Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Εκστρατεία Θάλασσα: Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί!


Στις ελληνικές θάλασσες ζουν μόνιμα 9 θαλάσσια θηλαστικά. 4 είδη δελφινιών, ο φυσητήρας, ο ζιφιός, η πτεροφάλαινα, η μεσογειακή φώκια και η φώκαινα. Τα περισσότερα κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

ΤΟ ΣΤΑΧΤΟΔΕΛΦΙΝΟ

Grampus Griseus Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος δελφίνι με μήκος περίπου 3 μ. που ζει στις ελληνικές θάλασσες. Ξεχωρίζει από τις χαραγματιές που έχει στην πλάτη, οι οποίες θεωρούνται σημάδια… «ποιότητας» για τους αρσενικούς. Στον Κορινθιακό, τα τελευταία δύο χρόνια έχει μείνει μόνο ένα άτομο, που συνυπάρχει μαζί με κοινά δελφίνια και ζωνοδέλφινα.  

ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ως θαλάσσιο θηλαστικό αποτελεί δείκτη υγείας των θαλασσών μας. Η μείωση των πληθυσμών τους, σημαίνει υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΚΥΡΙΑ ΑΠΕΙΛΗ: Παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία και κατάποση πλαστικών.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ:

1)     Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές.
2)     Παύση χρήσης πλαστικής σακούλας, προτίμηση προϊόντων χωρίς πλαστικό περιτύλιγμα όπου αυτό είναι δυνατόν
3)     Ανακύκλωση συσκευασιών και ειδικότερα πλαστικών
4)     Μη κατανάλωση αλιευμάτων μικρότερου μεγέθους από αυτό που ορίζει η νομοθεσία, απαγορευμένων ειδών ή ειδών προς εξαφάνιση, όπως γόνος, πίνα, πετροσωλήνες, ερυθρός τόνος.
5)      Συμμετοχή στο έργο περιβαλλοντικών οργανώσεων.
6)     Να αλλάξουμε την εν πλω συμπεριφορά μας

Ενημερωθείτε στο www.thalassa-project.gr για την εκστρατεία Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτευσε που υλοποιείται από τη MOm και το WWF Ελλάς με τη συγχρηματοδότηση του εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: