Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ο Ελληνικός Πολιτισμός «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο

H πρώτη πλατφόρμα προβολής του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, «Σatellart – transmitting Greece», «σταματάει» αρχικά στο Μιλάνο, από τις 9 μέχρι τις 13 Μάιου 2012. Η ετήσια πλατφόρμα αναλαμβάνει να προβάλει στην Ευρώπη και άλλους «θησαυρούς» της χώρας μας, που σχετίζονται άμεσα με τον πολιτισμό μας και καθιστούν την Ελλάδα ένα τόπο σημαντικό και όχι απλώς έναν όμορφο τουριστικό προορισμό. Χορηγός επικοινωνίας της πλατφόρμας είναι η ERT world και το Πέμπτο πρόγραμμα της ΕΡΑ (Φωνή της Ελλάδας).
Μια διεθνής εκστρατεία για μία δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα. Μια ευρύτερη προσπάθεια για την ανάκτηση ενός ελληνικού brand name, επιχειρείται μέσα από την επέκταση του φεστιβάλ σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας «Milano incontra la Grecia», που ξεκίνησε το 2007 στο Piccolo Teatro του Μιλάνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Σύγχρονη ελληνική κουλτούρα, κατάρριψη στερεοτύπων, συνεργασίες, θέσεις εργασίας
Σκοπός της «Σatellart-transmitting Greece» είναι να εισάγει την σύγχρονη ελληνική δημιουργία στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας σταθερές συνεργασίες με ευρωπαϊκά θέατρα και πολιτιστικούς φορείς μέσα σε ένα ετήσιο οργανωμένο πλαίσιο: με συγκεκριμένο καλλιτεχνικό προφίλ, με κατάλληλο marketing και στρατηγική προβολής, και στοχευμένες συνεργασίες ανά χώρα.
Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός γίνεται ξεχωριστά για κάθε θέατρο/πόλη και περιλαμβάνει όλο το φάσμα των τεχνών. Μέσα από συνεργασίες με φορείς και πολιτιστικούς χώρους της κάθε πόλης, και με την σύμπραξη των τοπικών δήμων, οι εκδηλώσεις θα λαμβάνουν μεγάλη προβολή και θα αγγίζουν ένα ευρύ κοινό.
Συνολικά, η «Σatellart-transmitting Greece» κατά την διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 2012-13 θα απασχολήσει πάνω από 70 άτομα, θα προβάλει την Ελλάδα σε 5 χώρες και θα συμβάλει στην ουσιαστική ένταξη των ελλήνων καλλιτεχνών στην καλλιτεχνική σκηνή της Ευρώπης. Επιπλέον θα συνδράμει την ανατροπή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για την χώρα μας, φέρνοντας έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων σε επαφή με μία διαφορετική εικόνα της Ελλάδας.
Από το 2007 έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Μιλάνου καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Λυδία Κονιόρδου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, η Μάρθα Φριντζήλα, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, οι Rootlessrot κ.ά. Επίσης, συμμετείχαν αναγνωρισμένοι πολιτιστικοί φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.
Για το 2012 πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός για την «Σatellart-transmitting Greece» είναι το Μιλάνο. Στο φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 13 Μαΐου στο Piccolo Teatro και άλλους πολιτιστικούς χώρους, θα συμμετάσχουν οι Rimini Protokoll, Μαριάννα Καβαλιεράτου, Burger Project, κ.ά.. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί έκθεση αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Άρη Kωνσταντινίδη σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Οι επόμενοι σταθμοί της πλατφόρμας προγραμματίζονται στην Βιέννη (5-11 Νοέμβρίου 2012), στο Αμβούργο, στο Μονπελιέ και στο Άμστερνταμ.
Καθώς πρόκειται για μία αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία, η Σatellart θα διοργανώνει ειδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση πόρων. Παράλληλα η Σatellart καλεί τους φίλους και υποστηρικτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού να συνδράμουν το έργο της, είτε με δωρεές μέσω του site κοινωνικής χορηγίας –crowdfunding Groopio είτε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της.
Παρακολουθείστε την πορεία της Σatellart μέσα από την ιστοσελίδα της και ακολουθείστε την στο Facebook (www.facebook.com/satellart) και στο twitter (@satellart).
Oι εκδηλώσεις στο Μιλάνο πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου του Μιλάνου και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μιλάνο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε του Μιλάνου.
Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.
prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: