Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Λέξεις & Σκέψεις


«Σύγχρονο αστικό τοπίο και αρχαιότητες: Μια σχέση σε ένταση»

Κύκλος: Η ιστορία με το φακό του παρόντος – Μνήμες και πάθη

Πώς εντάσσεται το παρελθόν στους σύγχρονους αστικούς οικισμούς;

Ζούμε σε μια πόλη όπου συμφιλιώνονται οι τάσεις του χθες και του σήμερα;

Μια συζήτηση για την ιστορία μέσα από το φακό του παρόντος με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών.

Ακαδημαϊκοί και επιστήμονες συνομιλούν διερευνώντας την αρχιτεκτονική παρουσία του παρελθόντος στη σύγχρονη πόλη. Η συζήτηση θα γίνει στην Αίθουσα εκθέσεων και διαλέξεων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011.
Ο θεματικός άξονας της συζήτησης είναι η αναζήτηση της ταυτότητας της πόλης. Ζούμε σε πόλη διάστικτη από αρχαιολογικούς χώρους υψηλής αισθητικής αξίας και συμβολισμού. Αισθανόμαστε, όμως, οικεία καθώς κινούμαστε ανάμεσά τους; Είναι αυτοί οι χώροι ενταγμένοι στον αστικό ιστό και την αστική μας καθημερινότητα; Ή ζούμε σε ένα χώρο αντιθέσεων και πολυμορφίας; Και τι μαρτυρά για τη σχέση μας με την Ιστορία ο τρόπος με τον οποίο συμβιώνουμε με τα αρχαία κατάλοιπα; Πώς μπορεί αυτή η σχέση να γίνει γόνιμη;
Η εκδήλωση εντάσσεται σε έναν κύκλο που εξετάζει την προοπτική του μέλλοντος μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος. Η προβληματική που εγείρεται αφορά στις νέες οπτικές γωνιές και ερμηνείες που προκύπτουν από μια επανεξέταση της Ιστορίας, από μια σχέση πιο ζωντανή, δημιουργική και γόνιμη με τη μνήμη και το παρελθόν.


Ομιλητές:
Ντόρα Γαλάνη: Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε.»
Ελεάνα Γιαλούρη: Λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ελένη Μπαστέα: Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου του New Mexico των ΗΠΑ

Ώρα έναρξης: 19:00

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: