Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η Μαρία στα βήματα του Φειδιππίδη

Η παλιά μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου θα τρέξει τη διαδρομή Αθήνα- Σπάρτη- Τύμβος Μαραθώνα σε έξι ημέρες

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, η βετεράνος μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου θέλει να αναβιώσει τον θρύλο του Φειδιππίδη και να καλύψει τη διαδρομή Αθήνα- Σπάρτη- Αθήνα- Τύμβος Μαραθώνα σε μόλις έξι ημέρες. Για να τα καταφέρει, θα πρέπει να διανύει 80-90 χλμ. κάθε ημέρα, απόσταση που αντιστοιχεί σε δύο τουλάχιστον μαραθωνίους!


«Δεν έκανα σωστά τον αρχικό υπολογισμό και βγαίνουν περίπου 540 χιλιόμετρα αντί για 520» λέει με ήρεμη φωνή η κυρία Πολύζου η οποία τα χαράματα της Δευτέρας θα εκκινήσει από τους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει- τρέχοντας ή βαδίζοντας- την άκρως δύσκολη διαδρομή ως το βράδυ της Κυριακής, 1η Αυγούστου, οπότε ευελπιστεί να φτάσει στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου κείτονται οι 192 νεκροί μιας ιστορικής μάχης. «Αν οι Αθηναίοι δεν είχαν επικρατήσει, ο αρχαίος μας πολιτισμός δεν θα είχε υπάρξει. Θέλω να αισθανθώ μέρος της ελληνικής ιστορίας» εξηγεί για τους λόγους που την οδήγησαν να επιχειρήσει έναν παρόμοιο άθλο. Και θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα το πράξει. «Είναι ένα ταξίδι όχι μόνο για το σώμα αλλά κυρίως για την ψυχή» λέει. Και συμπληρώνει: «Η ψυχή δεν έχει φύλο». Σύμβουλος και υποστηρικτής της είναι ένας άλλος βετεράνος μαραθωνοδρόμος, ο κ. Παναγιώτης Σκουλής, συνταξιούχος καθηγητής Αγγλικών. Θα τρέχει ή θα βαδίζει στο πλάι της Μαρίας σε ορισμένα δύσκολα σημεία, όπως η ανάβαση του Αρτεμισίου Ορους, μεταξύ Κορινθίας και Αρκαδίας: «Για να μη χαθεί η Μαρία» σχολιάζει γελώντας ο κ. Σκουλής. «Γιατί αν χαθεί, χαθήκαμε!» συμπληρώνει.

Το 1992, σε ηλικία 56 ετών, ο κ. Σκουλής είχε διανύσει για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή τη Φειδιππίδεια διαδρομή. «Αλλά δεν είχα φτάσει ως τον Μαραθώνα» τονίζει. Ο παγκόσμιος θρύλος των αγώνων υπεραντοχής Γιάννης Κούρος, που σήμερα ζει στην Αυστραλία, είχε ολοκληρώσει μια παρόμοια αλλά συντομότερη διαδρομή τον Οκτώβριο του 2005. Το τρίτο κύριο μέλος της αποστολής θα είναι ο κ. Απόστολος Μαυρογιάννης, σύζυγος της κυρίας Πολύζου, που θα οδηγεί ένα τροχόσπιτο. «Για να μπορεί και να κοιμάται όταν μπορεί η Μαρία» διευκρινίζει ο κ. Σκουλής.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της θα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, γι΄ αυτό και θα χρειαστεί να αγωνίζεται και τη νύχτα. Η κυρία Πολύζου πιστεύει ότι οφείλει να αναβιώσει τον άθλο την ίδια εποχή με τον αρχαίο αθηναίο δρομέα, που αναφέρει ο Ηρόδοτος. «Εχω αγοράσει εκατοντάδες ζευγάρια κάλτσες. Και μπλουζάκια λευκά. Θα αλλάζω κάθε τρεις ώρες, από τον ιδρώτα!» αστειεύεται. Για τις διατροφικές ανάγκες της θα καταναλώνει, μεταξύ άλλων, αποξηραμένα σύκα και ρύζι.

Σε οικονομικό επίπεδο, την ομάδα της κυρίας Πολύζου έχει βοηθήσει ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπυρίδων Ζαγάρης. Το υποστηρικτικό όχημα τους το παραχώρησε ο ίδιος. Είναι δικό του. Οχι του δήμου. Το παράπονο του κ. Ζαγάρη είναι ότι ενώ ο υπόλοιπος κόσμος γιορτάζει τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα και παντού γίνονται εκδηλώσεις και επετειακοί αγώνες- «Στην Κίνα, στην Ιαπωνία, μέχρι και οι αμερικανοί πεζοναύτες το γιορτάζουν» λέει χαρακτηριστικά-, στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί η ανάλογη σημασία. «Μάλλον θα φταίει η συγκυρία» παραδέχεται.

Για τη Μαρία Πολύζου πολύτιμη έκπληξη ήταν η πρόσφατη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια , που της ευχήθηκε κάθε επιτυχία: «“Μαρία μου, να προσέχεις” μου είπε!» αναπολεί συγκινημένη.

