Το Αόρατο Τσίρκο

Tης Βικτόρια Τσάπλιν και του Ζαν-Μπατίστ Τιερρέ
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση
Είσοδος 5 - 20 ευρώ
28.12.2010 έως 02.01.2011

28-30 Δεκεμβρίου 2010 και 1-2 Ιανουαρίου 2011: 20:30
Το Αόρατο Τσίρκο
Η φαντασία και η πραγματικότητα συνυφαίνονται σε αυτό το τσίρκο, που είναι γεμάτο εικόνες, χρώματα και ευαισθησία. Η παιδική και ποιητική ματιά της Βικτόρια Τσάπλιν και του Ζαν-Μπατίστ Τιερρέ εισάγει τη μαγεία στο θέαμα. Οι θεατές εισέρχονται σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά, σε ένα σουρεαλιστικό σύμπαν που μαγεύει με την εικαστική αρτιότητα των εικόνων του.

Η μεταμόρφωση και η ψευδαίσθηση βρίσκονται στον κεντρικό άξονα της παράστασης και πραγματώνονται με άφθονη φαντασία, οπτικά τρυκ, την αιθέρια κίνηση της Βικτόρια Τσάπλιν, την ευρηματική εκμετάλλευση χρηστικών καθημερινών αντικειμένων. Εξελίσσοντας την πανάρχαια τέχνη των θαυματοποιών, το καλλιτεχνικό ζευγάρι έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο έργο με προσωπική σφραγίδα.

Οι Τσάπλιν και Τιερρέ, ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη, δημιούργησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το Cirque Bonjour [Τσίρκο Καλημέρα], για να ακολουθήσουν πρώτα το Cirque Imaginaire [Φανταστικό Τσίρκο] και από το 1990 το Cirque Invisible [Αόρατο Τσίρκο]. Ο τίτλος της τελευταίας τους δημιουργίας, που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, προέκυψε από μια «παρανόηση». Οι Τσάπλιν και Τιερρέ, φθάνοντας για μια παράσταση στη Βόρεια Ιταλία, αντίκρισαν ένα άδειο θέατρο λόγω κακής συνεννόησης κατά την οργάνωση των παραστάσεων. Τότε ο Τιερρέ ανάρτησε την ανακοίνωση «Το Αόρατο Τσίρκο θα παίξει για το Αόρατο Κοινό». Με την ιδιαίτερη αυτή καλλιτεχνική τους δημιουργία, αλλά και το ιδιότυπο καστ (ζώα που όμως δεν είναι εκπαιδευμένα, παίζουν το ρόλο τους «φυσικά», όπως σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον), έχουν περιοδεύσει σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, το Αόρατο Τσίρκο άσκησε επιρροή στη δημιουργία του εμβληματικού Cirque du Soleil.

Πρόκειται για μία παράσταση που δεν εντάχθηκε τυχαία στον κύκλο «Για όλες τις ηλικίες», καθώς είναι ένα θέαμα για όλους, παιδιά και ενήλικες, ή τουλάχιστον για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με όχημα τη φαντασία.


Συντελεστές της παράστασης

Σύλληψη και ερμηνεία: Victoria Chaplin, Jean-Baptiste Thiérrée

Φωτισμοί: Nasser Hammadi

Ήχος: Christian Leemans

Κοστούμια: Judith Coloni Seither, Roxane Grallien

Σκηνικά: Georges Garcia
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση

Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, Τηλ: +302130178000
Τιμές εισιτηρίων

10, 15, 20€
Φοιτητικό: 5 & 7 €

Σχόλια