Τρίτη 22 Μαΐου 2012

1ο ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ


Θεσσαλονίκη, ποιητικό σταυροδρόμι των Βαλκανίων

    Ποιητές και ποιήτριες από οκτώ χώρες των Βαλκανίων [Νοτιοανατολικής Ευρώπης] θα συμμετάσχουν στο Πρώτο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαΐου, στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης [24-27 Μαίου 2012].
Η ιδέα και πρωτοβουλία είναι της Εταιρείας Συγγραφέων με σκοπό το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης να εδραιωθεί ως ένας  ετήσιος  πολιτιστικός  θεσμός, ικανός  να ανοίξει έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, να αναδείξει τα κοινά τους πολιτισμικά στοιχεία, να γεφυρώσει  τις τυχόν διαφορές τους, να προβάλλει το ποιητικό και λογοτεχνικό τους πρόσωπο, να προωθήσει τη σύσφιγξη των σχέσεων των βαλκανικών χωρών μέσα από την ποίηση, την λογοτεχνία, τη σκέψη, τη δημιουργία, τον πολιτισμό.
Σύμφωνα με την Εταιρεία Συγγραφέων ο πλέον  κατάλληλος  τόπος για την πραγματοποίηση και θεσμοθέτηση  ενός Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης είναι αναμφισβήτητα η Θεσσαλονίκη. Πόλη με αδιάλειπτη  πρωταγωνιστική παρουσία 2500 χρόνων  στη Βαλκανική, πολυεθνοτική έως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, «Δεύτερη Ιερουσαλήμ» για το πολυπληθές εβραϊκό της στοιχείο, «Πρωτεύουσα των προσφύγων» για τους πολυάριθμους, εξ Ανατολών, Έλληνες πρόσφυγες μετά το 1922, «πόλη της λογοτεχνίας» για Έλληνες και ξένους συγγραφείς, η Θεσσαλονίκη συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την νικηφόρα έλευση του ελληνικού στρατού και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος.
Η επέτειος αυτή, επιπροσθέτως, συμπίπτει με τον καινούργιο άνεμο που πνέει στην πόλη, και τις δημιουργικές δράσεις για μια εκ νέου ανακάλυψη και επανασύνδεσή της με το πλούσιο κοσμοπολίτικο και πολυεθνοτικό παρελθόν της. Σ’ αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί και το Πρώτο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης με το όραμα να γίνει ένας στέρεος πολιτιστικός θεσμός στη πόλη.
Στο Πρώτο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ ποίησης που γίνεται με την αμέριστη αρωγή –υλική και ηθική –του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου , του Δήμου Θεσσαλονίκης,  του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος,  συμμετέχουν ποιητές από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία, π.ΓΔΜ, Μαυροβούνιο, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οκτώ ποιητές μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαΐου. Κεντρική ημέρα, η Παρασκευή 25 Μαΐου κατά τη διάρκεια της οποίας, σε πρωινή εκδήλωση οι προσκεκλημένοι ποιητές/τριες θα μιλήσουν για την ποίηση της χώρας τους και θα συνομιλήσουν με το κοινό και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διαβάσουν ποιήματα στη γλώσσα τους με ταυτόχρονη μετάφραση  στα ελληνικά. Ανάμεσα στις   ποιητικές αναγνώσεις  συγκρότημα κλασικής μουσικής από σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει  αποσπάσματα από έργα γνωστών συνθετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: