Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Χορογραφώντας συρμάτινες φιγούρες ξωτικών

Ενώ κάποιοι, κάπου, λυμαίνονται την ανακύκλωση και πλουτίζουν από σκουπίδια τα οποία δηλώνουν ως ανακυκλωμένα υλικά, κάποιοι άλλοι, κάπου αλλού, δημιουργούν μοναδικές χορευτικές φιγούρες από ανακυκλωμένα σύρματα.
Ο λόγος για το διεπιστημονικό Γάλλο καλλιτέχνη Cedric Verdure ο οποίος συμμετείχε το Δεκέμβριο του 2012 στη Nuit Blanche στο Παρίσι, με την μαγευτική εγκατάσταση Les Gardiens du Tresor, ένα έργο που συγκροτείται από γλυπτά φτιαγμένα από ανακυκλωμένο σύρμα, τα οποία φώτισε εσωτερικά με πολύχρωμα φώτα με τη βοήθεια του Timothy Toury.
Ο Vendure δουλεύοντας αυτό το λεπτοκαμωμένο αλλά δύσκαμπτο υλικό δημιούργησε μια στρατιά από ανθρώπινες φιγούρες και ζώα, την οποία τοποθέτησε έξω από το Credit Municipal de Paris εν είδει ‘στρατού’ έτοιμου να υπερασπιστεί τους θησαυρούς του χώρου. Ένας στρατός από ξωτικά που χορεύουν και που οι επισκέπτες κλήθηκαν να περπατήσουν αναμέσα τους παίρνοντας κάτι από τη μαγεία και τη δύναμη που προσέφερε η μοναδική ατμόσφαιρα της εγκατάστασης.
Ο Cedric Verdure γεννημένος στο Χερβούργο το 1978, ζει και εργάζεται στη Νάντη από το 2006, και δηλώνει με πάθος πως μέσω της γλυπτικής μπορεί να εκφράσει τη θέση που κατέχει η έννοια του χώρου μέσα μας αλλά και γύρω μας. Με τις δημιουργίες του θέλει να ξυπνά τις αισθήσεις μας δημιουργώντας μας μια διάθεση να ονειρευτούμε και νομίζω πως με το έργο του Les Gardiens du Tresor τον στόχο του τον πετυχαίνει και με το παραπάνω. Και όλα αυτά αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά.

http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/BLOG_/texnes-politismos/1405/xorografontas_surmatines_figoures_ksotikon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: