453177878029394

1ο ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ


Θεσσαλονίκη, ποιητικό σταυροδρόμι των Βαλκανίων

    Ποιητές και ποιήτριες από οκτώ χώρες των Βαλκανίων [Νοτιοανατολικής Ευρώπης] θα συμμετάσχουν στο Πρώτο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαΐου, στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης [24-27 Μαίου 2012].
Η ιδέα και πρωτοβουλία είναι της Εταιρείας Συγγραφέων με σκοπό το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης να εδραιωθεί ως ένας  ετήσιος  πολιτιστικός  θεσμός, ικανός  να ανοίξει έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, να αναδείξει τα κοινά τους πολιτισμικά στοιχεία, να γεφυρώσει  τις τυχόν διαφορές τους, να προβάλλει το ποιητικό και λογοτεχνικό τους πρόσωπο, να προωθήσει τη σύσφιγξη των σχέσεων των βαλκανικών χωρών μέσα από την ποίηση, την λογοτεχνία, τη σκέψη, τη δημιουργία, τον πολιτισμό.
Σύμφωνα με την Εταιρεία Συγγραφέων ο πλέον  κατάλληλος  τόπος για την πραγματοποίηση και θεσμοθέτηση  ενός Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης είναι αναμφισβήτητα η Θεσσαλονίκη. Πόλη με αδιάλειπτη  πρωταγωνιστική παρουσία 2500 χρόνων  στη Βαλκανική, πολυεθνοτική έως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, «Δεύτερη Ιερουσαλήμ» για το πολυπληθές εβραϊκό της στοιχείο, «Πρωτεύουσα των προσφύγων» για τους πολυάριθμους, εξ Ανατολών, Έλληνες πρόσφυγες μετά το 1922, «πόλη της λογοτεχνίας» για Έλληνες και ξένους συγγραφείς, η Θεσσαλονίκη συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την νικηφόρα έλευση του ελληνικού στρατού και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος.
Η επέτειος αυτή, επιπροσθέτως, συμπίπτει με τον καινούργιο άνεμο που πνέει στην πόλη, και τις δημιουργικές δράσεις για μια εκ νέου ανακάλυψη και επανασύνδεσή της με το πλούσιο κοσμοπολίτικο και πολυεθνοτικό παρελθόν της. Σ’ αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί και το Πρώτο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης με το όραμα να γίνει ένας στέρεος πολιτιστικός θεσμός στη πόλη.
Στο Πρώτο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ ποίησης που γίνεται με την αμέριστη αρωγή –υλική και ηθική –του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου , του Δήμου Θεσσαλονίκης,  του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος,  συμμετέχουν ποιητές από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία, π.ΓΔΜ, Μαυροβούνιο, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οκτώ ποιητές μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαΐου. Κεντρική ημέρα, η Παρασκευή 25 Μαΐου κατά τη διάρκεια της οποίας, σε πρωινή εκδήλωση οι προσκεκλημένοι ποιητές/τριες θα μιλήσουν για την ποίηση της χώρας τους και θα συνομιλήσουν με το κοινό και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διαβάσουν ποιήματα στη γλώσσα τους με ταυτόχρονη μετάφραση  στα ελληνικά. Ανάμεσα στις   ποιητικές αναγνώσεις  συγκρότημα κλασικής μουσικής από σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει  αποσπάσματα από έργα γνωστών συνθετών.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

XV Παγκόσμιο Συνεδρίου Ιατρικού Βελονισμού


Ο Επιστημονικός Σύλλογος Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας ανακοινώνει τη διοργάνωση του XV Παγκόσμιου Συνεδρίου Ιατρικού Βελονισμού, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Ευγενίδιο Ίδρυμα από τις 24 ως τις 27 Μαΐου 2012.

Στο συνέδριο, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διάδοση του βελονισμού στο ευρύ κοινό, με δύο κεντρικές ομιλίες με θέμα «Υγεία & Ευεξία με τη μέθοδο του Βελονισμού» την Πέμπτη 24/5 (6-8μμ) και την Κυριακή 27/5 (6-8μμ). Θα ακολουθήσουν  δωρεάν θεραπείες - γνωριμία με τη μέθοδο, που αφορούν το άγχος, τη διακοπή καπνίσματος, την αυχεναλγία, τη μείωση βάρους και την κόπωση (κράτηση απαραίτητη)

Η διαλέξεις θα περιλαμβάνουν επίσης αναφορές σχετικά με την εφαρμογή του βελονισμού στην κτηνιατρική.

Το συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός του ιατρικού βελονισμού, που είναι η μακροβιότερη μέθοδος στην ιστορία της ιατρικής και της κτηνιατρικής, ξεκίνησε στην Κίνα και εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη. 

Ο ιατρικός βελονισμός  αποτελεί μία φυσική μέθοδο θεραπείας χωρίς παρενέργειες για τον οργανισμό και με εφαρμογή σε μεγάλο εύρος προβλημάτων υγείας.

Oι διαλέξεις-κοινού και οι θεραπείες θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις στο 2108940532