Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2010

ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2010


ΑΝΩΓΕΙΑ, 21 – 25 Ιουλίου 2010


ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΦΙΛΩΝ ΥΑΚΙΝΘΕΙΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ανώγεια, Τ. (2834) 031760

email: info@Yakinthia.com



ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΥΑΚΙΝΘΕΙΩΝ 2010
Συγκλονιστικά μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στην πρεμιέρα των Υακινθείων, την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010. Ένα θέατρο χωρητικότητας 1000 ατόμων «πλημμύρισε» από κόσμο, αποδεικνύοντας πως η ποιότητα δεν απειλείται από κρίσεις! Αξίες δυνατές που αντέχουν στον χρόνο, είναι το στοίχημα που κερδίζει για δέκατη τρίτη χρονιά, ο θεσμός των Υακινθείων.

Μικροί και μεγάλοι, έλληνες και ξένοι βρέθηκαν στους ιερούς βράχους του Ψηλορείτη, «περιπλανώμενοι» στα μονοπάτια της φιλόξενης κρητικής παράδοσης, απολαμβάνοντας ζεστά ροφήματα από αρωματικά φυτά, κεφαλογραβιέρα και μέλι της περιοχής και δοκιμάζοντας την τσικουδιά από το καζάνι που δίπλα τους έκαιγε!
Το μεγάλο πλήθος θεατών, που με θέρμη «υποδέχτηκε» ο Άγιος Υάκινθος, είχε την ευκαιρία να απολαύσει την συγκινητική ερμηνεία του Γιώργου Μεσσάλα στην παράσταση με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός τρελού» (πιο επίκαιρη από ποτέ!), ο οποίος με το πέρας της παράστασης, μην μπορώντας να συγκρατηθεί, ξέσπασε σε κλάματα!
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Κος Νικολακάκης με την ουσιαστική εισήγησή του: «Κίνηση και χορός στον ρυθμό του κόσμου», έστειλε πολλαπλά μηνύματα , ξεκινώντας από μία ιστορική αναδρομή του χορού καθώς και την σημασία του, για να καταλήξει λέγοντας, πως: «Ο χορός, είναι έκφραση ελευθερίας του ανθρώπου, στην προσπάθειά του να βρει τον εαυτό του, να βρει το Θεό του...Ο νέος πολιτισμός επέβαλε έναν ενιαίο χορό. Ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί συνάμα, πρέπει να βρούμε ξανά τον ρυθμό, γιατί ο χορός εκφράζει τον πολιτισμό και την κοινωνία».
Στη συνέχεια, ο «πολεμιστής» Ψαραντώνης, έδωσε τον δικό του ξεχωριστό ρυθμό στους χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων με τις πολύχρωμες φορεσιές, οι οποίοι έκαναν το κοινό να πετάξει ακόμη πιο ψηλά από τα 1260 μέτρα και να απελευθερωθεί!
Η βραδιά, έκλεισε με την μεταμεσονύκτια καντάδα, αφιερωμένη στο Νίκο Ξυλούρη, από ομάδες νέων μουσικών των Ανωγείων που με την ώρα όλο και πλήθαιναν, και τον κόσμο πιστά να τους ακολουθεί στο διάβα τους. Με τρόπο κρητικά ποιητικό, τραγούδησαν τον έρωτα στα στενά του χωριού, με μοναδικό φως την λάμπα του ουρανού μέχρι και το χάραμα, θυμίζοντας στους παλιούς και μαθαίνοντας στους νέους, ένα παρελθόν που ξέρει να τιμάει, να σέβεται και να αγαπάει!
Τα Υακίνθεια δίνουν το δικό τους μήνυμα στο στίγμα του καιρού, με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων να τονίζει στο κοινό, πως: «σας καλέσαμε εδώ για να θυμηθούμε και όχι για να ξεχάσουμε…». Καλή συνέχεια!
Με Εκτίμηση,
Οργανωτική Ομάδα Υακινθείων

!

Δεν υπάρχουν σχόλια: