Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Τα Γιάννινα αποχαιρέτησαν τον Παύλο Βρέλλη

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο Παγκοσμίου φήμης Γιαννιώτης γλύπτης Π. Βρέλλης.

ert.gr







































Έφυγε την περασμένη Παρασκευή 23 Ιουλίου από την ζωή σε ηλικία 87 ετών   ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης και δημιουργός του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας στο Μπιζάνι Ιωαννίνων Παύλος Βρέλλης.


Τα Γιάννινα αποχαιρέτησαν τον άνθρωπο που ταύτισε το όνομά του με την τέχνη, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την δημιουργία και τις ανώτερες αξίες.

Ανεκτίμητη η προσφορά του Π. Βρέλλη, το έργο του ανεπανάληπτο, η ζωή του παράδειγμα, το ταξίδι του τεράστια απώλεια.

Ο Π. Βρέλλης γεννήθηκε το 1923 στα Γιάννινα, αποφοίτησε από την Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία το 1947, στην συνέχεια εισάγεται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και αποφοιτά το 1954, ενώ με υποτροφία παρακολουθεί μαθήματα Τέχνης και Τεχνικής της Χαλκογλυπτικής στην Φλωρεντία και Ψηφοθεσίες στην Ραβέννα.

Εργάστηκε σαν καθηγητής Τεχνικών σε Γυμνάσια και Λύκεια και για επτά χρόνια παρέδωσε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Έχοντας συνταξιοδοτηθεί αγοράζει το 1983 με το εφάπαξ του έναν χώρο 17 στρεμμάτων στο χωριό Μπιζάνι και διαμόρφωσε με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση το κτίριο που στέγασε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με τα κέρινα ομοιώματα επιφανών και αφανών φυσιογνωμιών από την προεπαναστατική περίοδο έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ζωντανεύοντας ο Π. Βρέλλης με εκπληκτικό τρόπο ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδος.

Την βαθιά οδύνη και τον πόνο της για την απώλεια ενός μεγάλου, σπουδαίου και σημαντικού ανθρώπου του Π. Βρέλλη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Ενιαία Παράταξη» του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία τονίζει μεταξύ άλλων πως ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης έφυγε για το αιώνιο ταξίδι αφήνοντας μια βαριά κληρονομιά και ένα Μουσείο στολίδι για ολόκληρη την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας επίσης ότι πάνω και πέρα από όλα αφήνει το παράδειγμα γης δικής του ζωής που χαρακτηρίστηκε μόνο από προσφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: