Ορχήστρα των Χρωμάτων
  


4 Ιανουαρίου 2011
στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση


Δύο «γαλάζια» έργα και Τρία Χορευτικά από την Ορχήστρα των Χρωμάτων στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 4 Ιανουαρίου 2011:

-          Περικλής Κούκος              Γαλάζια Σουίτα
Τρία Χορευτικά
(αποσπάσματα από την όπερα Μανουέλ Σαλίνας)

-          George Gershwin             Rhapsody in Blue


Το πολυσυλλεκτικό μουσικό σύνολο της Ορχήστρας των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, ερμηνεύει με μοναδική δύναμη και ζωντάνια έργα στους ρυθμούς της τζαζ και του σουίνγκ. Τα έργα δύο καταξιωμένων και αγαπημένων συνθετών συναντώνται, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη μουσική εμπειρία.

Rhapsody in Blue (1924)
Ο Πωλ Ουάιτμαν, μαέστρος που ενδιαφερόταν να δώσει στην τζαζ μια συμφωνική διάσταση, παρήγγειλε στον Τζωρτζ Γκέρσουιν ένα νέο έργο για τη συναυλία του με τίτλο «Ένα πείραμα στη μοντέρνα μουσική». Ο συνθέτης εργάστηκε με πυρετώδεις ρυθμούς για την πρεμιέρα που δόθηκε στη Νέα Υόρκη στις 12 Φεβρουαρίου 1924, όπου έπαιξε και το διάσημο σολιστικό μέρος του πιάνου. Φαντάστηκε τη Ραψωδία του σαν ένα «μουσικό καλειδοσκόπιο της Αμερικής, του τεράστιου αυτού χωνευτηριού, της μοναδικής μας ενέργειας, των μπλουζ μας, της τρέλας της μητρόπολης». Η κριτική επαίνεσε ομόφωνα το έργο με την «τρομακτική ρυθμική δυσκολία». Το αρχικό μουσικό μοτίβο του κλαρινέτου είναι από τις χαρακτηριστικότερες εισαγωγές στη μουσική του 20ού αιώνα και η Γαλάζια ραψωδία αποτελεί πλέον ορόσημο για την αμερικανική μουσική και για ένα νέο είδος συμφωνικής γραφής.

Γαλάζια Σουίτα (2004)
Η Γαλάζια σουίτα γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στον Περικλή Κούκο, με αφορμή την επέτειο των 45 χρόνων της. Ο συνθέτης, γνωρίζοντας πως στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παιζόταν η Γαλάζια ραψωδία του Γκέρσουιν, θέλησε να συμπεριλάβει στο έργο του στοιχεία της τζαζ. Το έργο, που χαρακτηρίζεται από πολυρρυθμία, δεξιοτεχνική ενορχήστρωση και αναφορές σε χορούς όπως το τάνγκο και το μπολερό, αποτελείται από εφτά μέρη. Δίνει σολιστικές ευκαιρίες σχεδόν σε όλα τα όργανα της ορχήστρας, με το πιάνο να κρατά συνεχώς ένα σημαντικό ρόλο.

Τρία Χορευτικά (1994 / 1997)
(αποσπάσματα από την όπερα Μανουέλ Σαλίνας)
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων θα παίξει επίσης τρία αποσπάσματα από τη σουίτα του Περικλή Κούκου Μανουέλ Σαλίνας, η οποία περιλαμβάνει εννέα κομμάτια από την ομώνυμη όπερα του 1994 σε ορχηστρική γραφή. Σύμφωνα με την υπόθεση της όπερας, που κινείται στο πλαίσιο του φανταστικού, ο κεντρικός ήρωας είναι κοινωνός μιας μυστικής γλωσσικής αλχημείας και έχει την ικανότητα να δημιουργεί τα πλάσματα στα οποία αναφέρεται. Τα Τρία χορευτικά αναπαριστούν την κίνηση των αλλόκοτων πλασμάτων που κατοικούν στο νησί του Σαλίνας, γεννήματα της ιδιότυπης αυτής γλώσσας.

***

Το 2010 η Ορχήστρα των Χρωμάτων συμπλήρωσε 21 χρόνια συνεχούς δημιουργικής δραστηριότητας, με συναυλίες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά και πρωτότυπα προγράμματα, ακόμη και έξω από το συμβατικό ρεπερτόριο. Η οργανωτική ευελιξία της ορχήστρας, το υψηλό επίπεδο των μουσικών της, η προσαρμογή του αριθμού των δοκιμών στις απαιτήσεις του κάθε προγράμματος, εγγυώνται ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα της ορχήστρας επεκτάθηκε και στο εξωτερικό, με επιτυχημένες συναυλίες στη Βουδαπέστη (Φεστιβάλ της Άνοιξης), στη Λισαβόνα (Expo '98), στο Λονδίνο (Royal Festival Hall), στη Λευκωσία, στη Σμύρνη, στα Τίρανα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Φρανκφούρτη (Alter Oper), στη Μαδρίτη κ.α.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» είναι μέγας χορηγός της Ορχήστρας των Χρωμάτων από το 2005. Είναι λοιπόν λογικό, με τη δημιουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η σχέση αυτή να εξελιχθεί και η Ορχήστρα να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς του μουσικού προγράμματος της Στέγης.
Βασικό στοιχείο ενδιαφέροντος στα προγράμματα των συναυλιών της ορχήστρας αποτελεί η επιλογή ρεπερτορίου, το οποίο έξω από τυποποιημένα πρότυπα αναδεικνύει άγνωστα αριστουργήματα του 20ού αιώνα ή νέες οπτικές γωνίες για παλαιότερες –και λιγότερο γνωστές– συνθέσεις του κλασικού ρεπερτορίου.
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών, αφιερώνοντας ειδικά προγράμματα στην παρουσίαση μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και κάνοντας αναθέσεις έργων σε συνθέτες της νέας γενιάς.
Το πρόγραμμα «Τα Χρώματα στη Στέγη», θα αναδείξει τους ευρύτατους μουσικούς ορίζοντες της ορχήστρας μέσα από τους κεντρικούς θεματικούς άξονες της Στέγης, τη μοντέρνα και σύγχρονη ελληνική δημιουργία, αλλά και προγράμματα με αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς.

***

Ώρα έναρξης: 20:30
Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Σολίστ: Δημήτρης Κούκος
Πρόγραμμα συναυλίας

Περικλής ΚούκοςΤρία χορευτικά
[αποσπάσματα από την όπερα Μανουέλ Σαλίνας]
(1994/1997)
Χορευτικό / II Νυχτερινό / III
Χορευτικό
George Gershwin

Γαλάζια ραψωδία
[
Rhapsody in Blue]
(1924)

Περικλής Κούκος 
Γαλάζια σουίτα
[
Suite in Blue
]
(2004)
I  Largetto-Allegro risoluto / II Adagio cantabile / III Tempo di Tango / IV Allegro Molto / V Andantino / VI Andante con espressione-Interlude / VII PrestoΗ Ορχήστρα των Χρωμάτων επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού
Μέγας χορηγός: Ίδρυμα Ωνάση 

Εισιτήρια: 15 - 20 - 30 - 40 € | Φοιτ. 10 - 15 €
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.
   
Εισιτήρια πωλούνται επίσης από
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ ,
τα καταστήματα
τα καταστήματα
και τα μηχανήματα  σε επιλεγμένα καταστήματα της .

Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.               
          
                                    
Με την υποστήριξη του
Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr, press@sgt.gr

Σχόλια