Εκστρατεία Θάλασσα: Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί!


Στις ελληνικές θάλασσες ζουν μόνιμα 9 θαλάσσια θηλαστικά. 4 είδη δελφινιών, ο φυσητήρας, ο ζιφιός, η πτεροφάλαινα, η μεσογειακή φώκια και η φώκαινα. Τα περισσότερα κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

H ΦΩΚΙΑ

Monachus monachus Πρόκειται για ένα από τα πλέον απειλούμενα ζώα του πλανήτη και στην Ελλάδα ζει ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός του είδους. Τη συναντάμε σε όλες τις παράκτιες περιοχές εκτός από τον Κορινθιακό και τον Αμβρακικό.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ως θαλάσσιο θηλαστικό αποτελεί δείκτη υγείας των θαλασσών μας. Η μείωση των πληθυσμών τους, σημαίνει υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΚΥΡΙΑ ΑΠΕΙΛΗ: Καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων, ηθελημένες θανατώσεις, παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, μείωση τροφής λόγω υπεραλίευσης, θαλάσσια ρύπανση.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ:

1)     Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές.
2)     Παύση χρήσης πλαστικής σακούλας, προτίμηση προϊόντων χωρίς πλαστικό περιτύλιγμα όπου αυτό είναι δυνατόν
3)     Ανακύκλωση συσκευασιών και ειδικότερα πλαστικών
4)     Μη κατανάλωση αλιευμάτων μικρότερου μεγέθους από αυτό που ορίζει η νομοθεσία, απαγορευμένων ειδών ή ειδών προς εξαφάνιση, όπως γόνος, πίνα, πετροσωλήνες, ερυθρός τόνος.
5)      Συμμετοχή στο έργο περιβαλλοντικών οργανώσεων.
6)     Να αλλάξουμε την εν πλω συμπεριφορά μας

Ενημερωθείτε στο www.thalassa-project.gr για την εκστρατεία Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτευσε που υλοποιείται από τη MOm και το WWF Ελλάς με τη συγχρηματοδότηση του εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Σχόλια