Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Εκθεση 'Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας'

10 Δεκεμβρίου 2010 – 27 Μαρτίου 2011 * Ώρες λειτουργίας Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10:00 – 18:00 Σάββατο-Κυριακή 11.00 – 19.00 Δευτέρα κλειστά
Η έκθεση 'Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη και Εξερεύνηση του Διαστήματος, 1900-1930' εξερευνά τη στενή σχέση ανάμεσα στην τέχνη, την φιλοσοφία και τις επιστήμες στη Ρωσία, πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917, εστιάζοντας στο διάστημα και το όραμα των διαπλανητικών ταξιδιών, μέσα από έργα της Συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ καθώς και άλλων Μουσείων και Συλλογών από τη Ρωσία και το εξωτερικό.

Στην έκθεση συμμετέχουν ακόμα με δάνεια έργων των συλλογών τους η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, το Ρωσικό Μουσείο Ενόπλων Δυνάμεων, τα περιφερειακά ρωσικά Μουσεία Καλών Τεχνών των πόλεων Τούλα και Τβερ, η γκαλερί Μπαρμπαριάν της Ζυρίχης, το Ίδρυμα Μποτίν του Σανταντέρ, ενώ δανείζουν έργα των ιδιωτικών συλλογών τους η κα Αλίκη Κωστάκη (Αθήνα) και ο κ. Βλαντίμιρ Τσαρενκόφ (Λονδίνο). Με έργα τους συμμετέχουν επίσης οι σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες Φραντσίσκο Ινφάντε και Νόνα Γκοριούνοβα.  Μεταξύ άλλων παρουσιάζεται ο περίφημος πίνακας του Βασίλι Καντίνσκι «Μουσική Οβερτούρα - Βιολετί Αιχμή» που ταξίδεψε ως τη Θεσσαλονίκη από το Μουσείο Καλών Τεχνών της ρωσικής πόλης Τούλα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν επίσης ταινίες, animation και ντοκιμαντέρ με θέμα την κατάκτηση του διαστήματος, ενώ θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Επιμελητές: John Bowlt / Nicoletta Misler / Μαρία Τσαντσάνογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: