Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ο ρόλος του φωτογράφου σήμερα: Από τον φωτορεπόρτερ στον καλλιτέχνη

Talk Forward / Το ελculture στη Στέγη
20 Μαρτίου 2012 19:00 Χώρος πολλαπλών λειτουργιών
Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο
Talk Forward
Η φωτογραφία καταφέρνει κάτι «μαγικό»: συμπυκνώνει τον κόσμο των τεσσάρων διαστάσεων του χώρου και του χρόνου σε μόλις δύο διαστάσεις! Η αξία και η δύναμη μιας φωτογραφικής εικόνας είναι μεγάλες, γιατί είναι ακριβώς αυτή η συμπυκνωμένη πληροφορία που μεταφέρει και, κατ’ επέκταση, όλες οι πληροφορίες, όλων των φωτογραφιών που φτάνουν μπροστά στα μάτια μας και που καθορίζουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο, για τη ζωή μας! Σύμφωνα με τον Βίλεμ Φλούσερ, τον Τσέχο φιλόσοφο, δημοσιογράφο, θεωρητικό της επικοινωνίας, κριτικό της τέχνης και της τεχνολογίας, οι φωτογραφίες είναι αυτό που μεσολαβεί ανάμεσα στον αληθινό κόσμο και στους ανθρώπους, είναι ένα μέσο που έχουμε οι άνθρωποι για να κατανοούμε τον κόσμο.
Στη χώρα μας, η φωτογραφία αναγνωρίστηκε ως τέχνη πολύ πρόσφατα και σήμερα είναι πια «θεμιτό», «νόμιμο» να διοργανώνει κανείς εκθέσεις ή φεστιβάλ φωτογραφίας σε χώρους τέχνης. Παράλληλα, η φωτογραφική τέχνη διδάσκεται σε σεμινάρια, μπαίνει στο μικροσκόπιο των θεωρητικών αναλύσεων και έχει βρει τη θέση της μαζί με τις υπόλοιπες εικαστικές τέχνες. Τα νέα μέσα έχουν απογειώσει τις δυνατότητες των φωτογράφων και την ίδια στιγμή έχουν συμβάλει στην εξάπλωση της φωτογραφίας.
Από την άλλη, ένας φωτογράφος στη σύγχρονη Ελλάδα είναι ένας επαγγελματίας που παλεύει σε δύσκολες συνθήκες, ένας «ευέλικτος» εργαζόμενος που πρέπει να καταφέρνει να πουλάει τη δουλειά του, ενώ σχεδόν όλοι μπορούν να αισθανθούν λίγο έως πολύ «φωτογράφοι», ακόμα και αν αυτό που διαθέτουν δεν είναι παρά η κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου.
Όμως, ο φωτογράφος δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος που χειρίζεται μια φωτογραφική μηχανή. Τη στιγμή που φωτογραφίζει –για καλλιτεχνικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς λόγους– πρέπει να κατέχει γνώσεις τέχνης, πολιτικής, κοινωνίας, επιστήμης και να έχει διαμορφωμένη μια ευρύτερη θεώρηση της πραγματικότητας, αφού μια φωτογραφία είναι ταυτόχρονα και μια δική του ερμηνεία για τον κόσμο.
Σήμερα, μια νέα γενιά φωτογράφων έχει μπει δυναμικά στα πράγματα, δικτυώνεται και συνεργάζεται φέρνοντας τη φωτογραφία στο προσκήνιο μέσα από πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά πρότζεκτ και συνδέοντάς την τόσο με την επικαιρότητα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, όσο και με την τέχνη. Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος των φωτογράφων και πώς αλλάζει η φωτογραφία αλλά και το επάγγελμα του φωτογράφου στις μέρες μας;
Συντονισμός συζήτησης:
Ρενάτα Κωνσταντίνου
Καμίλο Νόλλας
Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.


ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
117 45 Αθήνα
τηλ.: 213 0 178000
e-mail: info@sgt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: