Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ: Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

 2ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ – ΚΩΣ 2010

ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 2010

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών http://alzheimerathens.gr θα εκπροσωπηθεί στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 2010 στο πλαίσιο του αφιερώματος στην νόσο Alzheimer. Η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών και Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, Δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος θα συμμετέχει στις συζητήσεις γύρω από τις ταινίες του αφιερώματος στην νόσο Alzheimer καθώς και στις σχετικές συνεντεύξεις τύπου δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό και στους επαγγελματίες να ενημερωθούν για τη νόσο και για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Εταιρείας.

Οι δύο φετινές ταινίες με θέμα την νόσο Alzheimer είναι:
Η ταινία/ντοκιμαντέρ ΜΑΜΑ της Ολλανδής Άντελχάιντ Ρούσεν.

http://www.healthfilmfestival.gr/modules/movies/ArticleViewFormBlankWindow.php?ArticleId=215&CategoryId=169&lang=gr
H μητέρα της Άντελχάιντ Ρούσεν πάσχει από την νόσο Αλτζχαϊμερ και η οικογένειά της την φροντίζει με μεγάλη αγάπη. Καταγράφει τις τρυφερές ώρες που αφιερώνουν οι κόρες στην μητέρα τους και την απόλαυση που νιώθει. Η σκηνοθέτης επιχειρεί να μπει στον κόσμο της μητέρας της. Μία τρυφερή προσπάθεια να κατανοήσει η ιδία και το κοινό αυτή την απατηλή αυτή ασθένεια.

Η ταινία/ντοκιμαντέρ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ http://www.healthfilmfestival.gr/modules/movies/ArticleViewFormBlankWindow.php?ArticleId=213&CategoryId=169&lang=gr παρουσιάζει τις ζωές πολλών γυναικών που υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο. Ζούνε σε ένα σανατόριο στην Τεχεράνη και οι περισσότερες δεν έχουν πια οικογένεια να τις φροντίσει .

Η σκηνοθέτις Σίμιν Φαλλαζάντε Τεχράνι από το Ιραν, συνομιλεί μαζί τους για τη ζωή τους, τις οικογένειές και τα όνειρά τους.



Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2002 από συγγενείς ανοϊκών ασθενών και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Alzheimer. Έχει σκοπό να προωθήσει την ενημέρωση, την κατανόηση και την υποστήριξη όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο αυτή. Πραγματοποιεί ένα μεγάλο αριθμό ενημερωτικών, εκπαιδευτικών και άλλων εκδηλώσεων για τους φροντιστές, τους ασθενείς, αλλά και το ευρύτερο κοινό. Σήμερα αριθμεί 1350 μέλη.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών λειτουργεί 2 Κέντρα Ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς, στην οδό Μάρκου Μουσούρου 89 και Στίλπωνος 33, στο Παγκράτι, (τηλ. 210 7013271) και σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων στη Λέσχης Φιλίας Πανόρμου του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Βαθέως 25 και Πανόρμου, στους Αμπελόκηπους, (τηλ. 210 6424228). Τα Κέντρα Ημέρας είναι μονάδες ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με νόσο Alzheimer και οι δραστηριότητες τους περιλαμβάνουν: ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και φυσικής άσκησης.

Άλλη δραστηριότητα της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι το πρόγραμμα “Φροντίδα στο Σπίτι για ανοϊκούς ασθενείς” που απευθύνεται σε οικογένειες ανοϊκών ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, λόγω της βαρύτητας της νόσου ή άλλων προβλημάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η παραμονή των ανοϊκών ασθενών στο οικογενειακό περιβάλλον, η αποφυγή της ιδρυματικής φροντίδας, η ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών κτλ. Ομάδα από επαγγελματίες υγείας επισκέπτεται περιοδικά τις οικογένειες των ασθενών προσφέροντας εντελώς δωρεάν εκπαίδευση στους τρόπους φροντίδας των ασθενών, ψυχοκοινωνική στήριξη, επικοινωνία με την κοινότητα



Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών σε συνεργασία με τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, τα ΚΑΠΗ σε όλη την Ελλάδα και πολιτιστικούς Συλλόγους, πραγματοποιεί ομιλίες για τη μνήμη και την Άνοια, με στόχο την ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης των προβλημάτων μνήμης και την ενδυνάμωση της μνήμης μέσω ειδικών ασκήσεων.



Ιστοσελίδα : www.alzheimerathens.gr



Με τον όρο άνοια εννοούμε την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου, κατ’ αρχήν της μνήμης, της κρίσης, του λόγου, της προσωπικότητας και την έκπτωση της καθημερινής λειτουργικότητας. Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας (60 % του συνόλου) από την οποία πάσχουν 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 35.000.000 σ' όλο τον κόσμο. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών. Προκαλεί βαθμιαία εκφύλιση του εγκεφάλου και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου στα προχωρημένα στάδια της καθημερινής λειτουργικότητας και τελικά της κινητικότητας.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται δραματικά λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες και της ευαισθητοποίησης του κοινού, των συγγενών των ασθενών και των γιατρών σχετικά με το μεγάλο αυτό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ήπια (διαταραχές της μνήμης: ξεχνά τα πρόσφατα γεγονότα ενώ συνήθως θυμάται με λεπτομέρειες τα παλιά). Πολλές φορές η κατάσταση θεωρείται φυσιολογική γήρανση. Αυτό κάνει δύσκολη την πρώιμη διάγνωση. Καθώς η νόσος Αλτσχάϊμερ εξελίσσεται, ο ανοϊκός άρρωστος οδηγείται σε πλήρη αποδιοργάνωση της ζωής και της προσωπικότητάς του, γίνεται ανίκανος να φροντίσει τον εαυτό του και καταλήγει να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους συγγενείς του, για τους οποίους αποτελεί τεράστιο πρακτικό και ψυχικό φορτίο.

Οι αναπτυγμένες χώρες ξοδεύουν σημαντικά ποσά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ολοένα περισσότερων ανοϊκών ασθενών και την υποστήριξη των φροντιστών τους. Επίσης, τα τελευταία χρόνια σημαντικά ποσά επενδύονται στην έρευνα για τις αιτίες και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάϊμερ.

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει μεγάλη σημασία για τους εξής λόγους:

Καθώς η νόσος αυτή επηρεάζει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και ευρύτερα την οικογένειά του, η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας φάρμακα που ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση και χορηγηθούν τα σκευάσματα αυτά, τόσο ουσιαστικότερα είναι τα αποτελέσματά τους.

Όχι σπάνια, συμπτώματα όπως αυτά της νόσου Αλτσχάϊμερ προκαλούνται και από άλλες σωματικές ή ψυχικές παθήσεις. Για παράδειγμα, από άλλα είδη ανοϊκών συνδρόμων, κατάθλιψη, νόσους του θυρεοειδούς ή από την επίδραση φαρμάκων στον εγκέφαλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση έχει σημασία, καθώς η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι μία πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι νοσούν και πολύ περισσότεροι θα νοσήσουν στο μέλλον.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης που δυσκολεύουν την καθημερινή σας ζωή, απευθυνθείτε σε ειδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: