«Σχολείον», Πειραιώς 52


Αθήνα 5 Ιουνίου 2010

Δελτίο Τύπου

Με τον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 ολοκληρώνονται οι παραστάσεις και η Έκθεση του
Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών
στο «Σχολείον», Πειραιώς 52

Την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010, στις 21:00 οι τελευταίες παραστάσεις του Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών με το έργο "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη, ολοκληρώνουν το πρώτο αυτό ταξίδι επιστροφής στην Μητέρα-Πατρίδα του Αρχαίου Δράματος. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με την Λυσιστράτη και συνεχίστηκε με τον Αίαντα και γνώρισε την αγάπη και την υποστήριξη του αθηναϊκού κοινού.


Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος Συρακουσών

Α. ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ από την 100ετη ΙΣΤΟΡΙΑ του ΙΝDA
Διάρκεια έκθεσης: 16-23 Ιουλίου 2010
Ώρες λειτουργίας: 19:00 - 22:00


Β. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
46ος Κύκλος Παραστάσεων

· Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23, Ιππόλυτος του Ευριπίδη
(Φαίδρα ή Ιππόλυτος Στεφανηφόρος)
Πρώτη παρουσίαση: 9 Μαΐου 2010, Ελληνικό Θέατρο Συρακουσών

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Φερνάντο Μπαλέστρα
Μετάφραση: Εντουάρντο Σανγκουινέτι
Σκηνοθεσία: Καρμέλο Ρίφιτσι
Σκηνικά :Τζόρντι Γκαρτσες
Κοστούμια: Μαργκερίτα Μπαλντόνι
Μουσική Ντανιέλε Ντ΄Άντζελο

Φαίδρα: Ελιζαμπέτα Πότζι
Ιππόλυτος: Μάσσιμο Νικολίνι

Οι παραστάσεις είναι στα Ιταλικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους

Θέατρο "ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΝ", Πειραιώς 52, Μοσχάτο
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00
Γενική είσοδος: 10€ (Ισχύουν ατέλειες)
Προπώληση εισιτηρίων: από 5/7/2010 στο Public
και internet http://www.ticketshop.gr/
Πληροφορίες: 210 48 33 647, 10:00-17:00


Φωτογραφίες: από την παράσταση "Αίας" Δευτέρα 19/7. Η "οικοδέσποινα" Ειρήνη Παπά επί σκηνής, και με τον Διευθυντή του INDA, Φερντινάντο Μπαλεστρα.


Από τις Συρακούσες στην Αθήνα το αέναο ταξίδι του αρχαίου ελληνικού δράματος συνεχίζεται.

Αυτό το καλοκαίρι με την παρουσία στην Αθήνα ενός θεσμού που υπηρετεί την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία κοντά εκατό χρόνια, το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (΄΄La Fondazione Instituto Nationale di Drama Antica - INDA΄΄, Συρακούσες, Σικελία), που έρχεται στην Αθήνα - στο “Σχολείον” της Ειρήνης Παπά στην οδό Πειραιώς 52 – με τις παραστάσεις “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη (16 και 17/7), “Αίαντα” του Σοφοκλή (19 και 20/7) “Ιππόλυτο” του Ευριπίδη (22 και 23/7) καθώς και με Έκθεση Ντοκουμέντων από την 100ετή Ιστορία του Ινστιτούτου. Οι παραστάσεις και η έκθεση διοργανώνονται με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού κ Τουρισμού της Περιφέρειας της Σικελίας και του Υπουργείου Τουρισμού και Θεάματος της Σικελίας.

Το 1913 ξεκίνησε η πορεία του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών, όταν ο κόντε Μάριο Τομάζο Γκαργκάλο οραματίστηκε και ίδρυσε την πρώτη Επιτροπή για τη Στήριξη του Αρχαίου Δράματος για να ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο Συρακουσών, που εγκαινιάστηκε ξανά μετά από αιώνες σιωπής, στις 16 Απριλίου του 1914 με την τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου – εικοσιτέσσερα χρόνια πριν την πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος παρουσίασε στις Συρακούσες τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη το 1925, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις παραστάσεις αρχαίας ελληνικής κωμωδίας στο σύγχρονο κόσμο, όμως η προτίμηση του παραμένει πάντα στην τραγωδία. «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» του Αισχύλου, «Οιδίπους Τύραννος» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Μήδεια» και «Βάκχες» του Ευριπίδη είναι οι τραγωδίες που κατέχουν την πρώτη θέση στην προτίμηση του INDA ενώ παράλληλα γίνονται παραστάσεις με λιγότερο γνωστά έργα όπως την «Άλκηστη», την «Ελένη» και τον «Ίωνα» του Ευριπίδη. Στις παραστάσεις συμμετέχουν διακεκριμένοι μεταφραστές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι.

Στη διάρκεια της υπερενεννηντακονταετούς ιστορίας του το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος Συρακουσών (INDA) δεν έχει σταματήσει να δραστηριοποιείται για την προώθηση της θεατρικής πολιτιστικής κληρονομιάς ενσωματώνοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και εμπειρίες, κάτω από την κορωνίδα του Αρχαιοελληνικού Θεάτρου. Το Αρχαίο Θέατρο των Συρακουσών μετατρέπεται, έτσι, όχι απλά σε έναν θεατρικό χώρο, αλλά ταυτόχρονα σε μία «Αγορά» - ένα χώρο παραστάσεων αλλά και ανταλλαγής ιδεών και αισθητικών προσεγγίσεων.

Διάσημα ονόματα, τόσο από την Ιταλία όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου: Από τον Πιερ Πάολο Παζολίνι, τον Σαλβατόρε Κουσίμοντο, τον Κριστόφ Τζανούσι, έως τον Λούκα Ρονκόνι και τον Πέτερ Στάιν. Σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Βιτόριο Γκάσμαν, η Βαλέρια Μορικόνι, η Ελιζαμπέτα Πότσι, η Μανταλένα Γκρίπα, αλλά και η μοναδική δική μας Ειρήνη Παπά έχουν μαγέψει το κοινό των Συρακουσών με τις αξιομνημόνευτες ερμηνείες ή σκηνοθεσίες τους. Και είναι στο θέατρο της Ειρήνης Παπά, το Σχολείον που θα αντιγυρίσουν το κάλεσμα οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος Συρακουσών αυτό το μήνα.
Υπό την Αιγίδα
· Ελληνική Δημοκρατία
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

· Περιφέρεια Σικελίας
Υπουργείο Τουρισμού και Θεάματος Σικελίας

Οργάνωση παραγωγής: Εταιρεία Θεάτρου "Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ"

Χορηγός: VASSILIOS, Diamonds & Diamonds

Με την Υποστήριξη: Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος και Ακροάματος "ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

Χορηγοί επικοινωνίας

ΕΡΤ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ως 3
Τρίτο Πρόγραμμα 90.0 FM
Kosmos 93,6
ελculture.gr
culturenow.gr


Πληροφορίες: 210 48 33 647, 10:00-17:00
http://www.indafondazione.org/

Γραφείο Τύπου: Χαρά Πετρούνια
210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail x-petrouyia@ath.forthnet.gr