Εκστρατεία Θάλασσα: Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι ας μάθουμε να ζούμε μαζί!


Στις ελληνικές θάλασσες ζουν μόνιμα 9 θαλάσσια θηλαστικά. 4 είδη δελφινιών, ο φυσητήρας, ο ζιφιός, η πτεροφάλαινα, η μεσογειακή φώκια και η φώκαινα. Τα περισσότερα κινδυνεύουν με εξαφάνιση.


Ο ΖΙΦΙΟΣ

Ziphius Cavirostris. Έχουμε ανεπαρκή στοιχεία για το ζώο αυτό, καθώς είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτο. Φτάνει τα 6 μέτρα σε μήκος, έχει γκρι χρώμα και τρέφεται με καλαμάρια. Βρίσκεται σε μεγάλα βάθη και το συναντάμε σταθερά στη Ν. Κρήτη και τη Δ. Λευκάδα.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ως θαλάσσιο θηλαστικό αποτελεί δείκτη υγείας των θαλασσών μας. Η μείωση των πληθυσμών τους, σημαίνει υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΚΥΡΙΑ ΑΠΕΙΛΗ: Ο ήχος που προκαλείται από τα στρατιωτικά σόναρ υψηλής έντασης. Το Μάιο του 1996 έγινε μαζικός εκβρασμός 14 ατόμων! Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ:

1)     Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές.
2)     Παύση χρήσης πλαστικής σακούλας, προτίμηση προϊόντων χωρίς πλαστικό περιτύλιγμα όπου αυτό είναι δυνατόν
3)     Ανακύκλωση συσκευασιών και ειδικότερα πλαστικών
4)     Μη κατανάλωση αλιευμάτων μικρότερου μεγέθους από αυτό που ορίζει η νομοθεσία, απαγορευμένων ειδών ή ειδών προς εξαφάνιση, όπως γόνος, πίνα, πετροσωλήνες, ερυθρός τόνος.
5)      Συμμετοχή στο έργο περιβαλλοντικών οργανώσεων.
6)     Να αλλάξουμε την εν πλω συμπεριφορά μας

Ενημερωθείτε στο www.thalassa-project.gr για την εκστρατεία Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτευσε που υλοποιείται από τη MOm και το WWF Ελλάς με τη συγχρηματοδότηση του εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Σχόλια