Ο γιατρός

«Ο,τι και να κάνει δεν θα προλαβαίνει να αναπληρώνει τη χαμένη ενέργεια, παρά μόνον ημέρες μετά τον αγώνα. Και θα πρέπει να κάνει πολύ συχνά διαλείμματα για να πίνει τουλάχιστον μισό λίτρο νερό κάθε μισή ώρα» εξηγεί για τις συνθήκες του αγώνα ο δρ Ιωάννης Βογιατζής, ενεργοφυσιολόγος και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών. Ο κ. Βογιατζής δεν έχει γνωρίσει την κυρία Πολύζου αλλά τη θαυμάζει για το κουράγιο της. «Το πιο σημαντικό θα είναι η ενυδάτωση και η σωστή τακτική» λέει.

Βιογραφικό με πολλά ρεκόρ
Η Μαρία Πολύζου γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 10 Νοεμβρίου 1968. Στο ενεργητικό της έχει 14 καταρρίψεις πανελληνίων ρεκόρ σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Σήμερα, στα 42 της, ακόμη κατέχει τα αντίστοιχα πανελλήνια ρεκόρ του μαραθωνίου (2:33:40), του ημιμαραθωνίου (1:13:31) και της κλασικής διαδρομής (2:39:10). Σε διεθνές επίπεδο, έχει διακριθεί ως βαλκανιονίκης. Ετρεξε στον πρώτο της μαραθώνιο στα 17. Είναι παντρεμένη με τον Απόστολο Μαυρογιάννη και έχουν μία κόρη, την Αγάπη. Δεν έχει επιχειρήσει να αγωνιστεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 42.195 χλμ. Οι μεγάλες αποστάσεις
* Ο αγώνας με τη μεγαλύτερη διαδρομή είναι ο λεγόμενος «Αγώνας των 3.100 μιλίων».

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να καλύψουν την απόσταση (4.889

χλμ.) εντός 51 ημερών.

Διεξάγεται κάθε Ιούνιο στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και αποτελείται από 5.649 γύρους ενός οικοδομικού τετραγώνου. Το ρεκόρ του ταχύτερου τερματισμού κατέχει ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σβερκ (επάνω), που το 2006 κάλυψε την απόσταση σε 41 ημέρες, δηλαδή έτρεχε ημερησίως περίπου 120 χλμ.

Ντάρεν Ρόμπερτς, σε 20 ώρες και 28 λεπτά.
* Ο αμερικανός θρύλος των υπερμαραθωνίων αποστάσεων Σκοτ Γιούρεκ έχει κατακτήσει τρεις συνεχείς φορές (2006, 2007, 2008) την πρώτη θέση στο Σπάρταθλο, τον αγώνα με διαδρομή Αθήνα- Σπάρτη (246 χλμ.).

* «Ο υπερμαραθώνιος της Ναμίμπια» έχει διάρκεια μιας ημέρας, στην οποία οι δρομείς καλύπτουν 124 χλμ. μέσα στην έρημο.

Μεταφέρουν μαζί τους εξοπλισμό (νερό, τροφή, χάρτες), ενώ η θερμοκρασία φθάνει τους 45 βαθμούς την ημέρα και πέφτει στο μηδέν όταν νυχτώσει.
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ  ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ  ΜΑΡΙΑΣ  ΠΟΛΥΖΟΥ• 1ο χρυσό μετάλλιο που κέρδισε Ελληνίδα αθλήτρια ημιαντοχής/αντοχής σε Βαλκανικούς Αγώνες (Βαλκανικοί Κων/λης, 1990-Βαλκανικό Ρεκόρ: 2:55:25)
• 1η Ελληνίδα αθλήτρια ημιαντοχής/αντοχής που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα,1996).
• Υψηλότερη θέση κατάταξης (12η) Ελληνίδας αθλήτριας ημιαντοχής/αντοχής σε Παγκόσμιους Αγώνες (Παγκόσμιο πρωτ/μα 1997).
• 5η θέση, 1500μ, Βαλκανικό πρωτ/μα στίβου, Κωνσταντινούπολη 1990
• 3η θέση, Bαλκανικό  Πρωτάθλημα  Μαραθωνίου, Καστοριά, 1994
• 7 η θέση, Διεθνής  Ημιμαραθώνιος  Ρώμης 1995
• 5 η θέση, Διεθνής  Ημιμαραθώνιος  Tούρκου, Φινλανδία, 1995
• 7η θέση, Διεθνής  Ημιμαραθώνιος  Παρισιού, Γαλλία, 1996
• 2η θέση, Διεθνής  Μαραθώνιος Τορίνου, 1996
• 42η θέση, Ολυμπιακοί Αγώνες, Ατλάντα 1996
• 3η θέση, Διεθνής  Ημιμαραθώνιος Ενσέντε, Ολλανδία, 1997
• 2η θέση, Διεθνής  Ημιμαραθώνιος Βερολίνου, 1998
• 16η θέση, Διεθνής  Μαραθώνιος Βοστόνης, 1998
• 1η θέση, Διεθνής  Ημιμαραθώνιος Ενσέντε, Ολλανδία, 1998
• 13η θέση, Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Βουδαπέστη, 1998
• 2η θέση, 5000μ, Βαλκανικό πρωτ/μα στίβου, Καβάλα, 2000
• 5η θέση, Διεθνής  Μαραθώνιος Τορίνου, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια: