Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Σε άλλες χώρες μπορείς ν’ ανακαλύψεις τοπία, παραδόσεις κι έθιμα· η Ελλάδα έχει κάτι σκληρότερο να σου προσφέρει – την ανακάλυψη του εαυτού σου...



www.metaixmio.gr


Στις 27 Φεβρουαρίου 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Λόρενς Ντάρελ, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς του β΄ μισού του 20ού αιώνα.

Ο Λόρενς Ντάρελ γεννήθηκε στην Ινδία το 1912 από γονείς Βρετανούς. Στην πατρίδα του βρέθηκε μόνο για τις πανεπιστημιακές του σπουδές, τις οποίες γρήγορα εγκατέλειψε για να αρχίσει μια ζωή περιπλανήσεων με επίκεντρο τη λεκάνη της Μεσογείου. Αφού γεύτηκε την μποέμικη ζωή των καλλιτεχνών στο Παρίσι, εγκαταστάθηκε από το 1935 ως το 1941 στην Ελλάδα, χώρα που γνώρισε κι αγάπησε βαθιά. Στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου βρέθηκε στο Κάιρο, ενώ αργότερα εργάστηκε στη Ρόδο, στην Κύπρο και στην Αργεντινή. Από το 1957 ως τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 1990, έζησε στη νότια Γαλλία όπου αφοσιώθηκε στο γράψιμο. Το έργο του, που ο ίδιος χαρακτηρίζει «σπουδή του έρωτα στη σύγχρονη εποχή», μελετά την ανθρώπινη ψυχή με κλειδιά τον έρωτα, το πάθος και τη ζήλια. Η πλούσια και αισθησιακή γραφή του βρήκε μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη και πολύ μικρότερη στην Αγγλία. Το έργο του περιλαμβάνει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση και ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Μεταξύ άλλων εξέδωσε: Το αλεξανδρινό κουαρτέτο, Το κουιντέτο της Αβινιόν, Ο σκοτεινός λαβύρινθος, Η θαλάσσια Αφροδίτη. Δείτε παρακάτω τα βιβλία του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Για τη ζωή του
«Ο Λόρενς Ντάρελ (1912-1990) υπήρξε αδηφάγος στη ζωή, όπως και στη λογοτεχνία. Φύση ανήσυχη, τυχοδιωκτική θα έλεγε κανείς, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την Αγγλία, για την οποία δεν έτρεφε και τα καλύτερα αισθήματα. Έζησε ως εκπατρισμένος και, όπως αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό του, ποτέ δεν απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα.
Η προσωπική του ζωή ήταν γεμάτη διαζύγια, περιστασιακές σχέσεις και οικογενειακά δράματα. Ο Ντάρελ παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Η κόρη του Σαπφώ Τζέιν από τον δεύτερο γάμο του αυτοκτόνησε διά απαγχονισμού το 1985 αφήνοντας πίσω της σημειώσεις που πολλοί τις ερμήνευσαν ως αναφορές σε κάποια αιμομικτική σχέση (προφανώς με τον πατέρα της). Το να ακολουθήσει κανείς τα ίχνη του συγγραφέα από τις πρεσβείες από όπου πέρασε ως ακόλουθος Τύπου, από την Αθήνα και το Βελιγράδι ως το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, είναι μια περιπέτεια παράλληλη εν πολλοίς με τη θυελλώδη ερωτική ζωή του. Αρκετές από τις εμπειρίες του αυτές εμπεριέχονται στα πάμπολλα βιβλία του, ιδίως στα μυθιστορήματα και στα ταξιδιωτικά του, αλλά τα πραγματικά γεγονότα ήταν από ελαφρώς ως πολύ διαφορετικά».
Για το έργο του
«Ο Ντάρελ στα βιβλία του έγραφε για τη ζωή του σαν να ήταν η σκιά του εαυτού του. Γι’ αυτό και η εγωπάθειά του απαλύνεται και στις καλύτερες στιγμές του δεν διακρίνεται καθόλου. Και τότε, όταν οι λυρικές και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις εναρμονίζονται προσδίδοντας ένα βάθος μεταφυσικό σχεδόν στην εμπειρία, οδηγούμαστε σε ένα έργο πολύπλευρο και πολυφωνικό, γεμάτο στίξεις και αντιστίξεις, σαν να πρόκειται για μια περίπλοκη φούγκα του λόγου που αγγίζει τα βαθύτερα στρώματα του συναισθήματος και της ευαισθησίας. Ένα τέτοιο έργο - από τα σημαντικότερα μεταπολεμικά πεζογραφήματα- είναι το κορυφαίο, αναμφισβήτητα, δημιούργημά του: η μυθιστορηματική τετραλογία Αλεξανδρινό Κουαρτέτο».
Από δημοσίευμα του Αναστάση Βιστωνίτη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής

info
Διεθνής Σύλλογος για τον Λόρενς Ντάρελ (International Lawrence Durrell Society)
http://www.lawrencedurrell.org/



Τα βιβλία θα τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε επίσης να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου στο Internet (www.metaixmio.gr) ή τηλεφωνικώς (210 3647433, εσωτ. 115) ή με fax (211 3003562). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: