Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Art Remedy



Εγκαίνια Τετάρτη 6 Ιουνίου, ώρα 8 μ.μ.
Η τέχνη ανέκαθεν αποτελούσε μια αναλγητική και  θεραπευτική δίοδο, έναν σημαντικό μεσάζοντα  για την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης, με αποτέλεσμα την απαλλαγή αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων τόσο του δημιουργού, όσο και του ‘αποδέκτη’ της. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα φανταστικό κόσμο, όπου τοποθετεί όλη του την ψυχική ενέργεια. Αυτή η δημιουργία μιας άλλης πραγματικότητας, μοιάζει πολλές φορές με παιχνίδι μέσα από το οποίο ο καλλιτέχνης απελευθερώνεται, όπως ακριβώς όταν ήταν παιδί.
               
Η νέα σειρά έργων της εικαστικού Σοφίας Παπαθανάση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη στις 6 Ιουνίου στην αίθουσα τέχνης ART ZONE 42, υιοθετεί αυτή τη φιλοσοφία αναφορικά με τη θεραπευτική ιδιότητα της τέχνης, φέρνοντας στο νου συμβολισμούς για τις απλές χαρές της ζωής και εικόνες από παιδικές μνήμες.

Η εικαστικός αναφέρει σχετικά με τα έργα που πρόκειται να παρουσιαστούν στην τέταρτη ατομική της έκθεση υπό τον τίτλο ‘Art Remedy’ :

‘Αποτύπωσα τα θέματα στο χαρτί και τον καμβά σαν σκέψεις, σαν ιστορίες, με χαρακτηριστικά σχεδιαστικά σύμβολα να παρεμβάλλονται, προσθέτοντας το φανταστικό στοιχείο στο έργο. Αυτόματα γεννήθηκε μια δική μου οπτική για τον κόσμο, για τις απλές ομορφιές που αγνοήσαμε, για τη μαγεία του ονείρου που ξεχάσαμε, για τη δύναμη που βρίσκεται στη δημιουργία, στην ελπίδα, στη θέληση.
Διαβάζοντας τα έργα, ο καθένας μπορεί να φτιάξει τις δικές του ιστορίες, πέρα από τη δική μου.  Είναι μια πρόσκληση να ταξιδέψουμε μ’ αυτές, να εκφραστούμε, να εξωτερικεύσουμε έτσι τυχόν προβληματισμούς. Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη λύση… Άλλωστε οι ψυχές των ανθρώπων επικοινωνούσαν πάντοτε μέσω της τέχνης, σε μια λειτουργία προοδευτική των συναισθημάτων, των αξιών, της αυτογνωσίας. Ειδικά σε δύσκολους καιρούς και χρόνους όπως τώρα, η λειτουργία αυτή γίνεται ακόμα και θεραπευτική, αν την αφήσουμε να μας συμπαρασύρει!’

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μεγάλων διαστάσεων παράλληλα με πρωτότυπα ζωγραφικά σχέδια από το βιβλίο με τίτλο ‘Στο Χαμογελαστό Βασίλειο’ των εκδόσεων ‘Εν Πλω’, με κείμενα και εικονογράφηση της Σοφίας Παπαθανάση, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα τον Οκτώβριο του 2012.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά στον χώρο της γκαλερί ART ZONE 42, στα οποία οι συμμετέχοντες θα παίρνουν μέρος σε ένα διαδραστικό παιχνίδι αυτογνωσίας, φιλοτεχνώντας τους δικούς τους φανταστικούς κόσμους. Τα εργαστήρια θα εκτελούνται με την καθοδήγηση της εικαστικού Σοφίας Παπαθανάση.
Ημέρες και ώρες εργαστηρίων :  Παρασκευή 8/6, 15/6 και 22/6, ώρα 7:00 – 8:00 μ.μ. και Σάββατο 9/6, 16/6 και 23/6 , ώρα 12:00 – 1:00 μ.μ.  Για συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων τηλεφωνικά στο 210 7259549, ή με email στο info@artzone42.gr

Η Σοφία Παπαθανάση – Βγόντζα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Αποφοίτησε αριστούχος το 2007 από το ΣΤ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής  της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε Ζωγραφική με καθηγητή τον Τ. Πατρασκίδη και Γλυπτική με τον καθηγητή Ν. Τρανό. Επίσης σπούδασε Φωτογραφία στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1998. Παρακολούθησε σεμινάρια παιδικής τέχνης και εικονογράφησης καθώς και εικαστικής θεραπείας (art therapy). Εικονογράφησε πάνω από δέκα παιδικά βιβλία και έχει φιλοτεχνήσει σκηνικά παιδικών θεατρικών παραστάσεων. Παράλληλα ασχολείται με την εκμάθηση ζωγραφικής σε παιδιά. Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις, εκ των οποίων η μια πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί ART ZONE 42 το 2010 με τίτλο ‘ Σε χρόνο Παραμυθητικό’ και έχει εκθέσει σε αρκετές ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: