ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ – 1ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ


Ciné Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος θα μετονομαστεί ο θερινός κινηματογράφος της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται εντός του Αττικού Άλσους, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, προς τιμήν του Έλληνα σκηνοθέτη και δημιουργού.
Η εκδήλωση ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012 και ώρα 20:00 στο χώρο του κινηματογράφου. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995).
«Η μετονομασία του θερινού κινηματογράφου εντός του Αττικού Άλσους δεν είναι παρά ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να απονείμουμε στον Έλληνα στοχαστή σκηνοθέτη και δημιουργό, Θόδωρο Αγγελόπουλο. Επιθυμία μας είναι η καταγραφή του ονόματός του στο χώρο που σημάδεψε για πάντα, αυτόν δηλαδή του κινηματογράφου, να παραπέμπει εις το διηνεκές στο σημαίνοντα λόγο, την ποίηση των εικόνων, τη λυρικότητα και τη βαθειά γνώση της ιστορίας που αποτύπωσε στα έργα του», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Η απόδοση του νέου ονόματος θα σημάνει και την έναρξη του 1ου Κινηματογραφικού Αφιερώματος «Κοινωνία σε Κρίση» που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 3-8 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφο Ciné Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Η διοργάνωση του Αφιερώματος αποτελεί μία πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Άννας Παπαδημητρίου – Τσάτσου, η οποία ευελπιστεί να γίνει θεσμός και να προσφέρει στους κατοίκους της Αττικής τη δυνατότητα να απολαύσουν δωρεάν, επιλεγμένες ταινίες σε ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής, πόλο έλξης σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Για τη θεματική του Κινηματογραφικού Αφιερώματος Κοινωνία σε Κρίση, η Αντιπεριφερειάρχης, κα. Παπαδημητρίου, εξηγεί:
«Η Περιφέρεια Αττικής με σκοπό πράγματι να καταστήσει το Αττικό Άλσος πόλο έλξης πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει για πρώτη χρονιά ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με τη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Επιθυμία μας είναι να προσφέρουμε στους κατοίκους της Αττικής τη δυνατότητα να απολαύσουν ταινίες που έχουν χρόνια να προβληθούν στις ελληνικές αίθουσες, όπως η ταινία Σκιές και σιωπή, κλασικές ταινίες, όπως Τα σταφύλια της οργής, που έχουν αποκατασταθεί, αναδεικνύοντας έτσι την πολύτιμη δουλειά των κινηματογραφικών αρχείων, αλλά και ταινίες σύγχρονες που η δυναμική τους τις έχει καταστήσει ήδη διαχρονικές, όπως Το μίσος. Η επιλογή της θεματικής του συγκεκριμένου αφιερώματος Κοινωνία σε Κρίση, όπως δηλώνεται και από τον τίτλο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Αντίθετα, είναι άκρως συνειδητή προκειμένου μέσα από το πολιτικό περιεχόμενο των συγκεκριμένων ταινιών να επιχειρηθεί εκ νέου η ανάγνωση της κρίσης μέσα από ό,τι έχει προηγηθεί, αλλά και ό,τι ισχύει ακόμα, στο ιστορικό, οικονομικό, κοινωνικό και ατομικό πλαίσιο.
Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους θεατές μία ανάσα από την καθημερινότητα, τόσο μέσα από τον ίδιο το χώρο του Αττικού Άλσους που συνιστά έναν αξιόλογο πνεύμονα πρασίνου, όσο, και κυρίως, μέσα από τις ίδιες τις ταινίες και την τέχνη του κινηματογράφου που με τη μαγεία των εικόνων ενεργοποιεί την κριτική σκέψη και προτείνει μία ουσιαστική διέξοδο. Ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι μεγάλη και ότι το πρώτο αυτό αφιέρωμα θα είναι η αφετηρία πολλών ακόμη».
Η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού, αναφέρει επίσης:
«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής,  να αποδώσει φόρο τιμής στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα και διεθνή σκηνοθέτη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, δίνοντας το όνομά του στο  θερινό κινηματογράφο του Αττικού Άλσους. Συγχαίρουμε επίσης, για τη διοργάνωση σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενός κινηματογραφικού  αφιερώματος για την οικονομική κρίση, θεματική, στην οποία ο μεγάλος δημιουργός άνοιξε με τον οραματικό του τρόπο καινοτόμους δρόμους».

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και θα τηρείται σειρά προσέλευσης. Δελτία εισόδου θα διανέμονται από το ταμείο του κινηματογράφου μισή ώρα πριν από την προβολή της ταινίας. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:00.Σχόλια