Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πρόσκληση Συμμετοχών για τo Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σικάγο! 2012

ΣΙΚΑΓΟ - Tο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σικάγo! ανακοίνωσε πρόσκληση υποβολής συμμετοχών για τη δεύτερη ετήσια διοργάνωσή του, που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο 2012. Δεκτές γίνονται ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που έχουν παραχθεί μετά τον Ιανουάριο 2010 από σκηνοθέτες ελληνικής και ελληνοκυπριακής καταγωγής από όλο τον κόσμο. Ταινίες για την Ελλάδα ή τον Ελληνισμό από μη Έλληνες κινηματογραφιστές είναι επίσης ευπρόσδεκτες.

Το Φεστιβαλ είναι το κύριο γεγονός των μη κερδοσκοπικών FilmHellenes, που χορηγούν και συνδιοργανώνουν όλο το χρόνο προβολές, εργαστήρια και εκδηλώσεις για την Ελληνική αλλά και την Αμερικανική κοινότητα, με σκοπό να συμβάλουν στην προώθηση του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και να αγακαλιάσουν Έλληνες και ελληνικής καταγωγής δημιουργούς από όλο τον κόσμο.

Το διοικητικό συμβούλιο των FilmHellenes αποτελείται από έγκριτα άτομα ελληνικής καταγωγής με σημαντική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου και των ανθρωπιστικών επιστημών. Περιλαμβάνουν τον πρόεδρο και συνιδρυτή, σκηνοθέτη Νίκο Φραγκιά, την αντιπρόεδρο, γενική διευθύντρια της εταιρίας Fletcher Camera and Lenses Ζωή Ιλτσόπουλος Borys, τον γραμματέα/ταμία Terry Jacobs, τον διευθυντή πολιτιστικού προγραμματισμού της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας Τάκη Θεοτοκάτο, τον αρχιτέκτονα και δοιηκητικό στέλεχος προγραμμάτων της πόλης του Σικάγο Αρτ Άνδρο, τον αιθουσάρχη του κινηματογράφου Pickwick Ντίνο Βλαχάκη, τον τραπεζίτη Δημήτρη Κωστόπουλο, καθηγητή ελληνικών στην Ελληνοαμερικανική Ακαδημία και ιδρυτή του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου The Greek Bookstore, και τον Πήτερ Κανέλο, επίκουρο καθηγητή θεάτρου στο Loyola University του Σικάγο.

Οι ταινίες που θα επιλεγούν θα ενταχθούν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες: Hellenic Current (πρόσφατες αφηγηματικές ταινίες, μικρού μήκους, κινούμενα σχέδια, ντοκιμαντέρ), Flashes of History (ιστορικά ντοκιμαντέρ ), Young Ambition (σπουδαστικές), Incredible Adventures (ταινίες για τα παιδιά). Υπάρχει επίσης μια ειδική κατηγορία προγράμματος, η Chrysotheke, (με αποκλειστική πρόσκληση από το Φεστιβάλ) η οποία υποδέχεται τις ταινίες "που τοποθετούν την Ελλάδα στο χάρτη".

Η τακτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 31η Μαρτίου, και η προχωρημένη προθεσμία η 1η Μαϊου. Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.greekfilmfestchicago.org ή επικοινωνήστε με τη διεύθυνση submissions2012@greekfilmfestchicago.org

«Γνωρίζοντας τη Μουσική και τους Μουσικούς» | Μουσικό – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με Ελεύθερη Είσοδο | Σχεδιασμός, Επιμέλεια: Γιώργος Κουμεντάκης

  
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθητοποίησης «Πρώτα το Παιδί» διοργανώνουν τον Μάρτιο του 2012 το μουσικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τη Μουσική και τους Μουσικούς». Ο σχεδιασμός η πρόταση και επιμέλεια του προγράμματος είναι του Γιώργου Κουμεντάκη. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Βασικός στόχος αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου μπορεί να ανθίσει η μουσική προσφορά. Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες που έχουν επιλεγεί, κινούνται στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης σε ένα επίπεδο ελευθέρων σπουδών και το κοινό χαρακτηριστικό στην προσφορά τους είναι ότι πρόκειται για νέες δυνάμεις που μέσα από μία εκπαιδευτική διαδικασία υψηλού επιπέδου καταλήγουν σε μία καλλιτεχνική σύμπραξη με αξιόλογο μουσικό αποτέλεσμα μέσω της έρευνας και της ανταλλαγής παραδόσεων, μουσικών εμπειριών και υλικού.

Μία πολύ σημαντική παράμετρος του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι στις συλλογικές συμμετοχές του 2ου κύκλου συναυλιών περιλαμβάνονται σχήματα και προσπάθειες από την περιφέρεια (Κυκλάδες και Μακεδονία) όπου έχουν δημιουργηθεί δυναμικές μουσικές κοινότητες με διαρκή παρουσία και έντονη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Συγχρόνως, αναδεικνύονται οι διεθνείς συνεργασίες και καλλιτεχνικές ανταλλαγές με την ανταλλαγή μουσικών εμπειριών και υλικού διαφορετικών παραδόσεων και την σύμπραξη Ελλήνων μουσικών που ζουν στην Ελλάδα με μουσικούς Έλληνες και μη από το εξωτερικό.

Ο πρώτος κύκλος «Δάσκαλοι και Μαθητές» περιλαμβάνει τρεις συναυλίες στις 9, 10 και 11 Μαρτίου από τρεις σολίστες που διδάσκουν και δημιουργούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο καθένας στον τομέα του έχει ήδη να επιδείξει σημαντικό έργο τόσο εκπαιδευτικό όσο και καλλιτεχνικό. Μαζί τους επί σκηνής θα βρεθούν μαθητές τους, σε διαφορετικά είδη μουσικής διδασκαλίας τους.

-  Η ομάδα Quilombo σε μάθημα κρουστών και οι μαθητές τους
-  Η Κατερίνα Καναβάκη και η Βασιλεία Ευσταθιάδου σε μία μουσική συνάντηση για το πιάνο. Συμμετέχει η Άι Μοτοχάσι
-  Η Άννα Στερεοπούλου θα παρουσιάσει στο πλαίσιο μουσικού εργαστηρίου - ρεσιτάλ τις βασικές μεθόδους και λειτουργίες της μουσικής και του ήχου στην εικόνα, μέσα από διαφορετικές τεχνικές, βάσει της ιστορικής και παράλληλης εξέλιξης των δύο τεχνών (Μουσική – Κινηματογράφος).

Ο δεύτερος κύκλος «Μουσικές Κοινότητες» περιλαμβάνει ακόμη τρεις συναυλίες στις 17 και 18 Μαρτίου από καταξιωμένους συνθέτες - μουσικούς σε σύμπραξη με αναγνωρισμένα μουσικά σύνολα της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας. 

-Νίκος Κυπουργός και η Ορχήστρα Κυκλάδων
Η νεοσύστατη ορχήστρα αποτελείται από 18 μέλη που συνδυάζουν μία μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών, λαϊκών οργάνων και τραγούδι.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει ελληνική μουσική και τραγούδια σε όλες τις εκφάνσεις, παραδοσιακή, λαϊκή και έντεχνη.

- Αλέξανδρος Μούζας με το Ergon Ensemble
Το ERGON ENSEMBLE πρωτοεμφανίστηκε το 2004 σαν άτυπο μουσικό σύνολο του Φεστιβάλ Παξών. Έχει πάρει την σημερινή μορφή του από το 2008. Απαρτίζεται από ταλαντούχους μουσικούς που έχουν συμμετάσχει, όλα αυτά τα χρόνια, στο International Ensemble Modern Academy στους  Παξούς. 

- ΝΕΟΙ ΠΑΝΕΣ
Μία μουσική πρόβα / εργαστήριο για τις ελληνικές & «καθ’ ημάς» μουσικές παραδόσεις  

Το μουσικό σύνολο / εργαστήριο «Νέοι Πάνες» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προσφέρει μία παρουσίαση των μουσικών οργάνων που δεσπόζουν εδώ και αιώνες στο λαϊκό και λόγιο πολιτισμό της νότιας Βαλκανικής. 

Οι νέοι μουσικοί που απαρτίζουν την ομάδα αυτή - φοιτητές και αυριανοί επαγγελματίες - μαζί με τους καθηγητές τους, «μουσικοτροπούν» και αυτοσχεδιάζουν με τη πλούσια φρασεολογία και την περίτεχνη αρχιτεκτονική των οικείων μουσικών μας παραδόσεων, προτείνοντας μία ερμηνεία που φιλοδοξεί να συγκεράσει την παλαιά με τη σύγχρονη μουσική πράξη της πόλης.
Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει μία μουσική παράσταση 30 λεπτών όπου και θα παρουσιαστούν σκοποί και συνθέσεις μέσα από τους οποίους αναδεικνύονται τα μουσικά όργανα που θα παρουσιαστούν.

Συμμετέχουν οι: Αγκιστριώτης Παντελής (πολίτικη λύρα), Aντωνιάδης Γιάννης (κλαρίνο), Αυγερινός Αντώνης (μπουζούκι), Βαλάση Λουκία (σαντούρι), Ζιγκερίδης Βασίλης (κανονάκι), Ζιγκερίδης Κώστας (μπαγιάν), Καμπουρίδου Στέλλα (καβάλι), Κόκκορης Αργύρης (τραγούδι, ούτι), Κρομμύδας Χρήστος (μπουζούκι), Κώττη Χαριτίνη (βιολί), Λαμπαδάκη Ναταλία (τραγούδι), Παπαστεριοπούλου Αλεξάνδρα (κρουστά), Ριζόπουλος Αλέξανδρος (κρουστά).

Καλλιτεχνική επιμέλεια, συντονισμός μουσικού συνόλου: Ατζακάς Θύμιος, Αχαλινωτόπουλος Μάνος, Σινόπουλος Σωκράτης, Τσικουρίδης Λευτέρης

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές μέσης εκπαίδευσης με έμφαση στους μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, των Ειδικών Σχολείων και των Ωδείων, και αποτελεί εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς των συναφών κλάδων.

Μουσικο-εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:
«Γνωρίζοντας τη Μουσική και τους Μουσικούς»

Συναυλίες Α’ Κύκλου
  • Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 18:00 - 20:00 Ομάδα Quilombo
  • Σάββατο 10 Μαρτίου στις 12:00 -14:00 Άννα Στερεοπούλου
  • Κυριακή 11 Μαρτίου στις 12:00 - 14:00 Κατερίνα Καναβάκη, Βασιλεία Ευσταθιάδου, Άι Μοτοχάσι
Αίθουσα: Θέατρο
Εισιτήρια: Είσοδος Ελεύθερη

Συναυλίες Β’ Κύκλου
  • Σάββατο 17 Μαρτίου στις 12:00 - 14:00 Αλέξανδρος Μούζας με το Ergon Ensemble και 20:00 – 22:00 Νίκος Κυπουργός και η Ορχήστρα Κυκλάδων
  • Κυριακή 18 Μαρτίου στις 12:00 -14:00 Νέοι Πάνες – Θύμιος Ατζακάς και Σωκράτης Σινόπουλος
Αίθουσα: Θέατρο
Εισιτήρια: Είσοδος Ελεύθερη


Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης - Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας 

Ο ρόλος του φωτογράφου σήμερα: Από τον φωτορεπόρτερ στον καλλιτέχνη

Talk Forward / Το ελculture στη Στέγη
20 Μαρτίου 2012 19:00 Χώρος πολλαπλών λειτουργιών
Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο
Talk Forward
Η φωτογραφία καταφέρνει κάτι «μαγικό»: συμπυκνώνει τον κόσμο των τεσσάρων διαστάσεων του χώρου και του χρόνου σε μόλις δύο διαστάσεις! Η αξία και η δύναμη μιας φωτογραφικής εικόνας είναι μεγάλες, γιατί είναι ακριβώς αυτή η συμπυκνωμένη πληροφορία που μεταφέρει και, κατ’ επέκταση, όλες οι πληροφορίες, όλων των φωτογραφιών που φτάνουν μπροστά στα μάτια μας και που καθορίζουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο, για τη ζωή μας! Σύμφωνα με τον Βίλεμ Φλούσερ, τον Τσέχο φιλόσοφο, δημοσιογράφο, θεωρητικό της επικοινωνίας, κριτικό της τέχνης και της τεχνολογίας, οι φωτογραφίες είναι αυτό που μεσολαβεί ανάμεσα στον αληθινό κόσμο και στους ανθρώπους, είναι ένα μέσο που έχουμε οι άνθρωποι για να κατανοούμε τον κόσμο.
Στη χώρα μας, η φωτογραφία αναγνωρίστηκε ως τέχνη πολύ πρόσφατα και σήμερα είναι πια «θεμιτό», «νόμιμο» να διοργανώνει κανείς εκθέσεις ή φεστιβάλ φωτογραφίας σε χώρους τέχνης. Παράλληλα, η φωτογραφική τέχνη διδάσκεται σε σεμινάρια, μπαίνει στο μικροσκόπιο των θεωρητικών αναλύσεων και έχει βρει τη θέση της μαζί με τις υπόλοιπες εικαστικές τέχνες. Τα νέα μέσα έχουν απογειώσει τις δυνατότητες των φωτογράφων και την ίδια στιγμή έχουν συμβάλει στην εξάπλωση της φωτογραφίας.
Από την άλλη, ένας φωτογράφος στη σύγχρονη Ελλάδα είναι ένας επαγγελματίας που παλεύει σε δύσκολες συνθήκες, ένας «ευέλικτος» εργαζόμενος που πρέπει να καταφέρνει να πουλάει τη δουλειά του, ενώ σχεδόν όλοι μπορούν να αισθανθούν λίγο έως πολύ «φωτογράφοι», ακόμα και αν αυτό που διαθέτουν δεν είναι παρά η κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου.
Όμως, ο φωτογράφος δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος που χειρίζεται μια φωτογραφική μηχανή. Τη στιγμή που φωτογραφίζει –για καλλιτεχνικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς λόγους– πρέπει να κατέχει γνώσεις τέχνης, πολιτικής, κοινωνίας, επιστήμης και να έχει διαμορφωμένη μια ευρύτερη θεώρηση της πραγματικότητας, αφού μια φωτογραφία είναι ταυτόχρονα και μια δική του ερμηνεία για τον κόσμο.
Σήμερα, μια νέα γενιά φωτογράφων έχει μπει δυναμικά στα πράγματα, δικτυώνεται και συνεργάζεται φέρνοντας τη φωτογραφία στο προσκήνιο μέσα από πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά πρότζεκτ και συνδέοντάς την τόσο με την επικαιρότητα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, όσο και με την τέχνη. Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος των φωτογράφων και πώς αλλάζει η φωτογραφία αλλά και το επάγγελμα του φωτογράφου στις μέρες μας;
Συντονισμός συζήτησης:
Ρενάτα Κωνσταντίνου
Καμίλο Νόλλας
Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.


ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
117 45 Αθήνα
τηλ.: 213 0 178000
e-mail: info@sgt.gr

«Ταμένη Τρίτη» της Ράνιας Βισβάρδη


Το Θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση» στις 21 Φεβρουαρίου διοργάνωσε μία «Ταμένη Τρίτη» αφιερωμένη στην Ράνια Βισβάρδη ραδιοφωνική παραγωγό του Γ΄ Προγράμματος. Συνεργάτες της από το ραδιοφωνικό στούντιο ξετύλιξαν μνήμες και έπλεξαν την ιστορική μουσική της διαδρομή. Ο Νότης Ναυρουδής που είχε και την κεντρική παρουσίαση της βραδιάς ανέφερε:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΝΙΑ ΒΙΣΒΑΡΔΗ
(του Νότη Μαυρουδή)
   Μου συμβαίνει πρώτη φορά να αναλαμβάνω την παρουσίαση μιας παραγωγού ραδιοφωνικών εκπομπών και ακριβώς γι αυτή την πρώτη φορά, δεν σας κρύβω πως έχω τρακ! Ίσως γιατί την γνωρίζω από κοντά και από παλιά, από το ίδιο μετερίζι των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, όταν κλεισμένη επί αμέτρητες ώρες στο δωματιάκι τού εργαστηρίου της, εκεί στον πρώτο όροφο του Γ προγράμματος, δούλευε αθόρυβα, επίμονα και ουσιαστικά, για να ηχογραφήσει και να παραδώσει τις μαγνητοταινίες της προς μετάδοση. Ήμουν επί χρόνια ακροατής της και παρακολουθούσα αυτό το ιδιότυπο …μυρμήγκι που δεν σήκωνε κεφάλι, τόσο που δεν γνώριζα (πριν γνωριστούμε) αν θεωρούσε «χαμένο χρόνο» το να ανταλλάξεις κουβέντες μαζί της…
   Έκανα λάθος όμως, γιατί όταν το αποφάσισα να της μιλήσω, με φιλοξένησε στο κελί της παραμερίζοντας δίσκους βινυλίου, cd, ακουστικά, χαρτιά, βιβλία, στυλό, μια μάζα από αντικείμενα, εργαλεία δουλειάς γύρω από ένα πικ απ και ένα σιντιπλέγιερ, με τα ηχεία πάντα σε ακατάλληλη θέση. Μου άρεσε αυτό «τοπίο», όπως μου αρέσουν όλες οι μυρωδιές που δηλώνουν εργασία. Μου θυμίζουν το εργαστήριο του τσαγκάρη πατέρα μου, με τα παπούτσια σκόρπια και τη μυρωδιά του δέρματος να είναι έντονη…
   Το εργαστήριο της Ράνιας δεν ήταν βέβαια το μοναδικό μέσα στο ραδιομέγαρο. Τέτοια κελιά υπήρχαν (και υπάρχουν), αφού από εκεί ξεκινούν οι καθημερινές εκπομπές των παραγωγών, αλλά εκεί, σε ‘κείνο το δωματιάκι, έβρισκα μια ιδιαιτερότητα, παρ’ όλο που ήταν στο πιο απόκοσμο σημείο, εγκλωβισμένο στην αυστηρότητα τής πιο ακαδημαϊκής πλευράς τού ραδιοφώνου και των studios των ορόφων τού κτηρίου, με τις ορχήστρες και τη χορωδία του Τρίτου. Εκεί όπου οι επισκέπτες είναι σπάνιοι και η όλη λειτουργία διέπεται από ιδιαίτερους κανόνες, τόσο ώστε ο καθένας να νιώθει το απόμακρο και το αυστηρό!
   Να υποθέσω πως έτσι θα έπρεπε να είναι τα εργαστήρια των μουσικών παραγωγών; όλων εκείνων που έχουν αφοσιωθεί στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας μουσικών ηχοχρωμάτων; σκέφτηκα πως μάλλον εκεί εστιάζεται το ενδιαφέρον, γιατί μια μουσική εκπομπή, όταν θέλει να είναι συνδεδεμένη με εποχές και με χαρακτηριστικά συνθετών, με όργανα εποχής και με ιδιαίτερες περιόδους παλαιότερων μουσικών σχολών, έχει ανάγκη μια διαφορετική επεξεργασία, αφού απαιτεί ιδιαίτερη σκέψη, αφοσίωση, συνδυασμό απόψεων και –κυρίως- απομόνωση, για να συγκεντρώσεις ιδέες, φαντασία και γνώσεις. Υπενθυμίζω πως όλος αυτός ο κόσμος αυτής της ραδιοφωνικής πλευράς, αποτείνεται σε απαιτητικούς-ακροατές. Γι αυτό και οι βαριές πόρτες των κελιών αυτών κλείνουν επί ώρες ερμητικά, …φυλακίζοντας τους παραγωγούς των εκπομπών!
   Η Ρ.Β. έζησε χιλιάδες ώρες της ζωής της μέσα σ’ αυτούς τους μικρούς ανήλιαγους χώρους. Αυτή την ιδιότυπη απομόνωση δεν την αντέχει ο καθένας. Μόνο όσοι αναζητούν την απομόνωση για εργασίες που έχουν ανάγκη τον στοχασμό και τέτοιοι είναι οι ποιητές, οι συγγραφείς, οι φιλόσοφοι, οι ζωγράφοι, οι μουσουργοί και οι μουσικοί παραγωγοί, όταν οι τελευταίοι αναζητούν μια δημιουργική σχέση με το ραδιόφωνο και η Ρ.Β. σε όλα τα χρόνια τής ραδιοφωνικής της δράσης δούλευε ως δημιουργός! Μήπως ακούγεται ως μεγαλοστομία να αναζητάω δημιουργική σχέση στη δουλειά ενός ραδιοφωνικού παραγωγού; σε εποχές που πλέον ο ίδιος ο πλουραλισμός των Μέσων, με την άγρια αγορά τού ανταγωνισμού και των μετρήσεων, ουσιαστικά παγιδεύει τα ραδιόφωνα παίζοντας τον ρόλο της Μήδειας…
   Ας μη γελιόμαστε. Οι μετρήσεις ακροαματικότητας των ραδιοφώνων σε έναν κόσμο που κακόμαθε πια σε ένα lifestyle περιβάλλον ακρόασης, με παραγωγούς που στην συντριπτική πλειοψηφία τους, αντί να επιμελούνται, απλώς διεκπεραιώνουν, ραδιοφωνικοί παραγωγοί σαν την Ρ.Β. με σχέση «χειροτεχνίας» απέναντι στο μουσικό υλικό, δεν βρίσκεις πλέον εύκολα, ίσως επειδή η ίδια η αγορά των Μέσων και η πολυποίκιλη έκπτωση αξιών και στόχων…εκπαίδευσε ακροατές με λιγότερες απαιτήσεις...
   Ίσως για τη Ρ.Β. έπαιξε ρόλο η καταγωγή, ο περιβάλλων χώρος όπου ζυμώθηκε, καθ’ ότι γόνος του ζακυνθινού αρχιμουσικού Διονυσίου Βισβάρδη (28/10/1910-23/3/1999) μουσουργού με έντονη δράση που διάθετε πλούσιο συνθετικό έργο, και η ενασχόλησή του με διευθύνσεις μπάντας και χορωδιών υπήρξε συχνότατη, καταναλώνοντας μια ολόκληρη ζωή! Συνάγω πως το οικογενειακό περιβάλλον συνέβαλλε, ώστε να παίξει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση τής κόρης τού Μαέστρου. Τα πρώτα μαθήματα μουσικής λοιπόν τα πήρε από τον πατέρα της και κατόπιν  σπούδασε στο Εθνικό και το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών ανώτερα  θεωρητικά και πιάνο. Είναι μια στέρεη βάση αυτά. Ένας ιδεολογικός-αισθητικός εξοπλισμός, που θα την οδηγήσει σε μονοπάτια παράπλευρα και παράλληλα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως μια μουσική υποδομή μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά μια ραδιοφωνική παραγωγό, αφού το αντικείμενο είναι εξ’ ορισμού μουσικό, ώστε να αποκτήσει την ικανότητα των μουσικών συνδυασμών, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να μπουν σε μια σειρά κομμάτια συμφωνικού ύφους ή μουσικής δωματίου ή και παλαιότερα, από το μπαρόκ, την Αναγέννηση, με επιλογές αξιόλογων σολίστ, μαέστρων κλπ. Να λαμβάνει υπ’ όψη τις τονικότητες, τα όργανα, τις τεχνοτροπίες, τις ενορχηστρώσεις, το ύφος, το ήθος, τη γεωγραφική προέλευση, τις ρυθμολογίες, τις δυναμικές, τις εναλλαγές του μουσικού τοπίου, το ιδιαίτερο κλίμα της ώρας μετάδοσης… Χίλιοι δυο παράγοντες που συνθέτουν μια καλοστημένη εκπομπή, ιδιαίτερα όταν είναι η συχνότητα του απαιτητικού Τρίτου προγράμματος, που διαθέτει όπως είπαμε, εξειδικευμένο ακροατήριο.
   Βρέθηκα αμέτρητες φορές ως ακροατής των εκπομπών της «Λύρας Μεσημεριού» και «Το Κοντσέρτο της Εβδομάδος» και ξέπλενα τα αφτιά μου από τον ανελέητο μουσικό βομβαρδισμό τών ραδιοφωνικών συχνοτήτων που φροντίζουν να βιάζουν καθημερινά τον ιδιωτικό μου χώρο. Όταν αναζητώ «λύτρωση», εκεί βρίσκω «καταφύγιο». Σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς που μου ανοίγουν τις πόρτες για έναν μουσικό κόσμο με ποιοτικά χαρακτηριστικά που νιώθω πως είναι και δικά μου…
   Με τη Ρ.Β. έχουμε πάντα μια στενή σχέση «εξ’ αποστάσεως»! Όσο και αντιφατικό να ακούγεται κάτι τέτοιο, νομίζω πως την γνωρίζω πολύ καλά, τόσο, ώστε όταν ανοίγω το ραδιόφωνό μου, θα αναγνωρίσω από τις επιλογές, το ύφος και τις εναλλαγές τών κομματιών, την υπογραφή της. Δεν είναι άνευ σημασίας αυτό, πιστέψτε με. Επειδή η ίδια είναι χειρώνακτας των εκπομπών της, συγκαταλέγεται στη στόφα εκείνη των ραδιοανθρώπων που στήριξαν τη σκέψη και τη λογική της στην παράδοση των παλαιότερων ραδιοφωνικών παραγωγών που προετοίμαζαν το υλικό τους, όπως το κέντημα που έχει ανάγκη τη λεπτομέρεια, την ενδελέχεια και τον σεβασμό σε ένα παγκόσμιο μουσικό υλικό από τη διεθνή δισκογραφία και τις ανταλλαγές ηχογραφήσεων από τις συνεργασίες της ΕΡΤ με άλλους διεθνείς μουσικούς οργανισμούς. Πάντα παρούσα με τη μειλίχια νεανική φωνή και τον λιτό λόγο, να παρουσιάζει μουσικά έργα και να κατατοπίζει τον ακροατή.
   Ένιωσα πολύ καλά στην πρόσκλησή της να μιλήσω σε μια τέτοια σύναξη, τιμώντας μια τέτοια persona τού ραδιοφώνου. Η Β. είναι από εκείνους που τους ονομάζουμε …αφανείς ήρωες! Όλους όσοι με τις δικές τους δυνάμεις, μακριά από τη δημοσιότητα, ταπεινά και δίχως κρυφά οφέλη, επιμένουν σε έναν μουσικό πολιτισμό που θεωρητικά απευθύνεται σε ένα καλλιεργημένο κοινό, ενώ στην πραγματικότητα η συχνότητα του Τρίτου προγράμματος δεν είναι ασφαλώς η πρώτη επιλογή.
Οι παραγωγοί μουσικών εκπομπών σαν τη ΡΒ, θα παραμένουν στα πίσω δωμάτια της κοινωνίας, ως μια συνείδηση που επί δεκαετίες στέλνουν αμέτρητες ώρες μηνυμάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζω πως η μάζα αναζητάει άλλα μουσικά σήματα και όχι την ανάπτυξη τής λόγιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας μουσικής κουλτούρας… Όμως, όλοι αυτοί οι αφιερωμένοι παραγωγοί επί δεκαετίες αφανείς, είναι κοινό μυστικό πως έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο οικοδόμημα των ραδιοφωνικών ακροάσεων.
  Λίγο είναι αυτό;
 Νότης Μαυρουδής
(21/2/2012)  
(Διαβάστηκε στο Θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση» στις 21/2/2012 στην τιμητική εκδήλωση για την παραγωγό εκπομπών Ράνια Βισβάρδη)

► 1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου


Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η νεοσύστατη εταιρεία παραγωγής Art & Media Factory συνδιοργανώνουν την 1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου στην Αθήνα από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου 2012. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα και το Κέντρο Κινηματογράφου της Σερβίας. Στο αφιέρωμα συνεργάζονται επίσης οι εταιρείες διανομής AMA Films, Σπέντζος, New Star και Seven Films.

Η πρεμιέρα του αφιερώματος θα γίνει την Πέμπτη 8 Μαρτίου. Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αφιέρωμα εστιάζει στην σερβική κινηματογραφική παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με τους σημαντικότερους Σέρβους δημιουργούς τόσο της παλαιότερης, όσο και της νεότερης γενιάς. Η προσέγγιση των δύο αδελφών λαών, η σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στον τομέα της κινηματογραφικής συμπαραγωγής αποτελούν επίσης ζητούμενα της διοργάνωσης αυτής.

Στο πνεύμα αυτό θα παρευρεθεί στην Αθήνα ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας Ντάρκο Μπάιτς, ο οποίος αναφέρει σχετικά με το αφιέρωμα: «Ο κινηματογράφος έχει απομείνει ως η τελευταία όαση ελεύθερης σκέψης στην αρένα της παγκοσμιοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Γι’ αυτό μας ενθαρρύνει η δημιουργία ταινιών τόσο με τα κλασικά όσο και τα σύγχρονα μέσα, οι οποίες μέσα από  την ποιότητα, την  αυτοκριτική και τις γενναίες καλλιτεχνικές λύσεις που προτείνουν, αντιτίθενται στην υβριδική βιομηχανοποιημένη ταινία και την ομοιογενή σκέψη που πλασάρουν τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είμαι σίγουρος ότι η επιτυχία αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης θα συνεισφέρει θετικά στη συνεργασία των δυο επιτυχημένων κινηματογραφικά ευρωπαϊκών χωρών».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν 12 ταινίες μυθοπλασίας που σημάδεψαν τη νέα αυτή περίοδο της σερβικής ιστορίας, από τις οποίες οι 10 προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, διέγραψαν σημαντική πορεία στα διεθνή φεστιβάλ κι έλαβαν πολλές διακρίσεις, σηματοδοτώντας την ανοδική πορεία του σύγχρονου σερβικού κινηματογράφου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ταινίες όπως τα Μοντεβιδέο, η γεύση ενός ονείρου (Montevideo, bog te video, Dragan Bjelogrlić, 2010) που έκοψε πάνω από 520.000 εισιτήρια στη Σερβία κι αποτέλεσε τη φετινή υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Όσκαρ, και Τίλβα Ρος (Tilva R, Nikola Ležaić, 2010), που απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.
Θα προβληθούν επίσης δύο ντοκιμαντέρ, το πολυβραβευμένο Σίνεμα Κομουνίστο (Sinemakomunisto, Mila Turajlic, 2010) και το O Gringo (Darko Bajic, 2011) που συμμετέχει φέτος και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Κορυφαίοι σκηνοθέτες της Σερβίας όπως οι Μίλος Ραντιβόγιεβιτς  (1939), Σερτζάν  Καράνοβιτς (1945), Γκόραν Μάρκοβιτς (1946), Γκόραν Πασκάλιεβιτς (1947), Ντάρκο Μπάιτς (1955) συνομιλούν με τη νεότερη γενιά Σέρβων σκηνοθετών μεταξύ των οποίων οι Σερτζάν  Ντραγκόγιεβιτς (1963), Ντράγκαν Μπιελόγκρλιτς (1963), Όλεγκ Νόβκοβιτς (1968), Σερτζάν Γκολούμποβιτς (1972), Βλαντιμίρ Πέρισιτς (1976), Στεφάν Αρσένεβιτς (1977), Μίλα Τουράιλιτς  (1979), Στέφαν Φιλίποβιτς (1981), Νικόλα Λέζαϊτς (1981), Ντάρκο Λουνγκούλοφ. Σκηνοθέτες και ηθοποιοί των ταινιών θα παρευρεθούν στην Αθήνα για να προλογίσουν τις ταινίες τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

Θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:
Η παγίδα (Klopka, Srdan Golubović, 2007)
Αγάπη και άλλα εγκλήματα (Ljubav i drugi zločini, Stefan Arsenijević, 2008)
Η περιοδεία (Τurneja, Goran Marković, 2008)
Συνηθισμένοι άνθρωποι (Ordinary People, Vladimir Perišić, 2009)
Εδώ κι εκεί (Tamo I ovde, Darko Lungulov, 2009)
Ο Αγ. Γεώργιος πυροβολεί τον δράκο (Sveti Georgije ubiva aždahu, Srdjan Dragojević, 2009)
Besa (Srdjan Karanovic, 2009)
Ταξίδια του μέλιτος (Honeymoons, Goran Paskaljević, 2009)
Λευκός, Λευκός Κόσμος (Beli Beli Svet, Oleg Novković, 2010)
Μοντεβιδέο, η γεύση ενός ονείρου (Montevideo, bog te video, Dragan Bjelogrlić, 2010)
Το ξύρισμα (Sišanje, Stevan Filipović, 2010)
Tilva Roš (Tilva Roš, Nikola Ležaić, 2010)

Και τα ντοκιμαντέρ:
Σίνεμα Κομουνίστο (Sinemakomunisto, Mila Turajlic, 2010)
O Gringo (Darko Bajic, 2011)

Το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί επίσης από μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα εστιάσει στις δυνατότητες συμπαραγωγών μεταξύ των δύο χωρών.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο αναλυτικό δελτίο τύπου με στοιχεία για τις ταινίες και τους σκηνοθέτες, το πρόγραμμα προβολών, τους χορηγούς της εκδήλωσης και τα ονόματα των προσκεκλημένων σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για συνεντεύξεις.

Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στην διεύθυνση: http://www.sendspace.com/folder/90nwq8
Παρακάτω θα βρείτε τα τρέιλερ των ταινιών:
Sveti Georgije ubiva aždahu: http://www.youtube.com/watch?v=wwd6kwmN3fQ
O Gringo: http://www.petkovic10.com/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Νότης Μαυρουδής - Στου χρόνου τις καταπακτές - Παραστάσεις


Ο Νότης Μαυρουδής στο Half Note, τις Δευτέρες του Μαρτίου και του Απριλίου, με αφορμή το νέο του δίσκο μας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι «στου χρόνου τις καταπακτές»! Θα απολαύσουμε τραγούδια του συνθέτη από διαφορετικές εποχές, με οδηγό τις κιθάρες, με χρώματα, ψιθύρους και σκιρτήματα  και με συνοδοιπόρους αγαπημένους ερμηνευτές. Αναζητώντας την επικοινωνία μέσα από τραγούδια που σημάδεψαν διαχρονικά την κοινή μας ευαισθησία... μέσα στις καταπακτές του χρόνου!

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα  5, 12, 19, 26 Μαρτίου & 2, 9, 23, 30 Aπριλίου στις 21:30

05/03: Γιώτα Νέγκα, 12/03: Μπάμπης Τσέρτος, 19/03: Αναστασία Μουτσάτσου,
26/03: Ηρακλής Βαβάτσικας-Μόρφω Τσαϊρέλη, 02/04 Μανώλης Μητσιάς,
09/04 Μίλτος Πασχαλίδης, 23/04 Ελένη Βιτάλη, 30/04 Διονύσης Τσακνής

Νότης Μαυρουδής: κιθάρα
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: τραγούδι
Σοφία Ανδριανού: τραγούδι
Γιώργος Τοσικιάν: κιθάρα
Μάνος Αβαράκης: φυσαρμόνικες-πνευστά


HALF NOTE JAZZ CLUB
Τριβωνιανού 17, Μετς
Τηλ. κρατήσεων: 210 9213310
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ (χωρίς ποτό): τραπέζι: 20€ , Bar/ εξώστης: 15€
Φοιτητικό (Bar/ εξώστης): 10€

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

MASTER CLASSES Λυρικού Τραγουδιού

 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

5-9 Μαρτίου 2012
 Δωρεάν μαθήματα MASTER CLASSES γαλλικού και ιταλικού ρεπερτορίου θα προσφέρει η διεθνούς φήμης υψίφωνος κυρία Ζανέτ Πηλού στους υποψήφιους του φετινού Διαγωνισμού «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας», που προκήρυξε το Σωματείο για την απονομή μίας υποτροφίας στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη.

Τα μαθήματα θα φιλοξενηθούν στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης των Φίλων της Μουσικής, που προσφέρουν την οργανωτική στήριξη του σεμιναρίου, από Δευτέρα 5 έως και Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012, ώρες 11:00 έως 15:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητος, που θα διανέμονται κάθε μέρα από τις 10:00 στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Chinatown - Vassilikos



τραγούδι: Vassilikos
στίχοι και μουσική: Αντώνης Σουσάμογλου

«Ριχάρδος ο Τρίτος - Μόνο της φήμης το πρόσκαιρο κενό»


Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια – Τηλ. 210 - 6453330

«Ριχάρδος ο Τρίτος - 
Μόνο της φήμης το πρόσκαιρο κενό»
(Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Ριχάρδος ο Τρίτος)


Έναρξη : Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

    Στο Studio Μαυρομιχάλη θα παρουσιάζεται, από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, το έργο «Ριχάρδος ο Τρίτος- Μόνο της φήμης το πρόσκαιρο κενό», μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Ριχάρδος ο Τρίτος», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Ο Ριχάρδος ο Τρίτος, σύμφωνα με το έργο του Σαίξπηρ, είναι ένα διεστραμμένο, κακόμορφο τέρας, που σκότωσε όποιον βρέθηκε μπροστά του, για να ανέβει στον θρόνο της Αγγλίας.
Οι μέχρι τώρα ιστορικές έρευνες, αντίθετα, παρουσιάζουν έναν Ριχάρδο, που δεν έχει κάνει πολλούς από τους φόνους που του «χρεώνει» ο Σαίξπηρ και τόσο φιλόδοξο, όσο και οι άλλοι γύρω του.
Στη παράσταση «Ριχάρδος ο Τρίτος – Μόνο της φήμης το πρόσκαιρο κενό», ιστορικά στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν την αφήγηση του Σαίξπηρ και η ποιητική φλέβα του Δημιουργού, έρχεται να φωτίσει σκοτεινά σημεία της πραγματικής ιστορίας.

Μέσα από την εξιστόρηση της  ανέλιξης του Ριχάρδου στο ύπατο αξίωμα της πολιτικής ιεραρχίας και την εντυπωσιακή του πτώση, οι έξι ηθοποιοί της παράστασης βρίσκουν αφορμή να μιλήσουν για το σήμερα, για τους μηχανισμούς που ανεβάζουν και κατεβάζουν πρόσωπα και κυβερνήσεις, για τις «υποχωρήσεις», τους «συμβιβασμούς» και την «μετάλλαξη» όλων αυτών που εμπλέκονται σε αυτούς τους μηχανισμούς και τέλος, για την επίδραση αυτού του αδηφάγου, δυσνόητου και σκοτεινού τέρατος, της εξουσίας,  στην προσωπική ζωή του καθενός μας.
Πρόκειται για μια προσπάθεια «συνομιλίας» της ιστορίας του Ριχάρδου του Τρίτου με το σήμερα. Με άμεσο και ευθύ τρόπο, η παράσταση, επιχειρεί να αναδείξει τους μηχανισμούς που επηρεάζουν πλέον τις ζωές όλων μας.
Σε μια εποχή, όπου η καθημερινή μας ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη πολιτική, όπου πλέον η πολιτική δεν είναι κάτι αφηρημένο που αφορά μια μικρή μειοψηφία, αλλά είναι κάτι που το νοιώθουμε στο πετσί μας, που επηρεάζει άμεσα και καθολικά τη ζωή μας, ο Σαίξπηρ έχει κάτι να μας πει.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Βίττης
Φωτισμοί - Βίντεο: Στέφανος Κοπανάκης
Δραματολόγοι παράστασης : Μελίνα Πλαστή,  Ξένια Γεωργοπούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης, Κωσταντής Μιζάρας, Νίκος Νίκας, Θεοδώρα Ντούσκα.



Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Email: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com



ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :                                                                       Παρασκευή :    21:00                                                                                              Σάββατο :        21:00                                                                                              Κυριακή :        20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :                                                                                                Γενική Είσοδος : 18€                                                                                                                          Παρασκευή Γενική Είσοδος  : 12 €  
Φοιτητικό – νεανικό – άνω των 65 : 14 €
Ανέργων (με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας) : 10 €
Οικογενειακό κάθε Κυριακή : 12 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 110 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ
Π.Π.Γερμανού 1, Χαλάνδρι – 15233
Τηλ. 2106848119, Email : neoslogos@gmail.com
Studio Μαυρομιχάλη 
Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330
Web. www.neoslogos.gr   Υπεύθυνος : Φώτης Μακρής, τηλ. 6972556344




«ΑΝΔΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΟΞΥΜΩΡΟ;» του ROBERT DUBAC

CORONET
Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι
τηλέφωνα : 210 – 7012123 και 210 – 7012511
www.coronet.gr

Προγραμματισμένη πρεμιέρα:  Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Το θέατρο CORONET και η BILL FRANZBLAU MEDIA INC. παρουσιάζουν, παράλληλα με τον «Caveman», για τη χειμερινή περίοδο 2011-2012 το έργο του Robert Dubac «ΑΝΔΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΟΞΥΜΩΡΟ;» σε διασκευή και σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο θέατρο CORONET.
«Ξεκαρδιστικό» είναι η μόνη λέξη για να περιγράψεις το έργο «ΑΝΔΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΟΞΥΜΩΡΟ;». Επί ενενήντα λεπτά θα γελάτε ασταμάτητα καθώς ο  Γεράσιμος Σκιαδαρέσης κάνει φύλλο και φτερό το μυαλό του για να βρει απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα, «Τι θέλουν οι γυναίκες;».
Ο Robert Dubac έχει δημιουργήσει μία ξεκαρδιστική παράσταση, που την έχουν χειροκροτήσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο θεατές σ’ ολόκληρο τον κόσμο από τις Η.Π.Α. μέχρι τη Σουηδία και από την Ελβετία μέχρι τη Νότια Αφρική.
Η «ΑΝΔΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΟΞΥΜΩΡΟ;» παίζεται με έναν ηθοποιό, που υποδύεται πολλούς χαρακτήρες. Η παράσταση πραγματεύεται το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με ακρίβεια και ευστροφία. Με ένα ανασήκωμα των ώμων ή με ένα λύγισμα του κεφαλιού, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μεταμορφώνεται σε πέντε διαφορετικές προσωπικότητες – κάθε μία από τις οποίες δίνει τη δική της άστοχη συμβουλή για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.
Με ενθουσιώδη υποδοχή στο εξωτερικό τόσο από κριτικούς όσο και από το κοινό, η παράσταση «ΑΝΔΡΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΟΞΥΜΩΡΟ;» είναι κάτι σπάνιο: ένας έξυπνος συνδυασμός θεατρικής παράστασης και stand-up comedy, που είναι ταυτόχρονα ξεκαρδιστικά αστεία, προκλητική και διορατική.

Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Μάνος βρήκε επιτέλους την γυναίκα της ζωής του, τη Στέλλα, και αποφάσισε να δεσμευτεί.
Παραμονές των αρραβώνων τους, όμως, κάτι συμβαίνει και η Στέλλα τον εγκαταλείπει. Τι συνέβη; Γιατί τον εγκατέλειψε;
Όταν έφευγε την ρώτησε:
- Δεν καταλαβαίνω Στέλλα, έχω μπερδευτεί. Τι ακριβώς θέλεις;
- Μάνο, θέλω αυτό που θέλει κάθε γυναίκα. Είναι απλό. Βρες το μόνος σου.
Από εκείνη τη στιγμή αυτό προσπαθεί να βρει ο ήρωας της παράστασης! Τι θέλουν οι γυναίκες. Όμως η ανδρική νοημοσύνη του δεν τον βοηθάει...


ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ :

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ
Σκληροπυρηνικός καραβανάς. Αν και απόστρατος, εξακολουθεί να δίνει μάχες στον πόλεμο των δύο φύλλων. Μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει καμία. Πιστεύει ότι οι γυναίκες θέλουν ειλικρίνεια. Όχι όμως υπερβολική ειλικρίνεια. Μπορείς να πεις σε μια γυναίκα, «αγάπη μου απόψε θα αργήσω», δε χρειάζεται να της πεις και το λόγο που θα αργήσεις.

ΖΑΝ ΜΙΣΕΛ
Αιώνιος φοιτητής. Σπουδάζει φιλοσοφία στο Παρίσι, αλλά έχει φάει κόλλημα με την Ελλάδα και τα καλοκαίρια «τη βγάζει» στο νησί.
Παραμυθιάζει τις γυναίκες με βαριά κουλτούρα. Στη θεωρία τα πάει καλά, στην πράξη όμως τα βρίσκει μπαστούνια. Ευτυχώς είναι κουλ τύπος και έτοιμος ανά πάσα στιγμή να παραμυθιάσει την επόμενη.

ΤΖΙΜΗΣ  «Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ»
Καψούρης με την ταχύτητα και το θηλυκό γένος. Ξέρει ότι τα καλά παιδιά δεν έχουν τύχη με τις γυναίκες. Έχει προσωπική εμπειρία. Κι αυτός καλό παιδί ήτανε, αλλά έφαγε απόρριψη. Όμως έπαθε κι έμαθε. Τώρα αφοσιώνεται με πάθος στις γυναίκες, αλλά τις εγκαταλείπει πρώτος.
Τις απορρίπτει πριν τον απορρίψουν.

Ο ΚΥΡΙΟΣ «ΠΡΥΤΑΝΗΣ»
Είναι 123 ετών συνταξιούχος εργένης. Υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι όπως τα ψάρια. Για να τσιμπήσουν χρειάζονται το κατάλληλο δόλωμα.
Έχει εφεύρει τα δικά του δολώματα. Το «ψάρεμα» το έχει εξελίξει σε επιστήμη. Είναι «Πρύτανης» στα δολώματα.  Η θεωρία του είναι: Περιμένω άρα υπάρχω. Αυτός περιμένει τη τέλεια γυναίκα. Ακόμα δεν την έχει βρει, αλλά δεν απελπίζεται έχει καιρό.

ΣΙΦΗΣ  «Ο ΑΓΚΑΛΙΤΣΑΣ»
Ναυαγοσώστης, ξεναγός, γκαρσόνι και τώρα ταξιτζής. Πιστεύει ότι αυτό που θέλουν οι γυναίκες είναι ευαισθησία. Να τους λες «Σ’ αγαπάω». Ξέρει ότι για τους άντρες είναι δύσκολο. Αλλά όσο πιο πολύ το λες, τόσο πιο εύκολο γίνεται. Επιπλέον δεν κοστίζει. Για αυτό τις αγαπάει όλες.

Ο Μάνος όμως εξακολουθεί να είναι μπερδεμένος. Οι επιρροές που έχει δεχθεί δεν τον βοηθάνε και πολύ. Απλώς του μεγαλώνουν την σύγχυση.
-Θα μπορέσει τελικά να κάνει την υπέρβαση;
-Να ανακαλύψει τι θέλουν οι γυναίκες;
Η απάντηση το Νοέμβριο στο CORONET.


ΠΑΙΖΕΙ ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνικά – Κοστούμια : Αθηνά Πουρέα
Μουσική : Πάνος Φορτούνας
Φωτισμοί : Peter Arnessen
Video – Animation : Αντώνης Ντούσιας
Βοηθός Σκηνοθέτη : Βανέσσα Πάνου
Παραγωγή : Coronet Theatre & Bill Franzblau Productions


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή : 21:15
Σάββατο : 18:15
Κυριακή : 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική είσοδος : 20 ευρώ
Φοιτητικό : 15 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 2 ώρες με το διάλειμμα

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
E-mail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com


Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο ROBERT DUBAC επί δεκαετίες έχει συνδυάσει την καριέρα του ηθοποιού, του κωμικού και του συγγραφέα. Ως ηθοποιός συμμετείχε στις κινηματογραφικές ταινίες After the Game, Cold Ground, Sketch Artist, Innocent Obsession και The Rookie.  Οι τηλεοπτικοί του ρόλοι περιλαμβάνουν τη σαπουνόπερα του ABC Loving και τις σειρές Growing Pains, Life Goes On, Jack and Mike και Diff’rent Strokes. Ωστόσο, όπως προσέξατε, εδώ και αρκετό καιρό έχει επιλέξει το θέατρο. Πέρα από το έργο THE MALE INTELLECT: AN OXYMORON? έχει γράψει δύο ακόμη έργα για έναν ηθοποιό, το FREE RANGE THINKING και το SEX, POLITICS AND OTHER HEADACHES. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνει ένα τέταρτο έργο με τον τίτλο STAND-UP JESUS καθώς και ένα CD με τον τίτλο PISS AND MOAN.  Με άλλα λόγια μπορείτε να περιμένετε πολλά ακόμη. Εφ' όσον συνεχίσετε να πηγαίνετε στο θέατρο.

Λίγα λόγια για το συμπαραγωγό:
Ο WILLIAM I. FRANZBLAU έλαβε το 2003 το TONY AWARD για Καλύτερο Θεατρικό Έργο για την παραγωγή του Say Goodnight Gracie στο Broadway με πρωταγωνιστή τον Frank Gorshin.  Ο Franzblau υπήρξε ιδρυτής και Διευθυντής Λειτουργιών της Interfilm, Inc., του πρώτου διαδραστικού κινηματογραφικού στούντιο στον κόσμο.  Το 1993 ο Franzblau ανέπτυξε και ανέλαβε την παραγωγή του “CBS LIVE”, μιας off-Broadway παρουσίασης πολυμέσων με τηλεοπτικά προγράμματα του CBS. Το 1991 και 1992 ανέλαβε την παραγωγή δύο επιτυχημένων παραγωγών του Teenage Mutant Ninja Turtles (Χελωνονιντζάκια) καθώς και την παραγωγή των σχετικών δίσκων και βίντεο. Ο  Franzblau ήταν επίσης ο Παραγωγός του Τσίρκου της Μόσχας στο Broadway και σε όλη το Βόρεια Αμερική. Επιπλέον υπήρξε ο παραγωγός της τεράστιας επιτυχίας του Broadway, Beatlemania.  Είναι επίσης ο Παραγωγός μίας από τις μεγαλύτερες off-Broadway επιτυχίες, του JEWTOPIA. Ο Franzblau είναι απόφοιτος του Rutgers College και ζει με την οικογένειά του στο New Jersey.   Ιστοχώρος: www.maleintellect.com, www.robertdubac.com

«BEDTIME STORIES 2.0» του Γιώργου Ηλιόπουλου

ALTERA PARS
Μεγ. Αλεξάνδου 123, Γκάζι
Τηλέφωνο : 210-3410011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 22:00 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 21:15

Η θεατρική εταιρία ΔΙΑΣ θα παρουσιάζει από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Altera Pars τη νέα μαύρη κωμωδία του Γιώργου Ηλιόπουλου, «BEDTIME STORIES 2.0», μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία που είχε το «BEDTIME STORIES», την περσινή χρονιά.
Κείμενο σκληρό, προκλητικό, βίαια ποιητικό, με γλώσσα κοφτερή και σοκαριστική και ταυτόχρονα τρυφερή και αληθινή, με κυνικό και αφοπλιστικό χιούμορ.
Το «BEDTIME STORIES 2.0» αποτελείται από έντεκα «διαλογικούς» μονολόγους, που κεντρικό άξονα έχουν το σεξ. Το σεξ σαν πληγή, σαν απόλαυση, σαν ενοχή, σαν τραύμα σαν απωθημένο και σαν ανεκπλήρωτο. Όλοι οι ήρωες με αφετηρία αυτό ξεκινούν να μιλήσουν, να αποκαλύψουν, να εκθέσουν και να ερμηνεύσουν τη ζωή τους. Άτομα καθημερινά, άνθρωποι της διπλανής πόρτας – που όλοι τους ξέρουμε – εξομολογούνται σε 1Ο  πρόσωπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «BEDTIME STORIES» ανέβηκε στο Λονδίνο από το T.L. Company στα θέατρα Plesance και KING΄S HEAD, σε μετάφραση της Martina Reynold, ενώ η ίδια παράσταση πήρε μέρος στα Φεστιβάλ του Εδιμβουργου, του Δουβλίνου και της Πραγας, κερδίζοντας πολύ καλές κριτικές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία - Σκηνικά: Γιώργος Ηλιόπουλος
Βεστιάριο : Τζίνα Περιμένη
Βοηθός Σκηνοθέτη : Κωνσταντίνα Καραΐσκου
Παραγωγή /επιμέλεια παράστασης θεατρική εταιρία ΔΙΑΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ : 
Αλίκη Βουτζουράκη, Γιώργος Γεροντιδάκης, Κατερίνα Γιώτη, Μιχάλης Δελής, Ζαχαρούλα Θεοδοσίου, Άγγελος Θεοφίλου, Κωνσταντίνα Καραϊσκου, Δημήτρης Μαγκλάρας, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Ελένη Νασοπούλου, Μαρία Φράγκου




ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη : 21:15
Πέμπτη : 21:15

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ : 15 ευρώ
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Email: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

«Φτωχοί και Άγιοι» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Θέατρο Βασιλάκου
Β’ Σκηνη
Πλαταιών & Προφ. Δανιήλ 3
Τηλ. 210-3470707
Πέντε δραματοποιημένα διηγήματα: Το Χριστόψωμο, Η Σταχομαζώχτρα, Η Ντελησυφέρω, Ο Αμερικάνος, Ο Πολιτισμός εις το χωρίον
ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ

Ο λόγος του Παπαδιαμάντη παρουσιάζεται περισσότερο επίκαιρος από ποτέ, στην παράσταση «ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟΙ» με την ενδιαφέρουσα σκηνοθετική προσέγγιση της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στη Β’ σκηνή  του θεάτρου Βασιλάκου.
Η παράσταση είναι μια σύνθεση από πέντε δραματοποιημένα διηγήματα  ''Το Χριστόψωμο'', ''Η Σταχομαζώχτρα'', ''Η  Ντελησυφέρω'', ''Ο Αμερικάνος'' και ''Ο Πολιτισμός είς το χωρίον'' από τους Αντώνη και Κωνσταντίνο Κούφαλη, τα οποία αν και έχουν γραφτεί ενάμιση αιώνα πριν ξαφνιάζουν και σοκάρουν με τα κοινά τους χαρακτηριστικά με την Ελλάδα του σήμερα.
Η απήχηση που έχει στο κοινό είναι μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο η παράσταση «ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟΙ» παρατείνεται και συνεχίζει το θεατρικό της ταξίδι στις ψυχές  των θεατών, μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στη Β’ Σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου.

Έργο δυνατό, ψυχογραφικό, με έκδηλες τις κοινωνικές αναφορές και τις επικρατούσες αντιλήψεις, που ελάχιστα μοιάζουν να διαφοροποιούνται στις μέρες μας, η κατάδειξη ενός κοινωνικού συστήματος που αφήνει τον απλό, καθημερινό άνθρωπο έρμαιο στην τύχη του, η χειροπιαστή φτώχια με όλα τα συμπαρομαρτούντα της, η αδικία, η μέθη, η χαρτοπαιξία, η τοκογλυφία,  ακόμη και ο φόνος, αλλά και η εγκαρτέρηση, ο αγώνας, η ελπίδα, ότι αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα, είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από τον κόσμο του Παπαδιαμάντη, που ζωντανεύει στην Β’  σκηνή του ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μμ., ένας κόσμος απίστευτα πονεμένος γι' αυτό και τόσο αληθινός και σημερινός.
Ένας κόσμος που πάσχει απλώς και μόνο επειδή ζει.



Με τη νέα αυτή παράταση η  Μαρία Τσιμά αντικαθιστά τη Νεκταρία Γιαννουδάκη.
Τους πολλούς ρόλους ερμηνεύουν οι :
Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Μαρία Τσιμά
Λεωνίδας Χρυσομάλης
 Θεόδωρος Θεοδωρίδης
 Ηλίας Γκογιάννος
 Εύη Μητσοπούλου


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Διασκευή για το θέατρο: Αντώνης και Κων/νος Κούφαλης
Σκηνικά: Γκάι Στεφάνου
Κοστούμια: Τατιάνα Σουχοκούρωφ
Φωτισμοί: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Μουσική-Sound design: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θοδωρής Ντουρντουρέκας

ΠΑΡΑΓΩΓΗ :  methexis (e-mail : methexis2010@yahoo.com)


ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ :
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Δευτέρα : 21:15
Τρίτη : 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό : 17  €
Φοιτητικό : 13 € 
Ομαδικό : 10  €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 85 Λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις :
210-34.70.707 - 210- 53.25.563 -   6977063881

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης                                                  
Email : kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

«M. BUTTERFLY» του DAVID HENRY HWANG


 ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
(Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 8)
τηλ. 210 8252242
Στο θέατρο Προσκήνιο θα παρουσιαστεί από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου το έργο του David Henry Hwang «M. BUTTERFLY», από τη θεατρική Ομάδα ΝΑ.ΜΑ.ΣΤΕ., σε μετάφραση Μαριλένας Παναγιωτοπούλου και σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου.
Το αρχέγονο υπαρξιακό θέμα της βαθειάς αληθινής αγάπης έρχεται να αντιμετωπισθεί μέσα από τα μάτια των ηρώων του Hwang  χρησιμοποιώντας ένα αληθινό γεγονός που συντάραξε τον κόσμο το 1986.
Το «Μ. Μπάτερφλαϊ» του Ντέιβιντ Χουάνγκ βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Γάλλου διπλωμάτη Bernard Boursicot. Ο διπλωμάτης (Boursicot) κατηγορήθηκε ότι παρέδιδε απόρρητες πληροφορίες στην Κίνα, διατηρώντας  ερωτική σχέση με ντίβα της Κινέζικης όπερας (Shi Pei Pu) επί είκοσι ολόκληρα χρόνια ερωτικού δεσμού. Η απίστευτη ιστορία του Boursicot, αλλά και η γνωστή όπερα του Πουτσίνι, «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ», αποτέλεσαν την έμπνευση του Ντέιβιντ Χουάνγκ και δημιούργησαν το θεατρικό έργο.
Μια αληθινή ιστορία αγάπης, διαφορετική, όπου ο θύτης και το θύμα μπερδεύονται, αλλάζουν ταυτότητες και αναζητούν την απόλυτη αγάπη. Δύο διαφορετικές κουλτούρες,  δυο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται, μέσα από αυτή την ιδιαίτερη αυτή ιστορία. Το έργο «M. BUTTERFLY» του David Henry Hwang έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο και έχει χαρίσει βραβείο Tony στο συγγραφέα. Έκανε πρεμιέρα στο Broadway με τον Antony Hopkins και προσφέρεται για δυνατές ερμηνείες.
Η ιστορία αυτή είναι ουσιαστικά μια υπόθεση αυταπάτης, όπου στο πρόσωπο της Μπάτερφλαϊ ο Γάλλος διπλωμάτης προβάλλει τις δικές του εμμονές. Είναι τόσο ερωτευμένος με την ιδέα της Αιώνιας Γυναίκας, που επιλέγει να αγνοεί οτιδήποτε έρχεται να αντικρούσει το γεγονός αυτό.

ΣΥΝΤΕΝΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος
Σκηνικά- Κοστούμια: Δέσποινα Βολίβη
Μακιγιάζ: Βαγγέλης Θώβος
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Μουσική Επιμέλεια: Μαρτίν Κριθαρά
Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη


ΠΑΙΖΟΥΝ:
Δημήτρης Γιώτης, Γιώργος Κροντήρης, Γιάννης Δρίτσας, Ειρήνη Χρηστίδη, Αθηνά Αλεξοπούλου, Ινώ Στεφανή


Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Email: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com


ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Δευτέρα:        21.15
Τρίτη:        21.15


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος:        18 ευρώ
Φοιτητικό:            14 ευρώ

Μουσικά Δρώμενα Μαρτίου @BAUMSTRASSE/ ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

«Τρεις Αδελφές» * Θέατρο «Άρτι»


Η Αθηναϊκή Μυθοποιία παρουσιάζει το έργο του Α. Π. Τσέχωφ «Τρεις Αδελφές» σε μια παράσταση του Ευδόκιμου Τσολακίδη, στο Θέατρο «Άρτι» από τις 12 Μαρτίου μέχρι τις 10 Απριλίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ.

Τρεις άντρες ηθοποιοί προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια εποχή παρακμής, απόγνωσης, αγανάκτησης και ξεπεσμού.
Η έλλειψή επικοινωνίας αντισταθμίζεται με χιούμορ και η έλλειψή αξιών με την προβολή μιας μελλοντικής υπόσχεσης για μια καλύτερη ζωή.

Ελεύθερη απόδοση - Σκηνοθεσία: Ευδόκιμος Τσολακίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελισάβετ Κανάκη
Σκηνικά - Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Κίνηση - Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Μουσική επιμέλεια: Ευδόκιμος Τσολακίδης - Νικόλας Μαρμαράς
Παραγωγή: Αθηναϊκή Μυθοποιία

Παίζουν οι: Βασίλης Ζαϊφίδης, Πέτρος Ιωάννου, Νικόλας Μαρμαράς

Έναρξη παραστάσεων: Δευτέρα 12 Μαρτίου
Τελευταία παράσταση: Τρίτη 10 Απριλίου
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 64 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό 10 ευρώ

Θέατρο "Άρτι"
Ηπείρου 41 (και Αχαρνών)
τηλ.  210 8834002
         211 8505650

Για 10 μόνο παραστάσεις.


The Sky up Above- Θέατρο Αλκμήνη


...είχες γράψει στο ημερολόγιο σου: «Χτες πέρασα ένα υπέροχο απόγευμα με την κόρη μου και χάρηκε πολύ με το τραγούδι που συνέθεσα για εκείνη. Με αγαπά και την αγαπώ». Αυτό το τραγούδι έχει χαθεί κι εγώ θυμάμαι μονάχα ένα μισό στίχο: the sky up above...

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 12 – Πετράλωνα / τηλ. 2103428650
14 Μαρτίου - 20 Μαου

Μια κόρη έχει μεγαλώσει χωρίς τον πατέρα της. Κάποια βραδιά σε μια σοφίτα, η κιθάρα, τα ρούχα, οι φωτογραφίες, τα ηχογραφημένα τραγούδια, το ημερολόγιο του πατέρα, τα παιδικά παιχνίδια, οι μνήμες και οι φαντασίες της κόρης γίνονται οι μυστικοί δρόμοι που οδηγούν στη φανταστική τους συνάντηση. Εκείνη συνομιλεί μαζί του, παίρνει τη μορφή του και ζωντανεύει εκδοχές της ζωής του όπως μπορεί να τις φανταστεί. Ρίχνοντας φως στο σκοτάδι της απουσίας, της ψυχικής ασθένειας, της αυτοκτονίας του πατέρα, η κόρη φανερώνει τον ιστό μιας σχέσης που τρέφεται με ανεξίτηλες μορφές της ζωής: παιχνίδι, προσμονή, όνειρα, πόνο, τρέλα, φόβο, οργή, μα πάνω απ’ όλα αγάπη.

Από την πλευρά της ερμηνείας και της δημιουργίας, το συγκεκριμένο project είναι προϊόν μιας μακροχρόνιας πρακτικής έρευνας επάνω στην μέθοδο δουλειάς του σκηνοθέτη Richard Nieoczym που στοχεύει στην πλήρη ενεργοποίηση του ηθοποιού σε φωνητικό, σωματικό και υποκριτικό επίπεδο. Η παράσταση βασίζεται σε βιωματική εμπειρία της ηθοποιού - συγγραφέα. Το κείμενο, που περιέχει σύνθεση αυθεντικών αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του πατέρα της Erich Bernhardt, είναι προϊόν ενός δημιουργικού διαλόγου με τον σκηνοθέτη. Κοινός άξονας στη συνολική δημιουργία αυτής της παράστασης ήταν η μεταμόρφωση ενός προσωπικού ταξιδιού σε στιγμές που αξίζει να μοιράζονται. Στιγμές που πολλές φορές γίνονται ο δίαυλος για να ρίξουν οι θεατές φως στις δικές τους σκιές και να ανακαλέσουν τα νήματα που τους συνδέουν με τους δικούς τους ανθρώπους. Η σοφίτα ή η σκηνή γίνονται το πεδίο μιας υπόγειας, άλλοτε γλυκιάς κι άλλοτε άγριας μάχης ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

Κείμενο - ερμηνεία: Μυρτώ Μπέρνχαρτ
Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Richard Nieoczym
Σκηνογραφική επιμέλεια: Μπελίνα Καμπάνη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Ιόλη Μιχαλοπούλου
Δημιουργία video promo: Πόλυ Βλάχου, Αθηνά Φάσσα
Σχεδιασμός εντύπων: Χριστίνα Σηφιανού
Φωτογραφίες: Αθηνά Φάσσα

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Πέμπτη 9.15 μ.μ, Κυριακή 6.15 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, φοιτητές 10 ευρώ, άνεργοι 7 ευρώ
Διάρκεια: 75 λεπτά



Παραγωγή:
Mad Dam Theatre Ensemble
σε συνεργασία με LeThal (Τορόντο)
& Le ContreCourant (Κεμπέκ)