Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την επέτειο των 50 χρόνων Αστρονομίας ακτίνων-Χ στη Μύκονο στις 17-21 Σεπτεμβρίου




Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώνει στο ξενοδοχείο Saint John στην Μύκονο (17-21 Σεπτεμβρίου) διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την επέτειο των 50 χρόνων Αστρονομίας ακτίνων-Χ. Η αστροφυσική ακτίνων-Χ πραγματεύεται τα πλέον ενεργητικά φαινόμενα στο Σύμπαν όπως τις μαύρες τρύπες και τα σμήνη γαλαξιών. Τα ουράνια αυτά σώματα βρίσκονται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 10 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και ακριβώς λόγω της μεγάλης τους θερμοκρασίας ακτινοβολούν έντονα στις ακτίνες-Χ. Η ακτινοβολία-Χ αυτή μπορεί να παρατηρηθεί μόνο από το διάστημα με την βοήθεια δορυφόρων μιας και απορροφάται από την ατμόσφαιρα της Γης. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από τις μαύρες τρύπες σε μακρινούς γαλαξίες στα άκρα του Σύμπαντος και από τα σμήνη γαλαξιών είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κατανόηση της γέννησης και της εξέλιξης του Σύμπαντος.   

Στο συνέδριο θα παραστεί ο Νομπελίστας αστροφυσικός και πατέρας της Αστρονομίας ακτίνων-Χ, Καθηγητής Riccardo Giacconi. Ο Καθηγητής R. Giacconi ο οποίος ζεί και εργάζεται στις ΗΠΑ τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Φυσικής το 2003. Στο συνέδριο αναμένεται να παραστούν περίπου 170 αστροφυσικοί από ολόκληρο τον κόσμο. Η σημασία του συνεδρίου για την χώρα μας είναι μεγάλη λόγω της σχετικά πρόσφατης ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (Εuropean Space Agency-ESA). Ο οργανισμός αυτός έχει κατορθώσει να καταστήσει την Ευρώπη στενό ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών στον χώρο του Διαστήματος, δηλαδή σε ένα πεδίο όπου πριν από 15 χρόνια κυριαρχούσε αποκλειστικά η Αμερική. Η Ελλάδα, με την ένταξη της στην ESA, αισιοδοξεί να αναπτύξει  υψηλή τεχνολογία και πρωτογενή έρευνα σχετικά με το εγγύς και μακρινό διάστημα. Έτσι στο συνέδριο οι Ελληνικές επιστημονικές ομάδες (κυρίως από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Παν/μιο Κρήτης) δεν συνεισφέρουν ως απλοί διοργανωτές της συνάντησης αλλά και ως πρωταγωνιστές στις επιστημονικές ανακαλύψεις στον συναρπαστικό αυτό επιστημονικό κλάδο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους διοργανωτές του συνεδρίου, Δρς Εμμανουήλ Πλειώνη ή Ιωάννη Γεωργαντόπουλο, Διευθυντές Ερευνών του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ στα τηλέφωνα:  210-8109166, 8109165 ή δείτε την ιστοσελίδα: http://www.astro.noa.gr/xcosmo



Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών


Ινστιτούτο Αστρονομίασ, Αστροφυσικησ, Διαστημικων Εφαρμογων & Τηλεπισκοπησης

 

Μεταξά & Βασ. Παύλου, Πεντέλη, 15236 Αθήνα
Τηλ. 210 8109182, 210 8109171

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: