Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ..."ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ"



ΠΗΓΗ http://www.ert.gr/deytero/index.php/deytero/grafoume/item/1623-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CF%83.html


Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη". Μ’ αυτά τα λόγια ο Σεφέρης, απεικονίζει την εκδοχή της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη, ότι δηλαδή η «ορίτζιναλ» Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία και τζάμπα έγινε ο Τρωικός πόλεμος.
Στο παράλογο της άποψης ότι για μια γυναίκα μπορεί να εξοντωθεί ένας λαός και ένα κράτος και να σκοτωθούν χιλιάδες ανθρώπων, ο Ευριπίδης θα απαντήσει με το παράλογο του «ειδώλου»: Η Ελένη, με λίγα λόγια, δεν ήταν η πραγματική Ελένη, αλλά ένα ομοίωμα που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να επικαλυφθούν τα πραγματικά συμφέροντα, αυτά για τα οποία διεξάγονται όλοι οι πόλεμοι από καταβολής της ανθρώπινης ιστορίας.
Η ανατρεπτική δομή της "Ελένης", η ασυνήθιστη (για τα δεδομένα της Κλασικής τραγωδίας) εξέλιξη της πλοκής, αλλά και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο διδάσκεται στην τρίτη τάξη του Γυμνασίου ώθησαν τον συγγραφέα Βασίλη Αναστασιάδη και τον σκιτσογράφο Γιάννη Αντωνόπουλο στο να μετατρέψουν την "Ελένη" σε ένα σύγχρονο -από όλες του τις απόψεις- comic ώστε να προσεγγίζεται ευχάριστα ένας από τους κλασικούς λογοτεχνικούς θησαυρούς της αρχαιότητας.
Το ογδοντασέλιδο πολυτελούς εκδόσεως έγχρωμοcomic «Ελένη» των εκδόσεων "νεανικη σκηνη" είναι μια ιδιόμορφη σάτιρα αριστοφανικής υφής, με στόχο αφενός να προκύψει αβίαστο γέλιο με χιούμορ και αφετέρου να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κλασικό αριστούργημα του μεγάλου τραγωδού.
Κι εδώ που τα λέμε,αν σήμερα έγραφε ο Ευριπίδης το αντίστοιχο έργο δεν ξέρουμε πώς θα το έγραφε... Σίγουρα όχι έτσι, αλλά και σίγουρα όχι όπως το έγραψε2400 χρόνια πριν!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το comic "ΕΛΕΝΗ" μπορείτε να απευθυνθείτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.elenicomic.gr .

Αριθμός Σελίδων:  80
Συγγραφέας: Βασίλης Αναστασιάδης
Σχέδιο - Χρώμα:
Γιάννης Αντωνόπουλος
Εκδόσεις: Νεανική Σκηνή

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

anastasiadisΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Δεν τον δυσκόλεψαν καθόλου τα πρώτα του γράμματα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, παρότι ήταν μόλις πεντέμισι χρονών που το άρχισε.Αυτό του έδωσε ελπίδες να συνεχίσει στο Γυμνάσιο Ηλιουπόλεως και θράσος να αξιώσει πτυχίο από το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αμέσως μετά θέλησε να καλλιεργήσει την υποκριτική του (καταδιώκοντας σθεναρά την υποκρισία του) στο θεατρικό εργαστήρι του Εθνικού Ωδείου.
Από το 1980 αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την τέχνη (αφού άρχισε να διαδίδεται ότι συγγράφει και σκηνοθετεί θεατρικά έργα).
Δίνοντας έμφαση στο σχεδόν ανύπαρκτο - εν Ελλάδι - χώρο του εφηβικού θεατρικού ρεπερτορίου εκδίδει την πρώτη του δίτομη συλλογή με θεατρικά έργα για εφήβους και γενικό τίτλο «νεανικη σκηνη» εκδόθηκε το 1994 (τρεις εκδόσεις). Το 1997εκδόθηκε η δεύτερη δίτομη συλλογή με γενικό τίτλο «παιδικη σκηνη».
Με την πεποίθηση ότι τα παιδιά μαθαίνουν ότιδήποτε θέλουμε, αρκεί να μπορούμε να τους το μεταδώσουμε, έγραψε τρία επιστημονικά παραμύθια (Ανωσούλης,Πετρούλης, Αυτούλης) με γενικό τίτλο «ΤΑ αν του ΑΝ», για την κατανόηση των πρώτων εννοιών φύση και περιβάλλον, από παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών.
Το 1990 εκδόθηκαν τρία πρωτότυπα βιβλία μαθηματικών με ερωτήσεις κρίσεως και γελοιογραφίες.
Τα έτη 1988 μέχρι και 1991 ήταν παραγωγός και παρουσιαστής σατιρικών μουσικών εκπομπών του ραδιοφώνου καθώς και τηλεοπτικών εκπομπών σχετικών με θέματα παιδείας.
Τα έτη 2003-2004 πειραματίστηκε με τα "κοινά" δεχόμενος την εντολή Δημάρχου να αναλάβει πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Γλυκών Νερών, παρ' ότι δεν ήταν αιρετός.
Το 2007 εξέδωσε πεντάτομο έργο με γενικό τίτλο «νεων θεατρον», των εκδόσεων "νεανικη σκηνη" που περιείχε ενενήντα οκτώ θεατρικά έργα σε 2160 σελίδες. Το έργο επανεκδόθηκε το 2009.
Την ίδια χρονιά (2009) εκδόθηκε, πάλι από τις εκδόσεις "νεανικη ακηνη" και το omic ΕΛΕΝΗ με αφορμή το ομώνυμο θεατρικό έργο του που βρίσκεται στο πεντάτομο έργο "νεων θεατρον".
Μερικά από τα πιο γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του είναι τα: "Κύριε Μπαμπά", "Ένας φτωχός θα μας σώσει", Οι τρεις αχόρταγες", "Ελένη", "Πλούτος", "Απ' το κρυφό στο κουφό σχολειό", "Οι θεοί στην άθενσλαντ", Εμείς τα ζώα κατηγορούμε", "Η κομπίνα του κηφήνα", "Πρίγκιψ Ημικύκλιος", "Ο πράσινος Λύκος και τα βλαμμένα γουρουνάκια" κ.α.
Συνολικά έχει γράψει πάνω από 130 θεατρικά έργα και έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 180 παραστάσεις όλων των ηλικιών σε Δήμους και Σχολεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: