Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Στο Γιώργο Καραχάλιο (Φιλόλογο- Δημοσιογράφο...)

"φύγανε
και στα μάτια μέσα των βυθών ανερμήνευτος έμεινε ο αστερίας
και στα βάθη μέσα των ματιών ανεπίδοτο έμεινε το ηλιοβασίλεμα...  "
Οδυσσέας Ελύτης 
Η Δευτέρα που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη για πολλούς από εμάς...Θα είναι στο σπίτι του προσπαθώντας να μαζέψει  τις σημειώσεις του, τα βιβλία του, τα φυλλάδιά του, την ανάλυση της Οδύσσειας του Ομήρου...
Κάθε καμπή στη ζωή κάθε ανθρώπου τον φέρνει σε επαφή με τη φλούδα της ύπαρξής του...τα όριά του, τις αντοχές του...Ο Γιώργος αντέχει τα πάντα, θα μου πεις...Εμείς όμως θα μπορούμε να αντέξουμε? Θα μπορούμε να συνεχίσουμε να ερχόμαστε στη δουλειά πρωί πρωί και το γραφείο του να μην είναι πάντα ανοιχτό για εμάς? Μπορούμε να μην ρωτήσουμε "το δέον γενέσθαι?"
Μπορούμε να μην νοιώθουμε πια την πατρική του αγαπη αλλά και το γνήσιο ενδιαφέρον του και   την καθημερινή του αρωγή στον καθένα από μας? 
Τίποτε δεν του ξεφεύγει..Ποιός στενοχωρήθηκε, ποιός λείπει, πού πάει η Ελλάδα, ο Χάρης ήρθε από το στρατόπεδο?
Με αστραπιαία αντίδραση και άμεσα αντανακλαστικά, ο Γιώργος γεννήθηκε ηγέτης. Και έτσι τελειώνει την καριέρα του και συνεχίζει τη ζωή του, με ψηλά το κεφάλι, ασυμβίβαστος, αυθεντικός, ειλικρινής, ένας από εμάς και και πολύ μπροστά από εμάς...σε όλα. 


Δεν σε αποχαιρετούμε!!! Γιατί...
λο ετοιμάζεσαι  να φύγεις,  Όλο μας αποχαιρετας, κι ακόμα στέκεις σαν κάτι νάχεις να προσθέσεις ακόμα στον κόσμο..."


Καραχάλιος  Γιώργος (Μαυρολιθάρι Φωκίδας 1950 – ). Φιλόλογος- δημοσιογράφος και λογοτέχνης. Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη σχολή δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων της Αθήνας (πρώτος επιτυχών). Συνεχής επιμόρφωση με συμμετοχή σε σεμινάρια - συνέδρια (πχ. σεμινάρια managenment, διοικητικής οργάνωσης, εξοικονόμησης πόρων εταιρείας, δημοσιογραφίας κα). Συγγραφέας φιλολογικών βιβλίων και Μαθημάτων Δημοσιογραφίας. Καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση. Μελέτησε το πρόβλημα της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών με τη συμμετοχή καθηγητών Πανεπιστημίων. Μελετητής του Θεάτρου σκιών, το οποίο πρώτος εισήγαγε για διδασκαλία στα Πανεπιστημιακά έδρανα με τον Καθηγητή Γρηγόρη Σηφάκη. 
Σε ηλικία 2ο   χρονών πρωτοστάτησε - με τη βοήθεια του αείμνηστου καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικου - σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο Δήμο Δελφών - στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας. 
Υπέυθυνος Επιμόρφωσης και Δημοσίων Σχέσεων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Σύμβουλος Τύπου- για πολλά χρόνια- στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Συνεργάτης Γραφείου Υπουργού Παιδείας (καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης)

Ομιλίες- διαλέξεις, εισηγήσεις σε συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες κα. Διοργάνωση συνεδρίων, συμποσίων και διάφορων εκδηλώσεων.


Δημοσιογραφική Σταδιοδρομία
Προυπηρεσία στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Στην ΕΡΤ  34 χρόνια στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ως παραγωγός - παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών, ρεπόρτερ τηλεόρασης, παραγωγός- παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκποπών, υπέυθυνος ύλης και εσωτερικός συντάκτης Δελτίων Ειδήσεων. Ο μακροβιότερος Αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ. Εχει  διατελέσει  για 24 συνεχή χρόνια Διευθυντής Ειδήσεων και Διευθυντής Ενημερωτικού Προγράμματος.




Πρόεδρος κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε Επιτροπές Εργασίας της ΕΡΤ, σε Ομάδες Αξιολόγησης - Πρόσληψης Δημοσιογράφων στην ΕΡΤ κλπ. Ειδησιογραφικές καινοτομίες- Δραστηριότητες. Κάλυψη μεγάλων γεγονότων. Αποκλειστικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις από μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής , πνευματικής και κοινωνικής ζωής. Σημαντικές προτωβουλίες εντός και εκτός ΕΡΤ. (πχ. συνεργασία ΕΡΤ με Ακαδημία Αθηνών, Δημόκτιρο, Φιλεκπδευτική Εταιρία, Δημόσιους Φορεις, μη κυμερνητικές οργανώσεις κλπ)

Βραβεία- Διακρίσεις:
Από   Ακαδημία Αθηνων, Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογιας, Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, Διεθνή Αμνηστία, Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, Δήμο Νέας Σμύρνης κα. Ευφημη μνεία απο΄ τις εκάστοτε διοικήσεις της ΕΡΤ για την αξιόλογη δημοσιογραφική κάλυψη και ανάδειξη μεγάλων γεγονότων. 

Κοινωνική Δραστηριότητα:
Μέλος της ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ. Ιδρυτικό και ενεργό μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Μέλος Εθελοντισμού UNICEF (ιδρυτής Ραδιομαραθωνίου της UNICEF). Ενεργό Μέλος κοινωνικών οργανώσεων, φορέων, ομοσπονδιών και συλλόγων.


Έργα του: Η νομοθεσία του Κικέρωνα (1970), Η πεζογραφία του Καβάφη (1973), Η Μικρασιατική Καταστροφή στη νεοελληνική ποίηση (1974), Η Ενωμένη Ευρώπη (1980), Πλουτάρχου Βίοι (1981), Η ρητορική στην Αρχαία Ελλάδα (1981), Κριτική παρουσίαση στην Ομήρου Ιλιάδα (1981), Ο Καραγκιόζης κι εμείς (1982), Ο ποιητής Ελύτης (1982) κ.ά. 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον Γιώργο Καραχάλιο τον σεβόμουν και τον εκτιμούσα πριν ακόμα τον γνωρίσω καλύτερα.

Σοβαρός, έξυπνος, δραστήριος, αποτελεσματικός. Πρώτος ερχόταν και τελευταίος έφευγε!

Όταν όμως οι συνθήκες το έφεραν να μοιραστούμε το ίδιο γραφείο, η εκτίμηση αυτή έγινε
ΑΓΑΠΗ.

Είναι αλήθεια πως και για εμένα, από αύριο, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσω την
καθημερινότητα στο γραφείο χωρίς τον Γιώργο Καραχάλιο εκεί Χωρίς το ενδιαφέρον του,
τις συμβουλές του, τις καθημερινές μας συζητήσεις, το βλέμμα του...Πιστεύω όμως οτι η
νέα αυτή...κατάσταση στη ζωή του δεν θα τον σταματήσει. Καινούργιοι δρόμοι ανοίγονται
μπροστά του και σύντομα θα μας ξαναδώσει τη δυνατότητα να τον θαυμάσουμε και να
χαρούμε με ό,τι εκείνος αποφασίσει να ασχοληθεί.

Από αύριο ο Γιώργος δεν θα βρίσκεται στο γραφείο, θα βρίσκεται όμως στη καρδιά μου και
στη σκέψη μου .Αισθάνομαι οτι κέρδισα έναν πολύτιμο φίλο. Η σχέση μας δεν τελειώνει
εδώ όπως δεν τελειώνει και η ζωή.

Γιώργο σε ευχαριστώ...για όλα...ΠΟΛΥ!

Ζέλια Σταύρου

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ σκληρή η καθημερινότητα,έτσι κι αλλιώς.
Όμως η μέρα (και η νύχτα)γιατί τα ωράριά μας ξεκινούν από το πρωί και φτάνουν ως το βράδυ,είναι η ζωή μας.
Σ΄αυτό τον εργασιακό βίο λοιπόν,οι χαρές αλλά κυρίως τα προβλήματα,αντιμετωπίζονται διαφορετικά,όταν έχεις..άνθρωπο,δίπλα σου και μαζί σου.
Κύριε Καραχάλιο,όλα αυτά που σκέφτομαι για σας δε θα μπορέσω να σας τα πω από κοντά,θα προσπαθήσω να ξεπεράσω την αμηχανία και την συγκίνηση μ΄ένα τραγούδι.
Αφιερωμένο σε σένα Γιώργο και ξέρεις ότι μ΄ένα στίχο μπορείς να πεις με λίγα λόγια,πολλά...
Έχω άνθρωπο
έχω άνθρωπο,σκιά μου
τόσο δίπλα και μακριά μου
Έχω άνθρωπο
έναν άνθρωπο δικό μου
φύλακα και άγγελό μου...

..μείνετε συντονισμένοι
η εκπομπή συνεχίζεται
και σας θέλουμε μαζί μας...

παραγωγός,Μαρίνα Λαχανά.